Vaste lezers van deze site weten wel dat ik fan ben van prentenboeken. Ik vind het heerlijk om ze voor te lezen en raak erdoor geïnspireerd tot leuke, speelse activiteiten. Er zijn ontzettend veel mooie prentenboeken die je goed kunt gebruiken bij je lessen. Vandaag wil ik het hebben over prentenboeken met iets extra’s!

Prentenboeken met iets extras - Juf Bianca

Ik zal je uitleggen wat ik bedoel met ‘iets extra’s’. Een prentenboek bestaat vaak uit 12 spreads (twee bladzijden naast elkaar) die een verhaal vertellen. De meeste prentenboeken zijn gedrukt op stevig papier en hebben een harde kaft. Iets extra’s kan zijn: een reliëf, doorkijkjes of speciaal papier.

1. Ollie zoekt zijn lasso

Katja Alves & Trixi Schneefuss – Uitgever: Uitgeverij De Fontein

Dit prentenboek is onlangs verschenen en bracht me op het idee voor dit artikel. Op de kaft van het boek staat ‘toverfolie laat de beelden bewegen’. Zo op het eerste gezicht lijken de afbeeldingen ‘gewoon’. Achterin het boek zit een vel folie met zwarte strepen erop. Wanneer je dit over de afbeelding beweegt, lijkt het net alsof alles tot leven komt. De wielen draaien, de stoomwolk bij de trein beweegt, de bladeren bewegen, magisch! Het verhaal gaat over Ollie, een groen schubbenmonster. Hij wil heel graag een eekhoorn vangen, maar hij heeft zijn zwarte koffer met zijn lasso niet bij zich. Maar… als de kinderen goed kijken, zien ze dat de koffer niet eens zo ver weg is.

Bestel dit prentenboek hier.

2. Eric Carle

De boeken van Eric Carle staan bekend om de extra’s! Rupsje Nooitgenoeg kan écht door de bladzijden heen kruipen (omdat er gaten in zitten), de krekel kan echt tsjirpen (door een chip) en we kunnen voelen hoe de spin haar web weeft.

Toch wil ik één prentenboek van Eric Carle speciaal noemen: Hallo Rode Vos. Op de voorkant van dit boek prijkt… een groene vos. Hoe zit dat? Laat de kinderen eerst een tijdje naar de groene vos kijken. Vervolgens kijken ze, op de pagina ernaast, naar een zwarte stip. Op de witte bladzijde verschijnt… de Rode Vos! Ik heb dit boek regelmatig gebruikt, ook in hogere groepen, bij een les over kleuren. Kinderen staan er elke keer weer versteld van hoe je hersens je voor de gek kunnen houden. Helaas is het boek in het Nederlands alleen nog tweedehands te krijgen (en mijn exemplaar verkoop ik niet *knipoog*). Het is nog wel in het Engels verkrijgbaar.

3. Spelen met je boek

Het boek Memorykonijn, gemaakt door Maranke Rinck en Martijn van der Linden, gaat over een konijn uit een memoryspel. Hij zoekt ‘het andere konijn’, en komt tijdens zijn reis allerlei paren tegen. Deze paren zitten achterin het boek als memoryspel, op stevig karton!

Op dezelfde manier maakte dit duo Tangramkat, waar ik eerder al een review over schreef. Hier achterin zitten stevige tangramstukken, waarmee kinderen hun eigen vormen kunnen maken.

4. Fonkelend goud

De mooiste vis van de zee, wie kent hem niet? Regenboog heeft glinsterende schubben, dat is in de prentenboeken ook te zien. Deze schubben glinsteren alsof ze van echt goud zijn! Marcus Phister is ook de auteur van Max en de Toverstenen. Dit verhaal gaat over Max, een muis, die een berg vol met flonkerende stenen vindt. Ook hier zien we weer écht schitterende stenen. Dit boek heeft nog iets extra’s: je kunt kiezen uit twee verschillende verhaallijnen!

5. Zonder tekeningen

Een prentenboek zonder tekening is natuurlijk eigenlijk geen PRENTENboek. Het boek zonder tekeningen is geschreven door BJ Novak. Het extra’s dat dit boek biedt, staat of valt met degene die het voorleest. Als je het leest zoals hij zelf (hier vind je een filmpje op Youtube), heb je ongetwijfeld succes. Ik moet zelf eerlijk zeggen dat de lol er eigenlijk snel vanaf was. Ja, de eerste keer voorlezen leverde hilariteit op, maar daarna kenden de kinderen het wel. Toch hoor ik ook verhalen van kinderen die steeds maar weer om dit boek vragen. Die willen hun juf, meester, vader of moeder graag die malle woorden horen zeggen!

6. Zelf doen

Zoals de boeken die hierboven beschreven zijn, is Een boek een boek waarbij de kinderen zelf actie moeten ondernemen. Ze moeten drukken, schudden, blazen, kantelen, zodat op de volgende bladzijde iets nieuws verschijnt. Een écht interactief boek, dus! Kun je niet genoeg krijgen van dit soort boeken? Hervé Tullet schreef nog meer, zoals Speel je mee? en Kleuren.

Tips

Omdat bij het voorlezen van deze prentenboeken de interactie erg belangrijk is, is het handiger het verhaal voor te lezen in een kleine groep. De kinderen zullen graag zelf willen ervaren wat het effect is: ze willen voelen, van dichtbij bekijken en uitvoeren. Je kunt ervoor kiezen het prentenboek eerst in de grote kring aan te bieden en het vervolgens neer te leggen in de leeshoek. Ik weet zeker dat kinderen enthousiast zullen zijn en het boek zelf willen lezen!

Probeer ook eens of je meerdere exemplaren van een boek kunt lenen bij de bibliotheek. Zo kun je meerdere kinderen (of groepjes kinderen) tegelijk in een boek mee laten lezen, terwijl jij ook een boek vast hebt.

Lukt het je niet om zelf het boek in kleine kringen aan te bieden aan alle kinderen, zoek dan een voorlees-vrijwilliger. Soms loopt er een traject via de bibliotheek bij jou in de buurt, maar er zijn vast ook (groot)ouders die dit willen doen.


Ken jij nog zo’n prentenboek met iets extra’s? Vul de lijst gerust aan!