De kinderboekenweek krijgt elk jaar een thema. Het thema van 2014 is feest, en dat leidt natuurlijk tot heel veel feestelijke activiteiten. Wij zelf openen de kinderboekenweek met allerlei spelletjes door de hele school heen. Kinderen kunnen met een afkruiskaart langs alle spellen. De oudste leerlingen begeleiden de jongste. Ik denk dat het heel gezellig gaat worden!

Maar… de kinderboekenweek is natuurlijk bedoeld ter bevordering van het lezen. Daarom is het goed om in de kinderboekenweek vooral aandacht te besteden aan boeken en lezen. Daarom heb ik vandaag 14 boeken die gaan over… boeken! Ideaal om centraal te stellen tijdens de kinderboekenweek of tijdens het Schatkist anker Boeken!

*disclaimer: van alle via deze site verkochte producten bij bol.com ontvangt JufBianca een klein percentage commissie.

14 boeken over boeken - Lespakket

14 boeken over boeken - Lespakket

Bibi gaat naar de bieb

Dit boek gaat over een meisje dat van boeken houdt. Ze gaat naar de bibliotheek om boeken te lenen. Ook wordt er voorgelezen. Van dit boek kunnen de jongste kleuters al genieten! Tip: dit boek is ook als geanimeerd digitaal prentenboek beschikbaar.

14 boeken over boeken - Lespakket

Bibi is dol op boeken

Van dezelfde hoofdpersoon is nog een boek over boeken. In dit boek gaat het veel meer over het (voor)lezen van boeken, en de avonturen die je daardoor beleeft. Bibi speelt de avonturen na door zich te verkleden. Een aanrader!

14 boeken over boeken - Lespakket

Het boekenfeest

Wie nodig je uit op een feestje als al je vrienden op vakantie zijn? Gelukkig zijn er nog een heleboel boekenvrienden die uitgenodigd kunnen worden. Dit prentenboek van Rian Visser past precies bij de gedachte van de kinderboekenweek: feest is leuk, maar boeken lezen is OOK leuk en kan heel goed samengaan met feest vieren! Tip: op de site van Rian Visser is een digibordles bij dit boek te downloaden.

14 boeken over boeken - Lespakket

Het boekenliefje

In elk huis horen kinderen voorgelezen te worden. Maar als opeens wat boeken beginnen te verdwijnen, gaat een dapper konijntje op onderzoek uit. Want voorlezen is fijn en belangrijk!

14 boeken over boeken - Lespakket

Pas op! Dit boek bijt!

Dit boek gaat niet zo zeer over het lezen van boeken. Het verhaal gaat over een krokodil die eigenlijk niet in het boek thuis hoort. Hij begint letters te eten en neemt zelfs een hap uit de omslag. De kinderen moeten iets met het boek doen om ervoor te zorgen dat de enge krokodil verdwijnt. Hilarisch! Tip: Margriet van Diepen maakte voor Kleuteruniversiteit een digibordles bij dit boek!

14 boeken over boeken - Lespakket

Een boek

Spannende titel, hè? Dit is weer zo’n boek waarbij kinderen worden uitgenodigd iets te doen. Een verrassend boek wat niet zozeer over lezen gaat, maar je wel meesleept! Misschien kunnen de kinderen zelf ook zo’n boek maken?

14 boeken over boeken - Lespakket

Het is een boek

Al weer zo’n spannende titel. Wat is Aap daar toch aan het doen met dat vreemde ding in zijn handen? Ezel snapt er niets van. De titel van dit boek is Aap zijn antwoord: het is een boek. Ezel snapt het nog niet helemaal: hoe scrol je naar beneden? Tip: op de site van bol.com is een kort filmpje bij het boek te zien!

14 boeken over boeken - Lespakket

Nog een keer!

Op dit boek moeten we jammer genoeg nog even wachten, het is pas in 2015 te bestellen. Toch neem ik de titel op in deze lijst! Ik denk dat vele ouders de uitspraak ‘nog een keer’ wel zullen herkennen. Als het boekje net uit is, moet het nog eens voorgelezen worden. Dat wil dit draakje ook! Het verhaal wordt elke keer een beetje anders. Herkenbaar verhaal!

14 boeken over boeken - Lespakket

Het lievelingsboek van Simon Snoek

Een verhaal in een verhaal in een verhaal… Voor heel jonge kinderen is dit te lastig. Simon leest zijn lievelingsboek: een verhaal over een piraat die zijn lievelingsboek leest. Zo gaat het nog even door, en aan het eind zie je Simon lezen met alle hoofdfiguren om zich heen. Een leuke aanleiding om kinderen (en leerkrachten!) hun eigen lievelingsboek mee te laten nemen!

14 boeken over boeken - Lespakket

Wat staat daar?

Dit prentenboek gaat niet zo zeer over boeken, maar wel over lezen. Aap krijgt een brief, maar hij kan nog niet lezen. Als hij naar Bok gaat, herkent die zijn eigen naam in de brief. Wat zou er nou staan? Leuk boek voor kinderen die net de wondere wereld van letters aan het ontdekken zijn!

14 boeken over boeken - Lespakket

De boekenfabriek

De ondertitel van dit boek luidt: Of hoe Uil en Kameleon een boek maakten. Uil vertelt Kameleon een verhaal, en Kameleon wil het graag nog een keer horen. Maar dat kan niet, zegt Uil. Kameleon heeft de oplossing: maak er een boek van! Tip: op de site van de uitgever zijn lessuggesties te vinden.

14 boeken over boeken - Lespakket

Piepelotheek

Vos zit achter Muis aan, en tijdens de achtervolging belanden ze ineens in een bibliotheek. Vos zegt: Een piepelewattum? Muis legt uit wat boeken zijn en Kip leert Vos lezen. Een mooi boek over het belang van boeken en (voor)lezen.

14 boeken over boeken - Lespakket

Buurman leest een boek

Een leuk prentenboek (met cd!) met niet alledaagse lijntekeningen. Buurman is een boek aan het lezen, maar wordt steeds gestoord door het lawaai van zijn buurmeisje. Gelukkig weet hij de oplossing: hij geeft haar een cadeau. Even later zitten ze samen stil te lezen.

14 boeken over boeken - Lespakket

Timo en het toverboek

Timo krijgt een prentenboek op zijn verjaardag. Op het kaartje dat er bij zit, staat ‘niet schudden’. Dat leest Timo te laat, en ineens gebeuren er vreemde dingen in zijn huis. Van Rian Visser bestaat ook het boek Timo en het toverstokje. Tip: Van beide boeken zijn apps verkrijgbaar!

Wat ga jij voorlezen tijdens de kinderboekenweek?