Hoera, het is kinderboekenweek! Elk jaar weer wordt er op veel scholen gewerkt aan het thema van dat jaar. Al ver van te voren gaan juffen en meesters op zoek naar ideeën om dit thema invulling te geven. Samen bedenken we de mooiste knutselwerkjes, openen de week feestelijk met een toneelstuk en presenteren aan de ouders wat we hebben geleerd.

Maar… vergeten we dan niet iets? Het is een kinderBOEKENweek, gericht op promotie van boeken en lezen. Vergeten we geen aandacht te besteden aan de wereld van het kinderboek? Er zijn verschillende manieren om dat te doen (en niet alleen tijdens de kinderboekenweek!).

Boekpromotie en de leeshoek - 6 tips - Juf Bianca

Voorlezen, voorlezen, voorlezen

Lees voor, elke dag. Kies uit een grote verscheidenheid aan boeken, en praat met de kinderen over wat aanspreekt aan deze boeken. Kies boeken om het mooie verhaal, om de mooie platen, om de grapjes of om het bekende figuurtje. Laat zien dat je van boeken houdt en deel deze passie met de kinderen.

Zet het boek centraal

Zet regelmatig een boek in het zonnetje door het aan een thema te verbinden, door het tentoon te stellen in de klas, door een digitale variant op het digibord of de computer te bekijken. Maak een aandachtstafel bij het boek en laat kinderen voorwerpen uit het boek meenemen van huis. Mak een verteltafel en laat de kinderen het verhaal naspelen. Zoek verwerkingsmaterialen bij het boek en bied die aan.

Naar de bibliotheek

Wij als school hebben een abonnement en kunnen één keer in de zoveel tijd met de kinderen een boek lenen. Elk kind krijgt de gelegenheid een boek uit te zoeken, en de komende weken mogen de kinderen die boeken lezen in de klas. Elke middag, bij de korte inloop, staat de bak met boeken in de kring, en lezen de kinderen hieruit. Breng met de klas ook eens een bezoekje aan de bieb als je geen abonnement hebt. Vraag je plaatselijke bieb eens naar het educatieve aanbod!

Schakel ouders in

Laat ouders ook weten welk boek je leest in de klas, zodat ze die boeken thuis ook kunnen lezen. Herhaling is goed, en de kinderen vinden het vaak prachtig om hun ouders te kunnen vertellen hoe het verhaal afloopt! Dit stimuleert ouders ook weer om thuis voor te lezen, mochten ze dit nog niet zo vaak doen.

De leeshoek

Richt een aantrekkelijke leeshoek in die uitnodigt tot lezen. Ik heb op Pinterest een aantal voorbeelden verzameld, heb jij nog meer ideeën? Zorg er vooral voor dat de boeken goed zichtbaar zijn. Vooral kleuters hebben er niets aan als ze alleen de rug van het boek kunnen zien! Leer kinderen dat ze door naar de kaft te kijken kunnen weten waar het boek over gaat.

Als je de ruimte hebt: zorg voor lekkere kussens of een (oude) bank of stoel, waarin de kinderen lekker kunnen zitten. Heb je die ruimte niet, investeer dan extra in het zichtbaar maken van de boeken, zodat de kinderen snel een keuze kunnen maken en op een ander plekje hun boek kunnen lezen.

Een wisselend aanbod

Zorg voor een wisselend aanbod van boeken in je klas, zodat je regelmatig nieuwe boeken kunt aanbieden. Zo blijft het leuk om een boekje uit te kiezen (en een grotere hoeveelheid boeken maakt het kiezen van een boek niet gemakkelijker!). Zorg ervoor dat je allerlei soorten boeken aanbiedt, prentenboeken, voorleesboeken, leesboekjes, kartonboekjes, woordenboekjes, kijkboeken, informatieve boeken, zoekboeken en strips. Vergeet ook de tijdschriften niet!

Kinderen die houden van boeken en (voor)lezen hebben een voorsprong in het proces van het leren lezen. Wij als leerkrachten spelen daarin een grote rol!

Wil je meer lezen over dit onderwerp?

Heb jij nog ideeën voor boekpromotie die ik nog niet genoemd heb?