weer naar school - boekentips - Lespakket

Of je vakantie is net begonnen, of je bent nog bezig met de laatste loodjes. ‘Weer naar school’ is nog heeeeel ver weg! Eerst genieten we van onze welverdiende rust, denken we over het afgelopen schooljaar, en maken we plannen voor het nieuwe schooljaar. Maar als het weer zo ver is, en de kinderen gaan weer naar school, dan is het leuk daar een boek bij te hebben, toch? Daarom vandaag: boekentips over ‘weer naar school’. (en deze boeken zijn trouwens ook erg leuk voor kleuters die net 4 geworden zijn!)

weer naar school - boekentips - Lespakket

Van uitgeverij Clavis kreeg ik het boek Karel gaat naar school. Het boek is geschreven door Liesbet Slegers, en zij maakte nog veel meer boeken met haar herkenbare stijl. Wat ik zo fijn vind aan deze boeken, is dat de bladzijden van steviger, gelamineerd papier gemaakt zijn. Dat maakt ze bij uitstek geschikt om door de kinderen te laten lezen; de bladzijden zijn onverwoestbaar!

Het boek gaat over Karel, die voor het eerst naar school gaat. Of het een Belgische of Nederlandse kleuterschool betreft, wordt in het midden gelaten. Op de voorkant staat dat het boek voor peuters bedoeld is, maar ik denk dat het zeker geschikt is voor 4-jarigen. Karel vindt het spannend naar school te gaan, en hij moet ook huilen als mama weggaat. Gelukkig maakt hij al snel een vriendje, en is de juf heel erg lief. Aan het einde van de dag heeft Karel al weer zin in de volgende schooldag!

In het verhaal komen verschillende woorden voor die passen bij het thema ‘weer naar school’. Het woord ‘schooltas’ zou je kunnen vervangen voor ‘rugzak’, als je dat prettig vindt. Verder zien we de woorden ‘de juf’, ‘de kinderen’, ‘poppenkast’. De kinderen zitten op een stoel, die niet genoemd wordt. De kinderen gaan samen met de juf ‘vouwen’, ze spelen met de ‘blokken’ en ze ‘drinken’ een pakje melk. Kortom: dit verhaal biedt veel aanknopingspunten om met de kinderen in gesprek te gaan! Weten zij nog hoe het was om voor het eerst naar school te gaan? Vonden ze dat ook spannend, net als Karel? En wie zijn hun vriendjes, en doen ze ook samen de dingen die Karel en Ali doen?

Zo zijn er nog meer boeken die gaan over school, of over kinderen die voor het eerst naar school gaan. Ik noem er een paar:

weer naar school - boekentips - Lespakket

Het boekje Hoi, naar school! gaat over Lisa. Ze is net 4 geworden, en mag voor het eerst naar de basisschool. Ze vindt het erg spannend, maar gelukkig is haar vriendje Jimmy er ook. Ook in dit boek worden activiteiten in de klas beschreven, en zo komen er heel wat woorden aan bod. Het verhaal is geschreven door Vivian den Hollander, en de tekeningen zijn de herkenbare stijl van Dagmar Stam. Net als over Karel, zijn er over Lisa nog veel meer boeken geschreven.

weer naar school - boekentips - Lespakket

Hoera, ik ga naar groep 1! is geschreven door het bekende duo Marianne Busser en Ron Schröder. Bijzonder aan dit voorleesprentenboek is dat de tekst op rijm is. Ook in dit boek gaat een kindje (Daan) voor het eerst naar school, ook in dit verhaal is dat eerst heel spannend, maar pakt het toch goed uit.

weer naar school - boekentips - Lespakket

Wil je liever een heel ander soort boek, dat toch over school gaat? Neem dan dit leuke boekje over Spuit Elf, het brandweerolifantje! Spuit Elf gaat elke dag naar de brandweerschool, en leert daar lezen, schrijven en rekenen. Maar of hij er wel leert blussen, dat weten de andere brandweerolifanten niet! Op de site van Spuit Elf, bedacht door Harmen van Straaten, vind je een leuke kleurplaat.

Boekentips - Weer naar school - Lespakket