thema letterwinkeltje - Lespakket

Inleiding

Dit thema is geïnspireerd op het gelijknamige prentenboek, geschreven door Marianne Busser en Ron Schröder. Je kunt, nadat je dit boek voorgelezen hebt, in de klas een letterwinkeltje inrichten samen met de kinderen. Het zal de kinderen bewust maken van letters om hen heen, en spelenderwijs pikken ze zo een aantal letters op! De letters van hun eigen naam, de P van parkeren, de M van McDonalds. Ook is het leuk om bepaalde ontwikkelingsmaterialen op het gebied van letters en klanken eens in de belangstelling te zetten.

Boeken en materialen

 
 

Hoek

Ik ben zelf al begonnen met het maken van een Letterwinkeltje in de klas. De inrichting doen de kinderen zelf. In de kastjes staan materialen die de kinderen kunnen verkopen, of die ze nodig hebben in de letterwerkplaats. Aan de tafeltjes kunnen kinderen werken met de materialen, of ze doen dienst als loket.

winkel1 - thema letterwinkeltje - Lespakket

Op de voorkant van het voorste kastje kan een naambord gehangen worden. Het bord dat je op de achtergrond ziet is een flanelbord, waar de kinderen dus ook nog kunnen werken. Ik ga het prentenboek op cd inspreken, aan de rechterkant, tegen de computers aan, is de luisterhoek.

winkel2 - thema letterwinkeltje - Lespakket

Dit letterwinkeltje is van Petra. Ze schrijft: “Ik had mazzel met een oom die in een grafisch bedrijf werkte en ontzettend veel soorten letters voor me kon regelen.”

letterwinkeltje - thema letterwinkeltje - Lespakket

Knutselen

Deze leuke Opa Brom maak je als volgt (malletjes in pdf): Knip of prik uit stevig papier een hoofd, een overhemd en een broek. Het overhemd vouw je dubbel en knip je 6 keer in. In de verkregen banen weven de kinderen halve rode vlechtstroken. Het hoofd wordt afgemaakt met ogen, mond en oren. Het weinige haar van Opa Brom maak je van watten. De handen en voeten van Opa maak je van ovalen, je kunt ze natuurlijk ook zelf laten maken. Teken een brilletje en laat het uit prikken. Nu is Opa Brom klaar!

een moeder-/vaderdag cadeautje maken met de eerste letter van papa’s/mama’s naam (van klei, vilt, schuurpapier, etc.)

Je kunt letters maken van:

 • schuurpapier
 • klei
 • brooddeeg
 • snippers papier
 • chenilledraad (pijpenragers)
 • stempelen met schuursponsjes
 • vlechtstroken
 • wol (lijm op papier en daar draden wol op leggen)
 • zand op lijm
 • ecoline op water
 • koekjes bakken en met malletjes poedersuiker-letters op strooien
 • plakcirkels
 • prikken uit karton
 • borduren in gaatjeskarton
 • Lees ook eens 14 manieren om letters te oefenen zónder potlood of werkblad

Volg het bord School: Letters oefenen van Bianca Oldenbeuving op Pinterest.

Kringactiviteiten

Elke dag een letter centraal stellen: welke letter is dit? Wie heeft deze letter in zijn of haar naam? Wie kent een woord waar deze letter in zit? Je kunt een woordveld maken, waarbij de kinderen tekenen, en eventueel de woorden schrijven/stempelen. De besproken letter kan bij gehangen worden op de lettermuur.

kijk mijn letter - thema letterwinkeltje - Lespakket

In het boek Kijk, mijn letter staan versjes bij elke letter. Ik heb het blad van de letter i gekopieerd op A3 en op de deur gehangen. In de kring vroeg ik:

 • welke letter is dit?
 • wie kan de letter zoeken en omcirkelen?
 • hoe vaak hebben we nu de letter i omcirkeld? (13 keer, een moeilijk getal om te schrijven!)
 • wie heeft deze letter in zijn/haar naam? De namen heb ik er zelf bijgeschreven.

We hebben de letter nog even in de lucht geschreven. Nu kent iedereen de letter i!

Als je de bladzijde op A4 kopieert, kun je de kinderen zelf deze opdrachten laten uitvoeren. Ze kunnen op de achterkant woordjes stempelen met een i.

