Zo tegen het einde van de vakantie beginnen de bezoekersaantallen van de site weer wat te stijgen: juffen en meesters bereiden zich voor op een nieuw schooljaar! Een nieuwe groep kinderen, of misschien wel een heel nieuwe jaargroep om aan les te geven. Iedereen heeft het afgelopen schooljaar eens rustig onder de loep genomen om te kijken wat er anders kan en moet. Moet de klas anders ingericht worden? Staan er wel genoeg tafeltjes en stoeltjes? Wat werkte wel en wat werkte niet?

Een nieuw schooljaar - deel 1 de voorbereiding

In de laatste week van de vakantie gaan veel leerkrachten naar hun klas om het nieuwe schooljaar voor te bereiden. Wat moet er allemaal gebeuren voordat de eerste schoolweek kan beginnen? Lespakket helpt je bij de voorbereiding met 2 artikelen: de voorbereiding en de uitvoering van de eerste schoolweek.

1. ‘Hardware’

Tafels, stoelen, kasten, ontwikkelingsmaterialen, hoekinrichting. Staat het allemaal nog op de juiste plek? (Bij ons worden in de zomervakantie de vloeren vaak in de was gezet, wat inhoudt dat de hele inboedel op elkaar gestapeld dient te worden!) Heb je nog voldoende voor het nieuwe leerlingenaantal? Een nieuw schooljaar leent zich perfect om eens iets nieuws uit te proberen in je lokaal. Neem eens een Kijkje in de Klas bij collega’s om inspiratie op te doen!

2. ‘Software’

Zijn de lijmpotjes nog gevuld, liggen er nog genoeg vouwblaadjes, is het scharenblok compleet? Zijn de stiften niet uitgedroogd in zes weken tijd, en hebben alle potloden nog een punt? Niets is vervelender dan je met dit soort kleine dingen bezig te houden als de kinderen in de klas zijn! Als je zorgt dat alles gebruiksklaar ligt, verlopen de eerste schooldagen soepeler.

3. Organisatie

Namenlijsten, hulpjeslijsten, een lijst met de eerste weektaak, nieuwe naamkaartjes voor het kiesbord. Materialen die de kinderen in de eerste schoolweek mee naam huis moeten krijgen, zoals bijvoorbeeld de kalender en de schoolgids, liggen klaar. Stickertjes op de kapstokken, op de laatjes, op de mappen. Bakken voor de fruitspullen, voor de spullen die de kinderen mee naar huis nemen, voor de fietssleuteltjes. De groepsmap ziet er weer netjes uit (is die bij jullie aan het einde van het schooljaar ook altijd zo’n chaos? Of is dat alleen bij mij zo??). Alle benodigde protocollen zitten op de juiste plek, inspectie-proof!

4. Aankleding

En dan is het tijd om het lokaal aantrekkelijk te maken! Het is belangrijk ook hier aandacht aan te besteden. Een raamschildering, een plantje, een kleedje, een gordijntje, alles om het lokaal te laten leven. Al gaat het natuurlijk pas echt leven als de kinderen komen, en je gemaakte werkjes op kunt hangen!

Met een goede voorbereiding begint het nieuwe schooljaar ontspannen, en heb je alle tijd om de kinderen te leren kennen. Veel plezier, maak er een mooi jaar van!

Heb jij nog een supertip om het schooljaar goed voor te bereiden? Laat het ons weten!

Lees ook deel 2: de uitvoering