Bij een museum denk je misschien vooral aan schilderkunst. En aan saaie tentoonstellingen, waar je met kleuters niet aan hoeft te beginnen. Maar wat als ik je vertel dat je met de kleuters ook een museum kunt maken? In de klas? Eerder verzamelde ik al 5 tips voor het thema museum, nu heb ik 10 boeken voor je opgezocht!

10 boeken bij het thema museum - Juf Bianca

Kobe maakt een museum

Kobe is een verzamelaar. Op een dag besluit hij een museum in te richten met zijn verzamelingen. Aan de hand van dit boek kunnen de kinderen een eigen verzamel-museum beginnen!

Nijntje in het museum

Hoewel ik Nijntje zelf meer geschikt vind voor peuters dan voor kleuters, heb ik deze titel van Dick Bruna toch in dit rijtje opgenomen. Nijntje en haar ouders bezoeken een museum. Vader Pluis denkt dat Nijntje te klein is. Ze gaan gelukkig toch. Nijntje ziet schilderijen, een mobile en zelfs een stenen beeld. Ze denkt: ‘en later als ik groter ben, dan word ik kunstenaar’.

De stip

Ik vind lievelingsboeken kiezen heel erg moeilijk, maar als ik dan toch één titel moet noemen, is het vaak deze. Met dit boek leren kinderen dat ook hun kunst de moeite waard is, en dat doorzetten belangrijk is.

Het blauwe paard

Huh? Hoe kan een paard nou blauw zijn? Dat bestaat niet! Eric Carle brengt in Het blauwe paard een hommage aan Franz Marc, een van de schilders die deel uitmaakten van de kunstenaarsgroep Der Blaue Reiter. Maar het is vooral een boek voor alle kunstenaars in de dop, met als subtiele boodschap dat je je niet aan regeltjes hoeft te houden. Alles kan en mag in de kunst, dus ook een blauw paard, een roze krokodil en een gele koe, zolang je maar luistert naar de kunstenaar in jezelf.

Kunst met taart

Het schilderij van mevrouw Hond wordt gestolen. De dieren zetten de achtervolging in en komen zo terecht in de grote kunstwerken uit de geschiedenis. Herken je de werken van Van Gogh, Mondriaan, Picasso en vele andere grote kunstenaars?

Meneer Kandinsky was een schilder

Op een dag ontsnapte er uit een van meneer Kandinsky’s schilderijen een blauw, huppelend paardje. Zo begint het verhaal over de schilder Kandinsky. Daan Remmerts de Vries maakte een prentenboek dat het levensverhaal vertelt van de Russische schilder Wassily Kandinsky (1866-1944). Kandinsky was een van de allereerste abstracte schilders, die gedurende zijn leven steeds verder afweek van de voorstelling zoals die door het oog wordt ervaren.

Max in het museum

Breng samen met Max een bezoek aan grote musea en haal inspiratie uit kunstwerken en uitvindingen. Max leert je kijken en praten over wat je ziet. Samen met hem experimenteer je met allerlei materialen en maak je de gekste dingen. Illustrator Ellen Cornelis en Max tonen creatieve kinderen hoe ze van elke dag een knutselfestijn kunnen maken. Een boek boordevol ideeën voor je eigen knutselprojecten.

Willewete Naar het museum

Ik ben dol op de Willewete serie van Clavis, een serie van informatieve prentenboeken voor jonge kinderen. Wil je alles weten over het museum en wat er te beleven valt? In dit boek lees je meer over wie er allemaal werken en over soorten musea. Mag je een kunstwerk aanraken? Wat is een catalogus? Kun je in een museum ook iets anders doen dan kijken naar wat er tentoongesteld wordt? Op deze en vele andere vragen krijg je een antwoord.

Een hele kunst

Arend van Dam en Alex de Wolf hebben hun talenten weer gebundeld in een kleurrijk geïllustreerde voorleesbundel met vijftig verhalen over de belangrijkste kunstenaars uit de Nederlandse geschiedenis en het heden. Het boek neemt je mee langs diverse artistieke disciplines, zoals de schilderijen van Rembrandt van Rijn en de gedichten van Joost van den Vondel, maar ook de choreografieën van Hans van Manen en de gebouwen van Rem Koolhaas komen in deze bundel aan de orde.

Maurits Muis

Elke avond, zodra het stil is geworden in het museum, komt Maurits Muis tevoorschijn. Hij gaat op weg naar zijn meisje met de parel. Maar waar is ze? Ze is weg! Dit prentenboek is gemaakt voor het Mauritshuis, door het bekende duo Ingrid en Dieter Schubert.