Hier op JufBianca.nl zijn al meerdere berichten verschenen in de serie Goed(koop) onderwijs. In het tijdschrift Praxisbulletin is eerder ook een artikel van mijn hand verschenen over goed(koop) onderwijs met kiezelstenen. Deze maand, juni 2014, verscheen er weer een artikel, ditmaal over goed(koop) onderwijs met eierdozen.

Goedkoop onderwijs - rijke leersituaties met eierdozen - Juf Bianca

Een vrouw zei tegen een fotograaf: “wat een prachtige foto’s maakt u, u heeft vast een goede camera!” Later kwam de fotograaf eten bij de vrouw. Na de maaltijd zei hij tegen haar: “dat smaakte heerlijk, u heeft vast een goed fornuis!” – Sam Haskins, fotograaf

In de serie goed(koop) onderwijs beschrijf ik verschillende activiteiten die uit te voeren zijn met goedkoop of zelfs gratis materiaal. Zo wil ik laten zien dat ook met een krap budget en zonder mooie (maar ook dure) ontwikkelingsmaterialen, je toch goed onderwijs kunt geven. Het materiaal maakt niet dat het onderwijs goed is, dat doet de leerkracht!

Bij eierdozen denken we vaak eerst aan knutselen, het is geliefd als kosteloos materiaal en je kunt er eenvoudig aan komen. In het artikel in Praxisbulletin beschrijf ik juist géén knutselactiviteiten. Ik beschrijf activiteiten voor taal, rekenen, wereldoriëntatie, spelactiviteiten en algemene ideeën. Ben je benieuwd naar het artikel, je kunt het hier lezen! (Dank aan Esther van Dokkum voor de prachtige foto’s bij dit artikel!)

Wil je (na deze activiteiten) tóch knutselen met eierdozen, dan heb ik op Pinterest wat ideeën voor je verzameld.