Kleuters en letters. Moeten ze ze nu wel kennen of niet? Mijn mening is dat kleuters vooral moeten spelen, dat IS voor hen leren. Maar als je eens een kleuter hebt die geïnteresseerd is in letters, bied ze dan vooral aan op een manier die bij kleuters past. Bovendien moeten ze altijd eerst in aanraking komen met klanken en auditieve vaardigheden, voor je hen met lettervormen laat werken. Ik heb 14 manieren voor je verzameld om kleuters met letters bezig te laten zijn, zonder potlood en werkblad!

14 manieren om letters te oefenen - zonder potlood of werkblad - Juf Bianca

Mijn standpunt: kleuters komen hoe dan ook in aanraking met letters. Sommige kinderen pakken dat heel gretig op, herkennen al snel overal ‘hun letter’ en leren ook andere letters herkennen. Andere kinderen hebben minder interesse in letters, dat hoeft geen probleem te zijn. Het kan naar mijn mening echter geen kwaad de letters wel aan te bieden, om te kijken wat een kind er van op pakt. Een kind dat mogelijk problemen gaat krijgen in het leesproces in groep 3, kan zo bij de kleuters al gesignaleerd worden. Een kind dat aan het eind van groep 2 ‘zijn eigen letter’ nog niet herkent, verdient extra aandacht bij de start in groep 3.

Maar hoe bied je die letters dan aan, op een speelse wijze die recht doet aan een kleuter en zijn ontwikkeling? Kleuters die nog geen interesse tonen in letters raken niet ‘ineens’ geïnteresseerd als je de letter op een werkblad laat schrijven. Bovendien is de fijne motoriek van kleuters veelal nog niet klaar voor het schrijven van letters, terwijl de interesse er juist wel is.

Daarom: 14 manieren om letters te oefenen ZONDER potlood en werkblad!

 1. Teken een letter met krijt op het krijtbord en veeg die uit met een natte spons of kwast
 2. Leg een letter na met klei
 3. Vul de lettervorm op met snippers papier
 4. Teken de letter met sterke lijm en strooi er glitters/zout/zand over
 5. Vul een ziplock zakje met kleuterlijm, verf en glitters, en laat daarin letters ‘schrijven’ met de vinger
 6. Spuit scheerschuim op de tafel en laat daar letters in schrijven
 7. Maak overtrek letters door voorbeelden te lamineren, laat deze overtrekken met uitwisbare stift
 8. Regenboogletters: een letter overschrijven met alle kleuren van de regenboog (lekker groot met wasco op een vel A3/A2 papier)
 9. Letters met stoepkrijt op het schoolplein tekenen (lekker groot, en dan erover heen rennen!)
 10. Letterschool app op de iPad (met deze app leren de kinderen de lettervormen schrijven met hun vinger)
 11. Maak schuurpapieren letters en laat de kinderen de letters ‘voelen’
 12. Laat de kinderen letters schrijven in een laatje gevuld met (schelpen)zand
 13. Prik een lettervorm in karton, en plak deze op het raam (alleen gaatjes prikken, niet ritsen)
 14. Laat kinderen letters na leggen met pattern blocks/mozaïek/kralenplank/Kapla/K’Nex of ander materiaal dat je voorhanden hebt!

Op deze manier laat je kinderen kennis maken met de vorm van de letter, zonder die al te krampachtig te laten oefenen met potlood. Laat de kinderen vooral lekker groot werken, dit past bij de motorische ontwikkeling van een kleuter. Je kunt er voor kiezen om de hele klas dezelfde letter aan te bieden, maar je kunt ook aansluiten bij de interesse van het kind, en ‘zijn letter’ of de eerste letter van de naam van papa te kiezen. Eens in de zoveel tijd kun je controleren hoeveel letters het kind al (her)kent.

houten magneetletters - Juf Biancaletter puzzle - Juf Biancaletter slak - Juf Bianca
letter slang - Juf Bianca
Het grote ABC van Tuk - Juf Bianca

Hoe ga jij om met letters bij kleuters?

Lees ook eens: Letters horen thuis in een kleuterklas en het thema Letterwinkeltje

Er is nu ook een vervolg: Nog eens 14 manieren om letters te oefenen!

Download de gratis letterbladen

Gratis letterbladen voor nieuwsbrief abonnees  jufbianca.nl

Laat je gegevens achter en ontvang de gratis letterbladen plús 14 suggesties om ze te gebruiken.

Speelse activiteiten, geschikt voor groep 2 en 3. Ideaal voor kinderen die met letters bezig willen zijn en leerkrachten die aan deze leerhonger willen voldoen!

Na inschrijving ontvang je de JufBianca nieuwsbrief ongeveer 1 keer per week. Je kunt je op elk gewenst moment uitschrijven. Wil je de download zonder lid te worden, stuur me dan even een berichtje! Powered by ConvertKit