De prentenboeken van Elmer gaan over een vrolijke olifant die anders is dan de andere. In plaats van grijs heeft hij namelijk alle kleuren van de regenboog! Naast dat je kunt werken over olifanten en kleuren, hebben de verschillende verhalen vaak een duidelijk thema, zoals: vriendjes, elkaar helpen, anders zijn, etc.
Thema Elmer - Juf Bianca

Boeken en materialen

   
 

Hoek

kleurenhoek (kijkwanden per kleur bijvoorbeeld : rood –> aardbei, tomaat, paprika, rode bloem, lieveheersbeestje, …)

olifantenhoek: Elmer inkleuren, prenten over olifanten en informatieve boekjes, voeding voor olifanten, olifantenpoten maken (beweging), slurf maken en maskers

Knutselen

Laat de kinderen een olifantenvorm omtrekken of tekenen. Deze olifant mogen ze net zo mooi versieren als Elmer. Met een liniaal kunnen ze een vlakverdeling maken, de vlakken kunnen ze opvullen met wasco, ecoline of gewoon kleurpotlood. Daarna de olifant uitknippen en op een gekleurd papier (of jungle-achtergrond) plakken.

Je kunt ook de omtrek van een olifant laten vullen met stukjes van vlechtstroken.

thema Elmer - Lespakket

Kopieer Elmer en laat de kinderen hem beplakken met plakfiguurtjes. Ze kunnen dat via een patroon doen of willekeurig. Daarna kun je achter de poten toiletrollen bevestigd en dan heb je een hele olifantenoptocht.

Op 8 vellen tekenpapier een hele grote olifant gemaakt. Dan krijgen 8 kinderen 1 stukje van dit ‘schilderij’ vervolgens gaan ze hun eigen stuk inkleuren met vetkrijt. Ze moeten goed bij elkaar kijken, wat welke kleur moet. Daarna met ecoline erover en dan het schilderij weer in elkaar maken. Zo heb je een mooi groepsschilderij gemaakt.

thema Elmer - Lespakket

Lesideeën

Olifant zit aan de ene kant van het water. Hij heeft erg veel honger en ziet dat er aan de overkant eten is. Alleen heeft de olifant een probleem, hij kan niet zwemmen. Hoe komt hij naar de overkant? Je kan het er in de kring over hebben, maar je kan ze ook een vrije knutselopdracht geven om iets te maken voor de olifant. Zo kwamen ze bij mij met een raket, boot, vliegtuig en trein. Je kunt hiervoor heel veel verschillende materialen gebruiken. satéstokjes, wc-rollen, melkpakken, dopjes, vlaggetjes, flesjes, noem maar op.

Een dramales over anders zijn. Je kunt daarin ook goed verschillende emoties in verwerken.

Grappige opdracht voor op de computer: zoek een plaatje van een olifant (zwart omlijnd) en open dat in Paint. Leer de kinderen hoe ze met lijnen een vlakverdeling kunnen maken (muisvaardigheid en oog-hand coördinatie!) en laat ze de vlakken opvullen met kleurtjes. Eventueel kun je ze zo hun eigen Elmer verhaal laten illustreren.

Spelactiviteiten

  • lopen in een kudde (follow the leader)
  • in een kring zitten, ogen dicht, juf duidt kind aan dat weg mag sluipen, wie is weg?
  • Verstoppertje spelen
  • Begroetingsspelletjes (ijsbrekers van leefstijl)
  • Kind zit verstopt met een instrument en maakt een geluid, rest moet zoeken

Reken-wiskunde activiteiten

  • Praatplaat : tellen van de kudde, tellen van de blokjes bij Elmer
  • Een vierkant in stukjes verdelen (bijv. door vouwen of trekken van rechte lijnen)

Lees-schrijfactiviteiten

  • de o van olifant en daarmee een olifant vol stempelen

Misschien nog een idee: naar aanleiding van het boekje van Elmer hebben wij een kleurenfeest gehouden. Iedere dag stond er een kleur centraal en maakten we alles met die kleur. Aan het einde hielden we een groot kleurenfeest (daar is ook een boekje over ‘het kleurenfeest van Dan-erik Sahlberg’ gaat over muizen die opzoek gaan naar een kleur)

Teken een olifant met witte vlakken. De kleuters mogen met een kleurendobbelsteen rollen en 1 vakje in dezelfde kleur inkleuren. Het spel eindigt wanneer alle vakjes ingekleurd zijn en Elmer dus al zijn kleuren terug heeft. Het is dus geen competentiespel, maar een leuk samenwerkingsspel. Om het moeilijker te maken kan je dezelfde opdracht geven, maar er mogen geen 2 dezelfde kleuren elkaar raken.

In de speelzaal hangen verschillende kleuren op in alle hoeken. Je laat een kleur zien en de kleuters moeten zo snel mogelijk naar de kleur lopen. Daarna maak je het moeilijker, bijvoorbeeld je noemt een fruitsoort op (‘aardbei’ en de kinderen lopen naar rood)

Bouw een huisje voor Elmer, hij moet er precies in passen (neem een knuffeltje van Elmer en laat de kinderen met kleine blokjes bouwen).

 

Versjes en liedjes

Alle kleuren van de regenboog

Er woonden zeven olifantjes in de dierentuin
de één was groen, de ander rood, de derde die was bruin
De vierde blauw, de vijfde geel, de zesde die was zwart
de zevende oranje en die vond dat heel apart
maar ’t kleine zwarte olifantje vond het jammer dat
hij niet zoals zijn vriendjes ook een vrolijk kleurtje had
dus verfde hij zichzelf en na een uurtje was hij droog
nu heeft hij alle kleuren van de grote regenboog

op de liedjesspeeltuin deel 4 van Dirk Scheele staat een liedje over olifanten (het gaat over diverse manieren van lopen, lopen, stampen, sluipen etc. Goed te gebruiken bij een bewegingsles)

Dit thema is samengesteld met hulp van leden van het Teamkamer forum!