Inleiding

Vlinders in je buik als je verliefd bent, vrolijk dwarrelende vlinders rond kleurige bloemen; van vlinders krijg je een blij gevoel. Het thema past bij de zomer, omdat de kinderen dan zelf ook veel vlinders buiten kunnen zien. Wat heeft zo’n mooie vlinder met een saaie groene rups te maken, waarom zijn vlinders belangrijk voor de natuur en hoe leeft zo’n dier eigenlijk? Allemaal dingen die de kinderen kunnen leren in dit thema. Als inleiding kun je het boek Rupsje Nooitgenoeg voorlezen. Dit beroemde prentenboek van Eric Carle, beschrijft de levenscyclus van eitje tot vlinder. Haal ook eens vlinders in de klas!

Boeken en materialen

   
 
   

Hoek

Maak een verteltafel (idee van Elma). Samen met de kinderen heel groot het fruit uit rupsje nooitgenoeg namaken en een paar snoepdingen (bijv. een superlolly) Dit lamineren en in alles een gat knippen. Ook een kleine rups en een mooie vlinder (laten) maken. Op fotoclips kun je het neerzetten op de verteltafel, zo kunnen de kinderen het verhaal naspelen. Op het fruit kun je ook nog een cijfer zetten (bijv. een 2 op de peren.) Dan kan het rupsje zich door twee peren heen eten en neem je gelijk het voorbereidend rekenen mee.

Maak ook een ontdekhoek door een grote (glazen) bak neer te zetten met levend materiaal erin. Via de Vlinderstichting kun je eitjes, rupsen en poppen van het koolwitje bestellen. Met behulp van de informatie en lesideeën kun je de kinderen alles leren over het leven van rupsen en vlinders. Een aanrader!!

Knutselen

Zoek een kleurplaat van een vlinder, en laat de kinderen deze inkleuren met bijvoorbeeld wasco. Als je daarna een laagje lijnolie aanbrengt, wordt de vlinder doorzichtig. Dit geeft een mooi gezicht als je ze op het raam plakt.

Neem een velletje doorzichtig plakplastic. Laat de kinderen stukjes vliegerpapier scheuren en op het plastic plakken. Nu komt er een ander velletje bovenop. Met een watervaste stift kun je de omtrek van de vlinder tekenen. Nu kan de plastic vlinder uitgeknipt worden. Een simpel maar leuk werkje, dat het goed doet voor het raam.

Vlindermasker, gevonden op www.vlinderstichting.nl. Je kunt ze printen op stevig papier, de kinderen kleuren ze in en prikken de ogen uit. Met een elastiekje of een touwtje maak je er leuke maskers van.

Alweer zo’n knutselwerkje, waarvan ik niet weet waar ik het gevonden heb! Iemand? Neem een koffiefilter (wit), maak die nat en laat er druppels ecoline op vallen. Nu laten drogen, dit worden de vleugels van de vlinder. Versier een wasknijper, knijp de vleugels er tussen, en klaar!

Een traktatie-idee van ruspje nooitgenoeg.

Op deze site vind je naast dit schattige rupsje nog meer knutselideeën over rupsen en vlinders.

Vlinders zijn symmetrisch. Teken een halve vlinder op een dubbel gevouwen vel papier. Laat de halve vlinder helemaal inkleuren met plakaatverf. Vouw, terwijl de verf nog nat is, het papier dubbel, zodat ook de andere helft van de vlinder verschijnt.

Kringactiviteiten

Lesideeën

Een mozaiekvoorbeeld van 2 vlinders. De kinderen kunnen de mozaïeksteentjes op het voorbeeld leggen, ernaast is iets moeilijker. Vervolgens kunnen ze het naplakken met mozaïekplakfiguren. (Tip: plak de plakfiguren eens op een zwart vouwblaadje, geeft een mooi effect!)

Op de site van kleutergroep vind je ook het thema Vlinders.

Materialen

stempelkaarten bij rupsje nooitgenoeg

artikel uit Praxisbulletin: zo vrij als een vlinder in de lucht

schrijf- stempelblad: een blad waarop de kinderen woorden uit dit thema kunnen schrijven of stempelen

kralenplank: De kinderen kunnen zelf een kleur kiezen en de vlinder opvullen.

rupsje nooitgenoeg werkblad: De kinderen knippen de plaatjes uit en plakken ze op de goede volgorde op.

Nog meer plaatjes om de levenscyclus van een vlinder duidelijk te maken.

Versjes en liedjes