Het einde van het schooljaar komt er weer aan! Daarmee breekt ook de tijd aan van afscheid. Afscheid van een klas kinderen, afscheid van één kind dat naar een andere school of klas gaat, van een stagiaire, van een collega of van ouders die zich hebben ingezet voor je klas. Ik wil je vandaag een aantal cadeautjes laten zien die je bij zulke gelegenheden kunt geven. Het zijn vaak cadeautjes die je zelf, of samen met de kinderen, kunt maken. Zal ik je een geheimpje vertellen?

Leerkrachten hebben veel liever een zelfgemaakt cadeautje, dan een cadeautje dat in de winkel gekocht is.

Zo, ik heb het gezegd. En ik sprak zo maar namens alle leerkrachten. Wat vind jij? Laat het ons weten! Wanneer je toch een cadeautje wilt kopen, geef ik je aan het einde van dit bericht wat suggesties! Oh, en overal waar ‘juf’ staat, kan ook ‘meester’ staan, uiteraard!

10 leuke afscheidscadeautjes en bedankjes

Een cadeautje voor de leerkracht namens de hele klas

Een gevulde mand

Haal ergens een mand vandaan, of koop er eentje. Geef de kinderen een briefje mee, met daarop de vraag of ze iets kleins mee willen nemen voor in de mand. Ze kunnen hierbij denken aan: iets lekkers (een verpakte bonbon met een strikje en een kaartje eraan), een paar zakjes thee in lekkere smaakjes, een zakje bloemenzaadjes, een velletje stickers, een mooie pen, een proefverpakking van een lekker geurtje, etc. Als het maar klein is, want alle cadeautjes komen in de mand. Bied deze mand aan namens de hele klas, eventueel met een mooie kaart erbij. Zo kan de juf of meester die afscheid neemt nog heel lang genieten van alle kinderen in de klas!

Een vriendenboekje

Geef alle kinderen een vel papier mee naar huis waarop een bladzijde uit een vriendenboekje staat. Je maakt dit eenvoudig zelf door een aantal vragen te laten invullen (bijvoorbeeld: wat is je leukste herinnering aan juf? Hoe oud is juf? Hoe ziet juf eruit?) en een aantal weetjes over het kind zelf (hoe oud ben je, wat is het leukste om te doen op school). Maak daarbij ruimte voor een pasfoto van het kind en een leuke tekening. Ouders kunnen dit blad samen met hun kind invullen, als alles ingeleverd is kan er een boekje van gemaakt worden. Uit eigen ervaring weet ik dat zoiets erg leuk is om terug te lezen!

Een zonnebloem vol complimenten

Geef alle kinderen een geel, ovalen bloemblad. Laat ze een compliment bedenken voor de juf die afscheid neemt. Dit kun je zelf opschrijven, of ouders het laten doen. Van alle bloemblaadjes maak je met behulp van een bruine cirkel een zonnebloem. Plak alles op een vel papier, en klaar is de complimentenbloem! Geef er eventueel echte zonnebloemen bij, of een zakje zonnebloemzaadjes. Een leuk cadeau voor een zonnige juf!

Iets met onze namen

Met behulp van textielstiften kun je bijvoorbeeld een linnen tas, een schort of een T-shirt bewerken. Laat alle kinderen hun naam erop zetten, en je hebt een leuk persoonlijk cadeautje. Ik kreeg van een klas een paraplu met de namen van alle kinderen erop. Een juf die houdt van koken, zal vast blij zijn met een versierd schort. Je kunt ook een spiegel op een stuk triplex plakken, en de kinderen daar hun naam op laten schrijven. Zo heeft juf een spiegel die ze in de klas kan hangen. Ook een klok kun je zo leuk versieren!

