De Nationale Voorleesdagen vinden weer plaats van 22 januari tot 2 februari 2014. Het prentenboek van het jaar is het boek Krrrr…okodil van Catherine Rayner. Op veel scholen wordt aandacht besteed aan dit prentenboek, aan voorlezen of aan het voorleesontbijt. Lees jij het prentenboek van het jaar voor in de klas? Hier lees je wat je er nog meer mee kunt doen!

5 tips voor het thema krokodillen - JufBianca.nl

 

Het prentenboek Krrrr….okodil gaat over een krokodil die van plagen houdt. Hij plaagt de kleinere dieren, maar krijgt zelf op z’n kop van het nijlpaard. Heeft hij nu zijn lesje geleerd?

5 tips voor het thema krokodillen - JufBianca.nl

Voor je het prentenboek gaat voorlezen, laat je de kaft zien aan de kinderen. Vraag wat ze zien. Wijs ze ook op de titel van het boek. Krrrr…okodil! Dat klinkt alsof iemand heel bang is…

Je kunt ook vooraf met de kinderen benoemen: wat weten wij al over krokodillen? Schrijf alles op een groot vel papier, en maak er waar mogelijk kleine tekeningetjes bij. Misschien zijn er dingen die nog niet iedereen wist? En wat willen we eigenlijk nog te weten komen over krokodillen? Door op deze manier over krokodillen te praten, activeer je de voorkennis van de kinderen. Denk hierbij aan uiterlijk (krokodillen hebben…, krokodillen zijn…), leefgebied, diersoort, etc.

Na het voorlezen van het prentenboek kun je nog meer activiteiten over krokodillen uitvoeren. Ik noem er een paar!

Filmpje

Bekijk een filmpje waarin een krokodil uit een ei kruipt. Krokodillen zijn reptielen, dus leggen ze eieren! Mooi om te zien hoe zo’n kleintje zich al direct zelf kan redden. Het filmpje is volgens SchoolTV bedoeld voor groep 3-8, dus kijk zelf even wat je wilt verduidelijken aan de kinderen.

De k van krokodil

De k lijkt op een krokodil! Als je deze letter aan wilt bieden, kun je met de kinderen de letter k namaken. Dit kan van papier, maar de kinderen kunnen zelf ook de k uitbeelden. Maak met je armen maar eens de bek van de krokodil! Klik op onderstaande afbeelding voor een A4-versie.

k van krokodil - Lespakket

Andere boeken over krokodillen lezen

Lees ook eens andere boeken voor waar een krokodil in voor komt, en bespreek de verschillen en de overeenkomsten. Was de krokodil in het andere verhaal ook aan het plagen? Waar speelde het verhaal zich af? Kwamen er ook mensen in voor? Tips voor andere boeken over krokodillen vind je hier, met mijn favoriet De reuzenkrokodil van Roald Dahl!

5 tips voor het thema krokodillen - JufBianca.nl

Tip: bestel gratis mijn project bij het prentenboek De krokodil die niet van water hield bij Kleuteruniversiteit!

Informatieve boeken

Leg in de leeshoek of ontdekhoek eens wat informatieve boeken over krokodillen. De kinderen kunnen de verschillende onderdelen van een krokodil benoemen. Teken een grote krokodil op een vel papier en schrijf de woorden van de lichaamsdelen erbij (bek, staart, rug, oog, poot). Hier vind je tips voor informatieve boeken over krokodillen.

5 tips voor het thema krokodillen - JufBianca.nl

Krokodillen in de zandtafel

Maak in de zandtafel het leefgebied van de krokodil na. Een krokodil wil in het water kunnen zwemmen (kun je nabootsen met blauw papier of blauwe stof), in het zand kunnen kruipen om eieren te leggen (neem fijn speelzand en begraaf er eitjes in!) en wil zich kunnen verschuilen in de struiken. Het verhaal uit het prentenboek kan nagespeeld worden als alle dieren ook een plekje krijgen in de zandtafel!

Kijk voor meer ideeën bij het thema jungle, of op mijn Pinterest bord over krokodillen!

Volg het bord Thema’s: Krokodillen van Bianca Oldenbeuving op Pinterest.