De charme van een brief of een kaart blijft bestaan, ook in dit tijdperk van e-mail, WhatsApp en social media. Bovendien is het schrijven van briefjes een mooie activiteit voor kleuters voor de ontluikende geletterdheid. Daarom: een thema over de post!

Tips activiteiten en meer voor het thema post - Juf Bianca

Boekentips

  

Hoek

Ik heb het thema Post gecombineerd met Sinterklaas en Kerst. In de wisselhoek komt (natuurlijk) een postkantoor. Twee tafels dienen als loket, er liggen postzakken en postbode T-shirts. Materialen die je in deze hoek kunt leggen: stickers, etiketten, postzakken, e.d. Buiten de klas komt een brievenbus, waar ouders, leerkrachten en leerlingen hun post in kunnen doen. Vraag ook eens bij de ouders of er iemand postbode is, misschien kun je daar spullen van lenen.

Laat ouders oude enveloppen sparen voor je klas. De postzegels zijn leuk om te bekijken (je kunt ze uitknippen en verkopen in het postkantoor) en de enveloppen kunnen hergebruikt worden.

Maak een adressenlijst, waarop namen staan die de kinderen op de enveloppen kunnen stempelen. Maak foto’s van de kinderen, en schrijf hun naam erachter, in dit geval kan er ook post gestuurd worden naar Sint en Piet.

Knutselen

Een brievenbus: verf een doos rood, maak er een gleuf in, plak eventueel het huisnummer of het PostNL-logo op de bus.

Postbode: spaar chips-bussen! Beplak de bus (of een keukenrol) met gekleurd papier. Het bovenste gedeelte wordt het gezicht. Plak armen aan de zijkant, geef de postbode een schoudertas.

Postzak: knip een postzak uit bruin papier (of uit wit papier en verf hem bruin). Vouw enveloppen uit kleine vouwblaadjes. Plak ze op de postzak.

Postzegel: laat de kinderen een tekening maken voor een speciale postzegel. Knip een kartelrand (of laat de kinderen het zelf doen met een speciale schaar). Je kunt ze eventueel verkleinen onder het kopieerapparaat, en ze laten verkopen als echte postzegel. Print ze bijvoorbeeld op etiketten, zodat ze ook echt plakken.

Enveloppen vouwen van een recht kruis. Hierna de hoeken naar binnen vouwen. Hang een stappenplan op in het postkantoor.

Kringactiviteiten

Maak kaartjes met de huisnummers van de kinderen. Laat de kinderen hun eigen huisnummer opzoeken. Hebben twee kinderen misschien hetzelfde huisnummer? Kan een kind de huisnummers op de goede volgorde zetten? Vraag een kind op brief te bezorgen op nummer … Laat alle kinderen met het cijfer … in het huisnummer een opdracht doen.

Lesideeën

Het zou erg leuk zijn als je met de klas een bezoekje kan brengen aan een echt postkantoor. Het kan het spel in de klas verrijken, doordat de kinderen zien hoe het er in het echt aan toe gaat.

Maak kaartjes van de namen van de kinderen (eventueel met een foto) zodat ze elkaar post kunnen sturen. Ze kunnen de namen na stempelen op een envelop of kaart.

 

Versjes en liedjes

Nijlpaard heeft een brievenbus (Het grote versjesboek blz. 48)
De allerbeste wensen (Het grote versjesboek blz. 53)
De brievenbus wou niet meer (Vof De Kunst)