Zelf klei maken is leuk en eenvoudig. Hoeveel soorten klei heb jij gemaakt dit schooljaar? Ik heb veel verschillende kleuren en ‘smaken’ uitgeprobeerd, en mijn eigen kinderen vonden dat helemaal niet erg. Ze spelen er elke weer graag mee. Maar op een gegeven moment heb je wel Erg Veel Klei, zeker omdat het best lang houdbaar is. Als je een klas kinderen met de klei laat spelen, wil je hem misschien eerder vervangen. Vooral als er veel snotneuzen zijn, dan is het wel zo hygiënisch de boel te vervangen. Dat geeft je meteen een goed excuus om een andere soort klei uit te proberen! Vandaag mag je lekker zelf kiezen, want ik laat je zien hoe je bijna elke soort klei kunt gebruiken voor deze zomerse activiteit: ijsjes maken van klei!

Zelf klei maken - ijsjes voor het thema zomer - Lespakket

Op mijn foto zie je de oranje WK klei, en de groene klei noem ik ‘kiwi-klei’. Ik heb een groene klei gemaakt met kleurstof, en heb er een flinke lepel maanzaad door geroerd. Nu is het toch net een kiwi? Er zit geen geur door, omdat ik twijfelde wat ik wilde. Toen ik op Twitter om suggesties vroeg, werd er ‘munt’ geroepen. Dát is nou precies iets wat ik nog in mijn tuin wil hebben!

Zelf klei maken - ijsjes voor het thema zomer - Lespakket

Maar vandaag mag je dus zelf kiezen welke geur en kleur je gebruikt. Maak je eigen ‘smaakjes’ ijs, of voeg geen geur toe en laat de kinderen bedenken welke soort ijs het is. Je zou bijvoorbeeld kunnen kiezen voor sinaasappel (zie hiervoor de oranje WK klei), citroen (zie de lente klei), aardbei (niet teveel rode kleurstof!), kokos (oh, die wil ik nog proberen!) en noem maar op. Tip: als je nog wat resten klei hebt liggen van vorige thema’s, is dit een goede manier om ze ‘op’ te gebruiken!

Maak de klei volgens het basisrecept, en zorg deze keer voor twee of drie verschillende bollen. Leuk is het om de klei in een schone roomijsbak te doen, dan lijkt het net echt! Geef er een ijsschep bij, en bakjes of kartonnen hoorntjes om de ijsjes in te maken. Woon je dichtbij een Ikea (hoera voor Ikea!), neem dan dit setje mee! Het is niet groot, er paste bij mij één bol klei in de groene bak. Maar hoe leuk zijn de hoorntjes? (het is vast een seizoensproduct, dus wees er snel bij)

Ik zag dat ze bij de Hema iets vergelijkbaars hebben, met grotere ijshoorntjes!

zelf klei maken - ijsjes maken - thema zomer - Lespakketzelf klei maken - ijsjes maken - thema zomer - Lespakket

TIP: Credu heeft ze ook!

Geef de kinderen eventueel nog extra materialen om de ijsjes mee te versieren. Je kunt hiervoor denken aan kralen, hagelslag (maar dan geknipt van papier, of nog beter: van rubber), siliconen muffinvormpjes, een knoflookpers (om de klei door te persen) en van die leuke papieren parapluutjes. Nu moet er nog een prijslijst gemaakt worden, en de ijskraam is ready for business!

Wat is de leukste klei die jij dit schooljaar gemaakt hebt?

Zelf klei maken - ijsjes voor het thema zomer - Lespakket