Al jaren vertel ik mensen welke boeken ik gelezen heb en welke ik aan kan raden. Maar nu ik zelf een boek geschreven heb, laat ik graag lezers vertellen wat ze ervan vonden! Ik heb enkele kleutercollega’s gevraagd om het boek te lezen en eerlijk te vertellen wat ze ervan vonden. Vandaag is het de beurt aan Simone. Ze stelt zich eerst voor en vertelt vervolgens welke invloed het boek Werken in een kleuterwereld heeft op haar werk.

Werken in een kleuterwereld - recensie door Simone - Juf Bianca

KLOS, PA en Pedagogiek

Mijn naam is Simone Vos. Ik ben in 1985 afgestudeerd op de Gemeentelijke Pedagogische Academie in Dordrecht. Hier heb ik heel bewust eerst de opleiding tot kleuterleidster (KLOS) gedaan en daarna de PA. Ik had in die tijd het geluk dat ik gelijk een baan in het onderwijs kreeg, in een kleutergroep. Naast mijn werk in het basisonderwijs ben ik enige jaren later Pedagogiek; Onderwijskunde (Opleidingstechnologie) gaan studeren in de avond uren.

Inmiddels woon en werk ik al vele jaren in het mooie Friesland. Ik werk vooral in de onderbouw. De laatste jaren geef ik les in groep 2. Ik heb drie kinderen, twee jongens en een meisje. De oudste twee van 22 en 20 zijn inmiddels het huis uit en studeren in de Randstad. De jongste van 16 woont nog thuis.

Op internet en op sociale media las ik altijd al met veel plezier de artikelen van Bianca Antonissen over het werken met kleuters, ik was dan ook vereerd dat ik een recensie over het boek Werken in een kleuterwereld mocht schrijven!

Werken in een kleuterwereld

Dit boek nodigt direct uit tot lezen. Het is ingedeeld in overzichtelijke hoofdstukken met verschillende thema’s. Deze hoofdstukken kunnen door elkaar gelezen worden. Tijdens het lezen herken je vaak bepaalde kinderen of situaties die zo uit jouw groep kunnen komen. Daardoor is het een heel praktisch boek geworden. Vaak kun je de tips direct in je eigen groep toepassen.

In het boek worden inspirerende vragen/onderwerpen beschreven zoals:

  • Wat kunnen kleuters al en hoe leren kleuters?
  • Hoe zet je een uitdagend thema op?
  • Hoe kun je zorgen voor betrokkenheid bij de activiteiten die je aanbiedt?
  • Hoe kun je ‘slimme’ kleuters uitdagen in jouw kleutergroep?
  • Hoe richt je effectief en kleuter vriendelijk je lokaal in?
  • Hoe kun je zinvolle feedback geven die kinderen verder uitdaagt?
  • Horen letters thuis in een kleuterklas?

Aan het eind van elk hoofdstuk staan reflectievragen. Deze kritische vragen helpen bij het nadenken over jouw rol als leerkracht, jouw houding ten opzichte van je leerlingen en de manier van lesgeven in je eigen groep.

Deze vragen maakten mij ook weer meer bewust van mijn eigen handelen in de groep. Wat doe ik, waarom doe ik het zo, hoe kan ik het nog beter doen en zijn er ook nog andere manieren?

Ik was zelf heel blij met de ‘Verder lezen’ tips. Hier staan leuke artikelen, sites en zelfs filmpjes vermeld waar je informatie kunt vinden die nog dieper op de thema’s van het hoofdstuk ingaan.

Tussen de tekst staan kaders met heel handige tips die gelijk toegepast kunnen worden in de praktijk!

De kleuterwereld is een heel bijzondere wereld die dit boek verdient

De informatie in dit boek is zo geschreven dat het ook echt bij de ontwikkeling van een kleuter past.

Na het lezen van dit boek ben ik bijvoorbeeld zelf bewust na gaan denken over het aanbieden van een nieuw thema. Dit thema hebben we toen met de kinderen bedacht. Samen hebben bedacht wat we met de verschillende hoeken wilden. De kinderen waren heel enthousiast en hebben geholpen bij het inrichten van de hoeken en bedachten zelf hoe ze het dan konden realiseren. Al spelend zag je de leerlingen leren! We hebben daar samen leervragen bij bedacht en werken die nu uit. Wat een betrokkenheid! De kinderen hadden er zoveel plezier in. En de juffen ook! Het thema leeft echt onder de kinderen.

De uitdaging voor ons als leerkracht was het om de doelen hier aan te koppelen. Het is de kunst om dit een beetje te sturen. Zo werd er bijvoorbeeld heel wat opgemeten door de ‘dokters’ nadat de meetlat en meetlinten in de doktershoek waren gelegd.

Mijn conclusie

Dit boek is een must have als je begint met het lesgeven in een kleutergroep. Het geeft veel bruikbare tips en overpeinzingen voor een goede start.

Maar… dit boek zet dus ook de meer ervaren kleuter leerkrachten aan om over het onderwijs aan kleuters na te denken. Het boek laat je aan de hand van de reflectievragen meer bewust nadenken over goed en uitdagend onderwijs aan kleuters.

Werken in een kleuterwereld - Bianca Antonissen
Met het boek Werken in een kleuterwereld reflecteer je op je handelen als kleuterleerkracht, aan de hand van allerlei verschillende onderwerpen. Je vindt het boek hier (of bij je lokale boekhandel)!