Ik weet niet wat jij vindt, maar ik vind winter altijd zo’n lastig seizoen. Ik ben sowieso geen fan van de winter (want het is geen zomer), maar ik vind het ook altijd ingewikkeld een passend thema voor te bereiden. Het heeft geen zin om over ‘sneeuw’ te werken als buiten de zon schijnt en er geen vlokje valt. En het heeft geen zin het over ‘ziek zijn’ te hebben, als er buiten een dik pak sneeuw ligt! Gelukkig zijn er wel altijd mooie prentenboeken die een link naar het thema winter hebben. Op die manier breng je kinderen in een bepaalde sfeer en kun je bespreken wat bij dit seizoen past: de weersomstandigheden, kleding, kou en donker. Ik verzamelde de leukste prentenboeken over de winter voor je!


Kan ik er ook nog bij?

Wanneer een oude man in het bos zijn want verliest, vormt die voor een muisje, kikker, haas, vos, everzwijn en beer een fijn onderdak. Het lijkt wel of de want steeds groter wordt. Tot het hondje van de oude man terugkomt.


Boer Boris in de sneeuw

Welk kind zou niet Boer Boris willen zijn? Hij heeft zijn eigen boerderij en kan lekker de hele dag rondrijden op zijn rode tractor. Maar boeren hebben het in de winter natuurlijk wel zwaar. Ook bij Boer Boris zit alles onder een dik pak sneeuw: de koeien, de akkers en zijn tractor. Gelukkig heeft Boris een grote sneeuwschuifmachine, die wel 1000 kilo weegt!


Tomte Tummelot

Hoeveel kinderen zijn al niet bevriend geraakt met de kleine huiskabouter, die iedere nacht op de boerderij zijn ronde maakt? Dit inmiddels klassieke prentenboek met een ritmische tekst vol herhaalelementen, is gebaseerd op een gedicht van Viktor Rydberg. Een feestelijk winterboek.


Kikker in de kou

Het is winter. Er ligt sneeuw en ijs. Alle dieren houden van de frisse kou. Eendje in haar verenpak, Varkentje met haar speklaagje en Haas in zijn bontvacht. Alleen Kikker, die heeft helemaal niets. Hij vriest bijna dood… Gelukkig heeft Kikker wel goede vrienden.


Een muts voor de maan

Krokodil, Aap en Kip kijken naar buiten. Het is een koude winteravond. Aan de hemel staat een grote maan. Wat is hij bloot! Wat moet hij het koud hebben! die kan wel een opwarmertje gebruiken, denkt het drietal. Met een muts, sjaal en wanten voor de maan gaan ze de deur uit, de sneeuw in. Maar die grote maan is helemaal niet zo dichtbij als hij lijkt.


Kleine IJsbeer

Kleine IJsbeer is al 25 jaar geliefd bij jong en oud. Niet eerder verscheen er echter een bundel met verhalen over hem. Maar nu zijn er vijf vrolijke avonturen over Lars verzameld in één boek, tegen een heel aantrekkelijke prijs.

De bundel bevat:
* Een ijsbeer in de tropen
* Kleine IJsbeer, weet jij de weg?
* Kleine IJsbeer, laat me niet alleen!
* Kleine IJsbeer redt de rendieren
* Kleine IJsbeer en de walvisbaai


Wilde dieren in de sneeuw

Dit prentenboek over dieren combineert feiten en fictie op een bijzondere wijze. Maak kennis met de leukste wilde dieren in de sneeuw. Na elk voorleesverhaal met illustraties beland je op een dubbele pagina met foto’s en weetjes. Zo leer je de dieren echt kennen.


Elmer in de sneeuw

‘Brrr… wat is het koud!’ zegt een van Elmers vrienden. “Dat valt wel mee,’ antwoordt Elmer, “het is alleen iets kouder dan normaal voor de tijd van het jaar. Kom, dan maken we een wandeling, daar warmen jullie van op.’
Elmer is een populaire, kleurrijke olifantenvriend. De boeken van David McKee zijn wereldwijd succesvol. Warm en vriendelijk avontuur voor de koude wintermaanden!


Ik wil sneeuw! – Kleine Prinses

Ook al is het midden in de zomer, de kleine prinses wil sneeuwpoppen maken, sleetje rijden, sneeuwballen gooien … ze wil sneeuw!
Een lesje in geduld zou onze kleine koninklijke telg geen kwaad doen.


Waar komt de sneeuw vandaan?

Slak weet alles over de aarde, Kikker weet alles over het water en Bij weet alles over de lucht. Als ze uit hun winterslaap ontwaken, horen ze dat er soms sneeuw uit de lucht valt, maar geen van allen weten ze waar de sneeuw vandaan komt. Slak, Kikker en Bij willen alles over de sneeuw te weten komen en besluiten samen op zoek te gaan. Hun ontdekkingsreis voert hen door alle seizoenen. Van dezelfde maker als Kan ik er ook nog bij?!


Een stipje in de sneeuw

IJsbeertje Miki vindt duiken een beetje eng. Hij wil liever spelen. Miki rent weg bij zijn mama. Naar een sneeuwvlakte. Daar ziet hij een stipje in de sneeuw. Het is een meisje! Dat heeft Miki nog nooit gezien. Hij ontdekt wat haar blij maakt. En waar ze verdrietig van wordt … Durft Miki te duiken om zijn nieuwe vriendinnetje te helpen?


Met opa in de sneeuw

Dikke witte vlokken vallen uit de lucht. De tuin is wit. Opa haalt een slee uit het schuurtje. Wie gaat er mee? vraagt hij. Zeven vingers gaan de hoogte in. Het begin van een avontuur vol winterpret en sneeuwplezier. Dit is het derde boek over opa en zijn kleinkinderen.


Dat waren ze allemaal! Wat is jouw favoriete prentenboek over de winter?