Hoeveel je ook nog te doen hebt dit schooljaar, de zomervakantie komt snel dichterbij. Daarmee is ook het seizoen voor schoolreisjes aangebroken. Ik denk dat de meeste scholen hun schoolreisje aan het einde van het schooljaar houden, al hoor je ook scholen die het juist aan het begin van het schooljaar doen. Voor beide momenten zijn voordelen te noemen. Ik geef je vandaag 10 tips voor een fantastisch schoolreisje, en vooral een relaxte voorbereiding!

10 tips voor een fantastische schoolreis - Juf Bianca

1. Locatie

Waar ga je heen? Dat is een belangrijke vraag. Je kunt naar een dierentuin, een pretpark, een (indoor) speeltuin. Je kunt ook een groot feest geven in en om de school, met allerlei activiteiten. Vooral voor jonge kinderen hoeft het niet zo groots. Het feit alleen al dat ze met de hele klas ergens heen gaan, met de bus of met ander vervoer, is gek genoeg. Maak het niet té gek! Iets dat dichtbij school is heeft de voorkeur, want een lange busreis is niet het leukste deel van een schoolreisje. En schroom vooral niet om elk jaar dezelfde locatie uit te kiezen, dat vinden kinderen echt niet erg!

2. Foto’s laten zien

Als je weet waar je heen gaat, laat dan foto’s van de locatie zien aan de kinderen. Zo kunnen ze zich al een beetje voorbereiden op wat er komen gaat. Wat is er allemaal te doen? Gaan ze een speciale activiteit doen? Waar kunnen ze spelen, wat valt er te zien? Bespreek dit aan de hand van de foto’s. Veel locaties hebben een website, waar je foto’s kunt bekijken. Doe anders een oproepje onder ouders en bekenden, of vraag of je op locatie zelf foto’s mag maken. Dit neemt een deel van de onrust weg die zo’n schoolreisje met zich mee brengt!

3. Bus knutselen

Wanneer je met de bus op schoolreisje gaat, is het goed de kinderen daarop voor te bereiden. De kinderen gaan waarschijnlijk in hun dagelijkse leven niet vaak met de bus, en zo’n bus is een enorm ding voor een kleuter! Laat er eens wat plaatjes van zien op het digibord, bedenk eens of zo’n bus wel in het klaslokaal zou passen, en hoeveel kinderen en juffen passen er eigenlijk in? Vervolgens kunnen de kinderen als verwerking een bus knutselen. Kijk voor ideeën eens op mijn Pinterest bord over het thema schoolreisje.

4. Bus in de klas

De ideale plek om je voor te bereiden op wat je allemaal gaat doen op het schoolreisje is natuurlijk het klaslokaal. Bouw een bus in de klas, eenvoudig met wat stoelen, een chauffeurspet en een stuur. Of neem een grote doos, bijvoorbeeld van een koelkast, en leg die op z’n kant. Beschilder de zijkanten als bus, en haal de bovenste kant eraf. Nu kunnen de kinderen met stoelen of krukjes echt in de bus zitten! Snijd eventueel een deur uit de zijkant, zodat kinderen in kunnen stappen. Het is ook mogelijk een laken op te hangen aan een gespannen touw, en op dit laken de bus te schilderen. De kinderen kunnen dan achter het laken op stoelen zitten. Breid het spel eventueel uit met kaartjes die afgestempeld moeten worden, of met een automaat waar je je pasje moet laten zien. Leg wel uit dat dit in de schoolreisbus niet hoeft.

5. Programma bespreken

Voor sommige kinderen blijft het een spannende dag, ook al weten ze waar ze naar toe gaan en hoe het er in de bus aan toe gaat. Op school bespreek je het programma van de dag vaak aan de hand van dagritme kaarten. Overweeg dit ook te doen voor de kinderen die moeite hebben met ongewone situaties. Maak, samen met de kinderen, plaatjes bij wat er allemaal gaat gebeuren op schoolreisje. De reis met de bus, de aankomst op de bestemming, even wat drinken, de lunch, spelen, etc. Stop de kaartjes in een fotoboekje of niet ze aan elkaar in een boekje. Neem dit boekje mee op schoolreis, en bespreek steeds met deze kinderen wat er nu gaat gebeuren.

