thema Hallo Wereld - Lespakket

Inleiding

Het thema van de kinderboekenweek 2012 is Hallo Wereld, met de bedoeling eens te kijken naar verschillende culturen in kinderboeken. Het is een fijn, ruim thema, maar dat maakt het tegelijkertijd zo moeilijk. De wereld van een kleuter is immers helemaal niet zo groot? Die bestaat uit thuis, school, familie en de supermarkt. Sommige kleuters zullen wel eens in een ander land op vakantie geweest zijn. Maar ‘de wereld’ als zijnde een aardbol waarop allemaal verschillende mensen rondlopen…? Het is zeker spannend daar eens met z’n allen naar te kijken!

Boeken en Materialen

Eerder schreef ik een bericht met allerlei boeken en materialen die goed bij dit thema passen.

Hoek

Hang een grote kaart van de wereld aan de muur (ik vond een site waarop je elke gewenste kaart uit kunt printen op het door jou gewenste formaat!). Zet een globe neer. Zet boeken neer met platen van verschillende mensen uit verschillende culturen. Laat kinderen foto’s en materialen mee nemen uit andere landen. Hier zie je hoe je dat kunt verbinden met de kaart op de muur!

In de huishoek zou je gewaden en klederdracht uit andere landen/culturen neer kunnen leggen. Denk daarbij aan een hoofddoek, een kimono, lederhosen rieten rokjes uit Hawaï.

Knutselen

Scheur en plak de aarde door een cirkel te vullen met groen en blauw sitspapier. Hang een voorbeeld op zodat de kinderen bij benadering kunnen zien waar land en waar zee is.

Hier vond ik een site waar je aankleedpoppetjes uit verschillende landen kunt printen. Laat die inkleuren en uitknippen.

Laat de kinderen een set tekeningen maken op papiertjes die steeds groter worden. Op het kleinste papiertje komt een tekening van het kind zelf. Vervolgens één van het huis en de straat, daarna één met de naam van het dorp/de stad (wellicht kunnen de kinderen iets tekenen dat daarmee te maken heeft), vervolgens één van Nederland, en daarna een plaatje van de wereldbol. Zo stellen ze hun eigen wereld voor, die steeds groter wordt.

Laat alle kinderen zichzelf tekenen en uitknippen. Plak deze ‘kinderen’ hand in hand om een grote cirkel heen. Samen vormen we ‘de wereld’.

Kringactiviteiten

Lees een prentenboek of verhaal voor dat zich afspeelt in een ander deel van de wereld. Praat met de kinderen over wat er anders is dan ons eigen land. Maak eventueel een lijst waarbij je in de ene kolom ‘onze’ wereld beschrijft, en in de andere kolom de ‘andere’ wereld.

Ik ga op reis, en ik neem mee… Het welbekende spelletje, waarbij het eerste kind een voorwerp noemt. Het tweede kind zegt hetzelfde zinnetje, herhaalt het eerste voorwerp en bedenkt een tweede voorwerp. Hoe ver kunnen we komen?

Neem een koffer/rugtas mee in de kring, met 10 items erin die je meeneemt als je op reis gaat. Een landkaart, een kompas, een telefoon, een flesje water, bergschoenen, een verrekijker, een tandenborstel, tandpasta, een pyjama en een knuffelbeer, bijvoorbeeld. Bespreek even kort de verschillende items, wat is het en waarvoor gebruik je het? Wat kun je ermee doen? Leg nu alle items voor je neer, en laat de kinderen de ogen dicht doen. Stop 1 ding terug in de rugzak, en laat de kinderen weer kijken. Wat is er weg?

Neem een wereldbol mee in de kring, en praat erover. Weten de kinderen wat het is? Laat Nederland aanwijzen, en vraag je hardop af waar je heen zou kunnen reizen met de auto. Als ik naar Amerika wil, kan ik dan ook met de auto? Hoe kom ik op Texel? Wie is er wel eens naar Frankrijk geweest, met de auto? Of de trein?

Lesideeën

Kook in de klas een gerecht dat typisch bij een ander land hoort. Denk eens aan baklava, loempia’s of apfel strudel. Het afwegen van ingrediënten is een mooie rekenles!

Proef exotische vruchten zoals mango, kokosnoot, ananas en vertel waar deze vruchten groeien.

Wat is er net zo rond als de aarde? Geef de kinderen een minuut om zoveel mogelijk ronde dingen uit de klas te verzamelen en bespreek ze daarna in de kring. De aarde is een bol, als je die ‘plat maakt’ krijg je een cirkel. Deel de gevonden spullen ook in deze categorieën in: bol en cirkel.

Breng in het kader van de kinderboekenweek eens een bezoekje aan de bibliotheek of boekenwinkel! Praat met de kinderen over boeken, kaften, schrijvers en illustratoren, titels, etc.

Laat de kinderen hun lievelingsboek van huis meenemen en er iets over vertellen.

Materialen

nog geen materialen

Versjes en Liedjes

Eten op reis (Het Grote Versjesboek blz 34) gaat over eten in het buitenland (Frankrijk – stokbrood)

Het dierentreintje (Het Grote Versjesboek blz 36) gaat over een trein die door de hele wereld reist