De ideale kringactiviteit is kort, de kinderen zijn actief en betrokken, is gericht op leren van elkaar, maar ook op ontmoeten. Jonge kinderen leren door spel, je kunt ervan uitgaan dat het échte leren NA de kring plaatsvindt. Zorg er dus voor dat de kinderen een stukje van de kringactiviteit mee kunnen nemen naar de hoeken. Vandaag heb ik 10 kringactiviteiten voor je in het thema Pasen, met een gratis download!

10 Kringactiviteiten in het thema Pasen - Juf Bianca

1. Welk ei heb jij?

Wanneer je onderaan deze pagina je e-mailadres achterlaat, kun je een bestand downloaden met paaseieren. Je vindt hierin drie bladzijden met elk zes eieren. Print de bladzijden op verschillende kleuren papier, zo vaak als je wilt. Op deze manier maak je een set eieren, om allerlei spelletjes mee te doen!

Deel elk kind een ei uit en laat de kinderen rondlopen. Op een afgesproken signaal zoeken ze zo snel mogelijk een klasgenoot en wisselen uit hoe hun ei eruit ziet. Je kunt hierbij vragen stellen, als:

 • welke kleur heeft je ei?
 • welk patroon staat erop?
 • wat hebben jullie eieren hetzelfde?
 • wat is het verschil?

Laat de kinderen na het uitwisselen de eieren met elkaar ruilen, net zo lang tot iedereen een ander ei heeft. Nu herhaalt de opdracht zich.

Tip! Is rondlopen en ruilen nog wat lastig voor jouw kinderen? Laat de kinderen dan in de kring zitten en uitwisselen met hun schoudermaatje. Vervolgens geven alle kinderen hun eieren enkele plaatsen door (of laat de eieren op de stoel leggen en de kinderen (à la stoelendans) rondlopen tot ze bij een nieuw ei komen).

2. Hoeveel ontbreken er?

Verstop enkele eieren (uit de download, of plastic eieren) in de klas. Laat de kinderen de eieren opzoeken. Leg ondertussen het zoeken even stil, tel samen de eieren en reken uit hoeveel eieren er nog missen. Dit kun je doen met een eierdoos (er zijn tien vakken, we hebben drie eieren gevonden, dus er ontbreken nog zeven), maar ook door getallen op de eieren te schrijven (we missen de 5 nog!).

3. Elk de helft

Print de eieren uit de download op gekleurd papier (het aantal kinderen in je klas, gedeeld door twee) en knip ze in twee stukken. Deel de helften uit en laat de kinderen op zoek gaan naar de andere helft. Wanneer ze de klasgenoot met de andere helft hebben gevonden, beantwoorden ze met elkaar een vraag. Dit kan zijn:

 • wat ga jij doen met Pasen?
 • wat eet jij het liefst op je boterham?
 • wat eet je het liefst: een gekookt of een gebakken ei?

4. Springen als een haas

Rol een dobbelsteen, tel de stippen en laat de kinderen evenveel keer springen. In hoeveel sprongen ben je van je plek bij de deur? Hoeveel keer kun je op en neer springen in 10 seconden? (zet een timer op het digibord, of gebruik een zandloper of stopwatch). Kun je ook springen op één been?

Zet vervolgens een liedje aan op het digibord en laat de kinderen lekker mee dansen en springen. Op mijn Pinterestbord vind je enkele liedjes, en meer ideeën!

5. Hoeveel eieren zie je?

Vul een doorzichtige pot met een hoeveelheid chocolade eitjes en sluit de pot af. Zet de pot in de kring en stel er enkele vragen over:

 • hoeveel eieren zouden erin zitten?
 • hoe kun je het tellen, zonder de pot open te maken?
 • zouden het er genoeg zijn voor ons allemaal?
 • zijn het er meer of minder dan 100?
 • hoe weet je dat?

Tel tenslotte samen de eieren, zijn het er genoeg om er allemaal eentje op te eten?

6. Lees een verhaal voor

De kring is dé plek om een prentenboek voor te lezen. Lees er eentje voor die met Pasen en eieren te maken heeft, bijvoorbeeld Kom uit het ei, kleintje! of Boer Boris en de eieren. Laat het niet bij één keer voorlezen, maar lees later het verhaal nog eens voor en stel er vragen over.

 Boer Boris en de eieren

Laat de kinderen elkaar vertellen waar het verhaal over ging, vraag wat er te zien valt op de platen, stel vragen om te controleren of de kinderen het verhaal begrepen hebben.

7. Digibord

Heb je een digibord, doe dan samen met de kinderen een kort spelletje. Op Kleuterportaal vind je een verzameling van spelletjes die bij het thema Pasen passen. Onthoud: zorg dat alle kinderen actief zijn en houd het kort!

8. Woorden springen

De Paashaas kan niet praten zonder erbij te springen. Je kunt ervoor kiezen om de woorden in zinnen te springen, óf de woorden in klankgroepen te springen. Dat gaat zo:

 • paas-haas
 • ei-e-ren
 • man-dje
 • paas-ont-bijt

of:

 • ik spring naar school
 • ik eet een ei
 • spring met me mee
 • ik verf het ei rood

Zodra je woorden met meerdere lettergrepen gebruikt, wordt de laatste variant moeilijker. Onthoud steeds wat je doel is bij een activiteit!

9. Zinnen bedenken

Noem een woord, of laat de kinderen woorden bedenken die met Pasen te maken hebben. Vervolgens bedenken jullie samen een zin bij dit woord. Schrijf de zin op, tel het aantal woorden, omcirkel een bepaalde letter, etc. Hang de zin op en herhaal deze activiteit de volgende dag weer. Probeer samen met de kinderen op deze manier een verhaal of versje te maken dat met Pasen te maken heeft. Daag de kinderen uit tekeningen te maken en de zin erbij te stempelen.

10. Denksleutels

Stel vragen die de kinderen aan het denken zetten. Filosofeer met de kinderen over het antwoord. Geen enkel antwoord is fout!

 • Welk dier komt nooit uit een ei?
 • Als eieren konden praten, wat zouden ze dan tegen elkaar zeggen?
 • Ken je die verfmolentjes om eieren in te verven? Wat kun je eraan veranderen, zodat het nóg beter werkt? Of kun je een andere manier bedenken om eieren te versieren?
 • Het antwoord is ‘4 eieren’, wat was de vraag?

Ik hoop dat je iets aan deze activiteiten hebt! Ga jij aan de slag met de paaseieren? Deel een foto op social media en tag @JufBianca!

Paaseieren, gratis download!

Paaseieren

Laat je gegevens achter en je ontvangt de paaseieren in je mailbox! Print de paaseieren op gekleurd papier, knip ze uit en speel er allerlei spelletjes mee.

Hiermee abonneer je je op de JufBianca nieuwsbrief. Je kunt je op elk moment uitschrijven van deze wekelijke e-mails. Wil je de download zonder lid te worden, stuur me dan even een berichtje! Powered by ConvertKit