10x de leukste afscheidscadeautjes en bedankjes voor juf of meester - Juf Bianca10x de leukste afscheidscadeautjes en bedankjes voor juf of meester - Juf Bianca

Een cadeautje voor de leerkracht namens één kind

Een plantje

Ik kreeg op mijn juffenverjaardag zo’n leuk cadeau! Ik ben altijd in de zomervakantie jarig, en dit had ik de kinderen ook verteld. We gingen toch een leuk feestje vieren, samen met de andere groep 3. Eén van de kinderen gaf me een plantje, met de mededeling dat de echte cadeautjes pas in de zomer kwamen, als ik jarig was. Het was een augurk plantje, zelf opgekweekt uit een zaadje. Wist dit kind dat ik hou van tuinieren? Ik weet het niet. Ik vond het in ieder geval een fantastisch cadeau, en met name omdat ze er dus al langere tijd mee bezig was. Koop een plantje of kweek het op uit een zaadje of stekje. Kies een plant die het goed doet in de klas, of juist eentje voor in de tuin of huiskamer (als juf bijvoorbeeld net verhuisd is). Als je wil dat het kind er meer aan bijdraagt, laat dan een bloempot versieren met verf.

Een versierd potje

Neem een olvaritpotje of een mayonaise pot. Het voordeel van het eerste is dat je er vast makkelijk aan kunt komen, als je iemand kent met jonge kinderen. Het voordeel van de laatste is dat de opening mooi wijd is. Je kunt het potje naar wens versieren. Plak bijvoorbeeld iets leuks op de bovenkant, wikkel er een draad omheen of beplak het met stickers. Op mijn Pinterestbord vind je ideeën! Vul het potje met iets lekkers, of bijvoorbeeld Opkikkers (van die zakjes soep). Als juf het potje leeg heeft, kan ze het potje gebruiken voor de pennen, punaises of thuis voor de kruiden of theezakjes.

Volg het bord Afscheid – bedankjes van Bianca Oldenbeuving op Pinterest.

Een sleutelhanger

Maak samen met het kind een persoonlijke sleutelhanger, met behulp van een oude sleutelhanger-ring. Koop hiervoor eventueel een goedkope sleutelhanger, en versier die met stukjes lint, kralen of krimpfolie.

Een cadeautje voor de kinderen namens de leerkracht

Een potje klei

Ik heb dit idee ooit eens gebruikt als traktatie voor onze zoon, maar het is ook leuk om de klas hierop te trakteren! Je kunt eenvoudig zelf klei maken met het basisrecept. Ik maakte 3 grote bollen klei in 3 kleuren en verdeelde die in kleine stukjes. De bolletjes verpakte ik in plastic, en stopte ik in het potje. Ik stopte er ook een kaartje in (in ons geval met foto van onze zoon), en klaar was onze traktatie!

Je kunt de potjes ook vullen met andere dingen, bijvoorbeeld: maïskorrels (we poppen het jaar uit), bloemenzaadjes (ik hoop dat je nog veel mag groeien), een negerzoen (ja, ik weet dat ze niet meer zo heten), dropjes (het zit d’rop!), een bolletje van een klavertje vier (veel geluk), knikkers, (zelfgemaakte) jam (ik smeer ‘em) etc.

Grabbelton

Vul een grabbelton met kleine cadeautjes, zoals puntenslijpers, gummetjes, sleutelhangers, stuiterballen etc. Je kunt hiervoor goed slagen bij bijvoorbeeld de Action. Door niet alleen een cadeautje te geven, maar de kinderen er ook naar te laten grabbelen, maak je het feest compleet. Door veel verschillende kleine cadeautjes te verzamelen, kunnen de kinderen onderling ruilen tot ze iets hebben wat ze leuk vinden. Succes verzekerd!

Schepjes

Koop een zandbak schepje voor elk kind. Hang er een kaartje aan met de tekst ‘Ik wil niet opscheppen hoor, maar dit was een fantastisch schooljaar!’. Geef er eventueel iets lekkers bij. Een leuk cadeautje waar de kinderen zeker veel plezier aan beleven in de zomervakantie!

Wil je toch iets kopen voor juf of meester, dan heb je wellicht iets aan de suggesties hieronder.

Werken in een kleuterwereld - Bianca Antonissen
Je kunt het boek Werken in een kleuterwereld bestellen bij elke boekhandel, ook online.
 
 
 
 
 
 
 

Heb jij nog een superleuk idee, dat hier nog niet genoemd is? Laat het ons weten! 

Je kunt hier meer lezen over zelf klei maken: eenvoudig, goedkoop, erg leuk (en verslavend!) en een simpel cadeautje. Geef het recept cadeau aan de juf of meester!