Inleiding

Egypte is niet direct een land dat de kleuters aanspreekt, en toch zijn er leuke dingen mee te doen. Omdat het niet naast de deur ligt, moet je wel meer moeite doen de kinderen te prikkelen en enthousiast te maken. Denk bijvoorbeeld eens aan:

  • een stukje van de film Asterix en de Egyptenaren
  • een voorwerp uit de Egyptisch oudheid
  • een kaart uit Egypte
  • foto’s van een vakantie in Egypte

Vraag de kinderen wat ze gezien hebben en bespreek wat ze al weten over Egypte.

Boeken en materialen

Hoek

In de huishoek kun je witte kleden neerleggen, die de kinderen om zich heen kunnen draperen. Leer ze hoe ze dit moeten doen, anders gaan ze misschien spookje spelen. Leg ook rollen papier (papyrus) neer en laat de kinderen hierop schrijven.

In de bouwhoek maken de kinderen natuurlijk piramides!

Knutselen

masker maken van papier maché: laat de kinderen de helft van een ballon volplakken met krantenrepen. Laat dit drogen. De kinderen kunnen het masker nu beschilderen met blauwe verf en goudverf. Knip of prik ogen, een neus en een mond.

mummies maken van papier maché: maak een pop-vorm van kranten en plakband. Plak hier repen kranten of gips overheen. Als het droog is, verf de mummie dan eventueel wit.

maak een piramide van vlechtstroken: geef de kinderen een gekleurd papier en vlechtstroken. Laat ze zelf de onderste strook afmeten. De stroken die hierboven komen zijn steeds een beetje korter.

amuletten maken van klei: de kinderen in Egypte kregen een amulet om ze te beschermen. Veel kinderen stierven namelijk jong. Je kinderen gaan ook amuletten maken, want die brengen geluk! Laat ze een stukje klei plat rollen tussen 2 latten. Zo krijg je een goede dikte. Laat ze met tandenstokers of satéprikkers een voorstelling in de klei krassen.

vazen en potten: leer de kinderen hoe ze een potje moeten maken van klei.

zelf papier maken: de Egyptenaren maakten papyrus en schreven daar op. Laat de kinderen zien hoe je papier maakt, en laat ze er daarna zelf op schrijven.

kleurplaten van speelzolder

Maak een scarabee van een steen. Een scarabee werd gezien als talisman.

Kringactiviteiten

een katoenplant bekijken: bij veel bloemenwinkels en tuincentra kun je een tak van een katoenplant kopen. Katoen is een exportproduct van Egypte. Leg uit welke dingen van katoen gemaakt worden. Bekijk de katoenplant met een loep en laat de kinderen voelen, ruiken, etc.

de Nijl: vertel over de rivier de Nijl, hoe de overstromingen gebruikt werden voor de landbouw, hoe de Nijl gebruikt werd om spullen over te vervoeren. Het gebied rond de Nijl was eigenlijk het meest geschikt om aan te wonen, de rest was woestijn.

Laat de kinderen bij het namen lezen antwoorden in het Arabisch (ja = Aywa of na’am)

Hiërogliefen: vertel dat de Egyptenaren niet schreven met letters, maar met plaatjes. Laat een paar plaatjes zien.

Lesideeën

Print de namen van de kinderen in hiërogliefen en hang de lijst in de lees-schrijfhoek. De kinderen kunnen hun eigen naam natekenen, maar ook die van hun klasgenoten. Hier kun je de namen printen.

Laat de kinderen een piramide bouwen van blokjes. Geef eerst alleen foto’s van verschillende piramides. Als ze er niet uitkomen, laat je ze een ondergrond bouwen van 4 bij 4 blokjes. Hierboven op komt een laag van 3 bij 3, daar boven een laag van 2 bij 2 en dan de top. Als kinderen door hebben hoe het stapelen werkt, kunnen ze andere vormen gaan bouwen. Hier vind je plaatjes van verschillende piramides.

Dans op walk like an Egyptian van de Bangles!

Sluit het thema af met een markt. Laat de kinderen een Egyptisch gerecht maken. Draai Egyptische muziek, verkleed de kinderen met witte lappen, laat ze dansen op de muziek, ‘verkoop’ spulletjes die de kinderen geknutseld hebben.

Kijk op deze site van het Rijksmuseum van Oudheden. Hier zie je dingen die geschikt zijn voor oudere kinderen die je misschien op ideeën brengen.

Materialen

stempelkaarten egypte

Versjes en liedjes

Nog geen versjes en liedjes…