Rondom Pasen is het leuk om eens over eieren te werken. Vaak denken we direct aan een kippenei, maar er zijn nog veel meer dieren die uit een ei komen! Dit thema past ook bij kern 6 van Veilig Leren Lezen.

Thema eieren - Juf Bianca

Inleiding

Je neemt een ei mee naar de klas. Wat voor ei zou het zijn? Welk dier zou er uit komen? Welke dieren komen allemaal uit een ei? De kip zullen veel kinderen wel kennen, maar weten ze ook welke dieren nog meer een ei leggen?

Hoek

Het ei krijgt een fijn plekje in de klas. Met allerlei materialen wordt een nest gemaakt, denk aan: takjes, stro, gras, blaadjes, wol, watten, lapjes stof, etc.

Knutselen

Verzamel eierschalen, breek ze in stukjes, en laat de kinderen er een mozaïek van plakken. Ze kunnen de stukjes bijvoorbeeld gebruiken om een kleurplaat op te vullen!

Kringactiviteiten

Maak met de kinderen een woordveld. Teken in het midden een ei, en vraag de kinderen dieren te noemen die uit een ei komen. Teken ze erbij, laat ze erbij tekenen of laat kinderen plaatjes zoeken en ze erbij plakken.

Lesideeën

Wat vinden de meeste kinderen lekker: een gebakken ei, een gekookt ei, helemaal geen ei of iets anders? Laat ze dat uitzoeken door met z’n allen een kruisje te zetten of een blokje te leggen op de ei-enquête! Zo kun je ook de andere juffen en meesters ondervragen. Wat vinden de meesten het lekkerst?

Knip een aantal grote eieren van karton. Laat een klein groepje kinderen in het (speel)lokaal uitvinden hoe ze van de ene naar de andere kant kunnen komen zónder de grond te raken. Ze moeten hiervoor flink samenwerken, omdat het laatste ei steeds vooraan gelegd moet worden.

Laat de kinderen een miniboekje maken. Op de eerste pagina tekenen ze een nest met 7 eieren. Op de tweede pagina tekenen ze eerst 1 ei met een scheur, daarna een plaatje van een dier dat eruit komt.

Materialen

Download het gratis kralenplankvoorbeeld en laat de kinderen hun eigen paasei ontwerpen!

Voor Kleuteruniversiteit schreef ik een project bij het boek Kom uit het ei, kleintje. In 3 weken leren de kinderen alles over de ontwikkeling van ei tot kip, met aanbod voor verschillende vakgebieden.

Kom uit het ei kleintje - van ei tot kip - Juf Bianca bij Kleuteruniversiteit Kom uit het ei kleintje

Print, kleur en leg het paasei na

Paasei kralenplank

Laat je gegevens achter en ik stuur je dit paasei voorbeeld voor op de kralenplank!

Hiermee abonneer je je op de JufBianca nieuwsbrief. Je kunt je op elk moment uitschrijven van deze wekelijke e-mails. Wil je de download zonder lid te worden, stuur me dan even een berichtje! Powered by ConvertKit