Inleiding

Je kunt dit thema presenteren aan de hand van de schijf van vijf. In 5 weken werk je over steeds een ander deel van de voedingsschijf.

1. groente en fruit
2. brood, rijst, pasta, aardappelen, peulen en graanproducten
3. zuivel, vlees, vis, ei en vleesvervangers
4. vetten en olie (is minder interessant, al zou je misschien iets kunnen doen met boter of ongezond vet eten)
5. dranken

Ook is het leuk te praten over gezond en ongezond, en te kijken waar al ons eten eigenlijk vandaan komt. (melk komt van de koe, en niet uit het pak en uit de fabriek!)

Boeken en materialen

   
     

Hoek

Een restaurant waar allemaal gezonde dingen op het menu staan. De kinderen spelen klant en ober, of kok.

Een supermarkt waarin allerlei etenswaren te koop zijn.

Knutselen

Stempelen met halve aardappels, appels, wortels, etc.

Kettingen rijgen van pasta

Een pizza knippen van bruin papier, en beleggen met datgene wat het kind lekker vindt (kaas van reepjes geel papier, ham van roze papier, salami van rode rondjes, etc)

Kringactiviteiten

Maak een woordveld met groenten en een woordveld met fruit. Hang dit goed zichtbaar op, bijvoorbeeld in de taalhoek, en laat de kinderen de woorden na stempelen (ook als ze bijvoorbeeld een tekening hebben gemaakt).

Vraag de kinderen wat ze het lekkerste broodbeleg vinden. Maak een grafiek van de resultaten en stel de kinderen vragen als: welk broodbeleg krijgt de meeste stemmen? Hoe zie je dat? Welk broodbeleg krijgt de minste stemmen? Welk broodbeleg is het gezondst? (discussiepunt!!) Je kunt ook, als je nog nooit met een grafiek gewerkt hebt, in het midden van de kring 4 keuzes neerleggen. Alle kinderen krijgen een blokje, en mogen dat bij hun keuze neerleggen. Nu stel je dezelfde vragen, maar je laat de kinderen bedenken hoe ze achter het antwoord kunnen komen. Later maak je een grafiek, die je in de klas ophangt.

Lesideeën

Misschien kun je een bezoekje brengen aan iemands groentetuin. Daar zou je van alles iets mee kunnen nemen (wortels, prei, aardappel, bonen, etc). In de klas kan dit eventueel geproefd worden.

Het kersenspel. Een leuk spel om bij te tellen en rekenen (uitleg staat in het pdf bestand).

Materialen

Boodschappenlijstje: in het ene bestand staan plaatjes van groente en fruit, op het andere kunnen de kinderen hun eigen boodschappenlijstje nastempelen. Laat ze de producten in het karretje tekenen.

Op de site van het voedingscentrum zijn verschillende materialen voor de hele basisschool te downloaden en te bestellen. O.a. de poster van de nieuwe voedingsschijf.

Op de site www.zuivelonline.nl kun je lesmaterialen over zuivel bestellen. Een aanrader! (met dank aan Melissa)

Versjes en liedjes

nog geen versjes en liedjes…