thema jungle - oerwoud - Lespakket

Inleiding

Ga je mee naar de jungle? Met zijn wilde dieren spreekt de jungle (of het oerwoud, of het regenwoud) altijd tot de verbeelding. Er is veel te ontdekken, neem je verrekijker mee en let goed op! In het thema jungle valt genoeg te leren over de dieren die in het oerwoud leven. (controleer wel altijd even of het dier wel écht in de jungle leeft!) Maar ook waardering voor de natuur, en het belang van het bos voor de dieren die er leven komen aan bod!

Boeken en materialen

[bol_product_links block_id=”bol_52c1cd358472b_selected-products” products=”9200000001153944,666750767,9200000011410962,9200000011562219,1004004011117272,1004004012280339″ name=”Jungle” sub_id=”jungle” link_color=”373737″ subtitle_color=”373737″ pricetype_color=”E34E34″ price_color=”E34E34″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”500″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Hoek

Maak een observatie-post, met verrekijker, tropenhelm, een camouflage net en leg er boeken in over dieren in de jungle. Zorg eventueel voor een cd met jungle geluiden die de kinderen kunnen beluisteren. Zo lijkt het net alsof ze echt in de jungle zijn!

Maak in de zandtafel een oerwoud na. Zorg voor bomen (van keukenrollen met papier) en zet er plastic of houten wilde dieren in. Als bodem kun je gebruik maken van bijvoorbeeld bruine bonen of zaagsel. Kijk eens bij mijn pagina over vullingen voor de zand- en watertafel voor meer ideeën!

Knutselen

www.vouwwerkjes.nl (bij de werkjessite vind je o.a. 2 krokodillen)

www.groep1-2b.nl (juf kim heeft hier het thema regenwoud staan)

leeuw-knutselen: Vouw 4 vliegers van oranje vouwblaadjes en 4 van bruine vouwblaadjes. Plak ze om en om op elkaar. Plak daar het hoofd van een leeuw op en teken het gezicht. Knip de staart van oranje papier en het lijf van bruin papier. Plak alles aan elkaar. (patroontjes)

spiraal slangen: geef de kinderen een rond vouwblaadje, en laat ze daar een spiraal uit knippen (goede knipoefening!). Met plakfiguren kunnen ze hun slang versieren (eventueel met een bepaald patroon, bijv. groene cirkel – oranje vierkant – groene cirkel – oranje vierkant – etc). Knip een kopje met slangentong en plak dat aan het uiteinde, bevestig daar een touwtje aan en hang de slangen op.

Kijk ook eens op mijn Pinterest bord over de jungle!

Kringactiviteiten

Welk woord is langer?

slang – neushoorn

oerwoud – slang

aap – nijlpaard

zebra – boom

aap – leeuwen

liaan – slingeraapje

Welk woord rijmt?

Ik zie een aap, ik val in …. (slaap)

Ik zie een slang, ik ben niet …. (bang)

Door de jungle sluipt een leeuw, in de winter valt er …. (sneeuw)

De aap slingert aan een liaan, daarna eet hij een …. (banaan)

Ik zie een nijlpaard, hij heeft geen lange …. (staart)

Ik zeg 4 woorden, welke 2 rijmen?

Slang – raam – bang – jungle

Leeuw – zebra – tijger – sneeuw

Giraf – nek – plek – oerwoud

Aap – banaan – tijger – maan

Welke klank hoor je vooraan?

Slang (s)

Aap (aa)

Leeuw (l)

Tijger (t)

Zebra (z)

Banaan (b)

Lesideeën

Ga in het speellokaal bewegen als wilde dieren! Stampen als een olifant, met een slingerende slurf, wild springen als een aap, kronkelen als een slang en door het water glijden als een krokodil. Je kunt de kinderen met een verhaal meenemen naar het oerwoud. Stap eerst met zijn allen in het vliegtuig, niet vergeten je gordel om te doen! Vervolgens ‘vliegen’ jullie naar de jungle. Daar moet iedereen uitstappen. Poeh, wat is het warm! Even wat kleren uit, zodat het wat koeler is. Oerwoud-helm op, verrekijker om, en op pad. Sluipen tussen de bomen door, voorzichtig voor die boomstronk, over het beekje heen stappen. Kijk daar, een papegaai! Enzovoorts, lekker bewegen en fantaseren!

Materialen

woordkaarten wilde dieren - Lespakket

Ik maakte woordkaarten met wilde dieren, niet alle dieren leven in de jungle!

woordkaarten wilde dieren 1

woordkaarten wilde dieren 2

Versjes en liedjes