6. Afscheid/aankomst naspelen in de klas

Ook als kinderen gewend zijn aan het afscheid van hun vader of moeder in de klas, kunnen ze nog moeite hebben met het afscheid op schoolreisje. Bespreek met de kinderen hoe dit zal gaan. Benoem hierbij ook duidelijk wat de kinderen gaan doen en wat de ouders gaan doen. Woorden als instappen, uitzwaaien en wegrijden komen hierbij specifiek aan de orde. Bij de aankomst is het bij ons ongeschreven regel dat de kinderen zich verstoppen onder de banken. De ouders zijn dan natuurlijk erg verbaasd: zijn de kinderen niet mee? Op een teken springen alle kinderen omhoog: verrassing! Speel ook dit na met de klas.

7. Boeken over schoolreisjes

Een onderwerp bespreken aan de hand van een boek is toch altijd speciaal! Ik heb een aantal boektitels voor je verzameld, maar je kunt natuurlijk ook een boek kiezen dat past bij het thema of de bestemming van je schoolreis.

8. Bus rekenspel met eierdoos

Neem voor dit rekenspel een eierdoos met 10 vakjes, 10 speelgoed poppetjes (bijvoorbeeld Playmobil, Little People of Duplo/Lego), getalkaarten van 0-10 en eventueel een dobbelsteen. Laat de kinderen een getalkaart zien. Een kind mag evenveel poppetjes in de bus zetten. Stel steeds de vraag: hoeveel poppetjes zitten er nu in de bus? Hoeveel plekken zijn er nog over? of Hoeveel mensen kunnen er nog bij voordat er 10 mensen in de bus zitten? Kun je de mensen ook anders in de bus zetten?

Dit is een vrije activiteit, de kinderen hoeven de poppetjes niet op een bepaalde manier in de bus te zetten. Observeer hoe het tellen van de kinderen verloopt. Bij de kinderen die goed resultatief kunnen tellen, kun je meer doorvragen op het aanvullen tot 10.

Met de dobbelsteen kun je mensen in en uit de bus laten stappen. Laat een kind met de dobbelsteen gooien, en bepaal of deze mensen IN of UIT de bus stappen.

9. All in of zelf regelen?

Dit is een anti-stress tip voor de leerkracht: als je voor een all-in schoolreisje kunt gaan, waar eten en drinken geregeld is, dan doe je dat. Zoveel fijner dan wanneer je zelf nog voor water moet zorgen om de meegebrachte ranja aan te lengen. Aan de andere kant: als je op deze manier kunt bezuinigen op de kosten, is dat zeker een optie. Sommige busmaatschappijen bieden complete schoolreisjes aan, waar vervoer en entree in zit. Kijk zeker eens bij maatschappijen bij jou in de buurt of zij zoiets aanbieden! Trouwens: hoe vaker je naar dezelfde lokatie gaat, des te eenvoudiger wordt het regelen. Bewaar alles wat je opgeschreven hebt, inclusief bonnetjes, contactpersonen en prijslijsten, zodat je er komend jaar minder werk van hebt.

10. Links over het thema schoolreisje

JufBianca.nl is niet de enige site die informatie heeft verzameld over het thema schoolreisje! Neem zeker ook eens een kijkje bij onderstaande collega-sites. En laat je ons weten waar jij heen gaat op schoolreisje?

Thema schoolreisje/Dagje uit – yurls van juf Marije

Thema schoolreisje – yurls van juf Ria

Schoolreis – juf Janneke

Leuk als je naar de dierentuin gaat! – juf Sanne