Lesideeën

kinderen digitale foto’s laten maken van letters in de omgeving

een digitaal letterboek laten maken (de kinderen maken digitale foto’s van dingen die met een bepaalde letter beginnen. Ze spreken tekst in bij de foto, zodat het een sprekend boek wordt).

Diana maakte taaloefeningen uit Wat zeg je? in dit thema.

Ik heb een plaat gekopieerd van het Letterwinkeltje, zodat de kinderen dat na konden bouwen. In de kring hebben we het gehad over ‘metselen’ (een kind noemde het ‘in verband’, en juf snapte er eerst niets van! Hoezo verband??) Aan één tafel waren 4 kinderen aan het bouwen; 2 oudsten en 2 jongsten. Het was heel mooi om te zien hoe de oudsten het ‘metselen’ keurig oppakten, en de jongsten er niets van meekregen. Nog leuker (nou ja…) was het, toen iemand tegen de tafel aanstootte, en de 2 gemetselde gebouwen bleven staan, terwijl de andere 2 instorten. Hoe zou dat nou komen?

bouwopdracht - thema letterwinkeltje - Lespakket

Het Letterwinkeltje op het plaatje had een deur en 2 ramen, een dak met dakraampjes en een schoorsteen. Zie je hoe dit kind dat opgelost heeft?!

Materialen

leesschrijfkaarten (met dank aan Diana). Dit materiaal kende ik nog niet! Je kunt de kaarten lamineren en met uitwisbare stift laten beschrijven. Het lettertype nodigt uit tot overschrijven, de kinderen zoeken de ontbrekende letters (visueel!!).

woordkaarten, mini-loco en rijmenlettergreepkaarten (allen van Diana): De rijmlettergreepkaarten zijn een soort stempelkaarten alleen staat het woord er niet onder. Op de achterkant heb ik stippen geplakt evenveel als het aantal lettergrepen. Een kind haalt een kaart eruit en toont die aan het andere kind. Die zegt het woord en klapt het (met de handschoenen aan – leuk idee van www.ourschoolfamily.com en het maakt dan minder geluid), het andere kind controleert of het goed is. Na een tijdje wisselen. Het past bij de werkvorm flitsen van coöperatief leren en ze kunnen er het woorden-klappen goed zelfstandig mee oefenen. Het bestand heet nu rijmlettergreepkaarten omdat sommige woorden ook rijmen. Kinderen kunnen dan kijken of ze een woord vinden dat rijmt vb jas-tas.

Onderaan deze pagina kun je je gegevens achterlaten, waarmee je letterbladen ontvangt. De kinderen kunnen van alles doen met deze letterbladen:

 • dezelfde letters zoeken in tijdschriften en die in de letter plakken
 • de letter vol stempelen
 • de letter inkleuren of inverven
 • een frottage maken (haal in de bouwmarkt voorbeelden van behang met structuur. Leg dit onder een letterpapier en ga er lichtjes overheen met een kleurpotlood. De structuur komt door het papier heen)
 • plaatjes bij de letter tekenen die met die letter beginnen
 • plaatjes zoeken en die erbij plakken

stempelkaarten bij elke letter/klank

Versjes en liedjes

(op de melodie van Zeg ken jij de Mosselman?)

Zeg ken jij de letter d
de letter d
de letter d
zeg ken jij de letter d
van dak en doos en dingen

ja ik ken de letter d
……

samen kennen wij de letter d
….

(elke keer een nieuwe letter, met nieuwe woorden!)

Download de gratis letterbladen

Gratis letterbladen voor nieuwsbrief abonnees  jufbianca.nl

Laat je gegevens achter en ontvang de gratis letterbladen plús 14 suggesties om ze te gebruiken.

Speelse activiteiten, geschikt voor groep 2 en 3. Ideaal voor kinderen die met letters bezig willen zijn en leerkrachten die aan deze leerhonger willen voldoen!

Na inschrijving ontvang je de JufBianca nieuwsbrief ongeveer 1 keer per week. Je kunt je op elk gewenst moment uitschrijven. Wil je de download zonder lid te worden, stuur me dan even een berichtje! Powered by ConvertKit