Weet jij van jezelf of je een beelddenker bent of niet? Ik weet van mezelf dat ik het vooral NIET ben. Maar ja, wat als kinderen in je klas het wel zijn? Hoe bereik je hen, hoe bied je hen het beste onderwijs? Ik liep daar zelf dit schooljaar tegen aan, en ik wilde graag meer weten over beelddenkers. Ik volgde een korte workshop over IkLeerAnders op de school van mijn eigen kinderen. Ik wist ook dat Tineke Verdoes een boek had geschreven over beelddenkers, dus bestelde ik dat om er een review over te kunnen schrijven. Kijk, zo ziet een boek er uit als ik het gelezen heb:

de jonge beelddenker - review - Lespakket

Aan de roze plakkers is te zien hoeveel nieuwe en interessante dingen ik gevonden heb ik dit boek. Allereerst even een compliment over hoe het boek eruit ziet: mooie stevige kaft, leuke foto’s en een handige bladwijzer. Daar zou ik als schrijver trots op zijn! Het boek is uitgegeven door Uitgeverij SWP (ISBN 978 90 8850 464 8) en te bestellen bij bol.com.

[bol_product_links block_id=”bol_539df0af20615_selected-products” products=”9200000018277230″ name=”beelddenker” sub_id=”beelddenker” link_color=”373737″ subtitle_color=”373737″ pricetype_color=”E34E34″ price_color=”E34E34″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Ik citeer een stukje uit het voorwoord van Tineke Verdoes: In mijn boek neem ik je mee op een reis door de wereld van het jonge beelddenkende kind op de basisschool. Ik geef praktische tips en adviezen. Daan, Floortje, Sepp en Maartje (modellen met gefingeerde namen) laten je zien hoe het eraan toe kan gaan in het leven van een jonge beelddenker in groep 1, 2 en 3.

Tineke geeft in dit boek adviezen voor leerkrachten én voor ouders. Er is aandacht voor taal en rekenen, en hoe je een beelddenker hier zo goed mogelijk bij kan begeleiden. Maar er staan ook adviezen in om een kind te ondersteunen als het overprikkeld is. Natuurlijk besteedt ze ook uitgebreid aandacht aan wat beelddenken nou eigenlijk is en hoe dat in de hersenen werkt.

Er staan zo ontzettend veel tips in dit boek, dat ik ze hier niet allemaal op kan noemen. Daarvoor moet je het boek echt zelf bestellen! Op de site van Tineke www.kindertalenten.nl staat ook veel informatie. Hier lees je bijvoorbeeld hoe je de dagen van de week aan zou kunnen leren, mét filmpje met een gebarenliedje.

Het was voor mij vooral een eye-opener dat beelddenkers een kader nodig hebben waar de aangeboden informatie in komt te ‘hangen’. Als voorbeeld wordt gezegd dat je bij een nieuw thema eerst zegt: we gaan het hebben over de kinderboerderij. Als je in plaats daar van de eerste dag iets vertelt over de geit, de volgende dag over de kip en weer daarna over de koe, dan heeft een beelddenker geen kader om die informatie in te plaatsen. De informatie wordt dan ook minder makkelijk opgeslagen! Wat gaan we leren? is dus een heel belangrijke vraag voor een beelddenker!

Nog een laatste tip dan: hang op het planbord eens niet het plaatje van de rekenhoek of de taalhoek, maar van het materiaal dat de kinderen daarin kunnen kiezen. Door een foto van het materiaal op te hangen, maak je de keuze voor kinderen eenvoudiger. Ik denk trouwens dat dat voor veel kinderen geldt, niet alleen voor de beelddenkers!

Ruim 100 pagina’s met waardevolle tips en informatie in een boek met harde kaft. Een aanrader wanneer je meer wilt weten over beelddenkers. Maar ook als je kinderen in je klas hebt waar je niet mee verder komt, waarbij je het gevoel hebt dat er ‘iets’ is, maar waar je maar geen vinger op kunt leggen. Ik heb tijdens het lezen van zo’n boek altijd kinderen uit mijn huidige klas of eerdere klassen in gedachten. Misschien is het wel een verheldering!

Bestel het boek hier:

[bol_product_links block_id=”bol_539df98f23b74_selected-products” products=”9200000018277230″ name=”beelddenker” sub_id=”beelddenker” link_color=”373737″ subtitle_color=”373737″ pricetype_color=”E34E34″ price_color=”E34E34″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Je kunt Tineke ook volgen op Twitter.

Ben jij een beelddenker?