Eten is een wezenlijk onderdeel van de wereld van kinderen. Het klaarmaken van eten zorgt ervoor dat de kinderen meer waardering krijgen voor wat ze eten. Ook weten ze beter hoe een maaltijd tot stand komt. Maar koken in de klas vraagt toch wel wat organisatie! Om je van inspiratie te voorzien heb ik vandaag 10 recepten voor je die passen bij de herfst. Eet smakelijk, alvast!

Koken in de klas - 10 herfst recepten - Juf Bianca

In de keuken

Voor sommige recepten heb je een oven of een kookplaat nodig. Heeft jouw school een keuken, dan is dit natuurlijk best te realiseren. Je kunt ook de hulp inschakelen van een ouder die dichtbij school woont: maak de recepten klaar op een bakplaat en laat deze ouder de hapjes thuis afbakken. Campingkookplaten op stroom zijn een optie, net als een slowcooker (ik heb deze). Maar ook zonder oven of kookplaat kun je hapjes klaar maken!

Mes of geen mes?

Het is natuurlijk fijn om kinderen zoveel mogelijk zelf te laten doen. Dat is nou juist het leuke van koken in de klas! Bij het omgaan met oven of kookplaat moet je natuurlijk altijd begeleiding regelen. Maar hoe zit dat met snijden? Toen ik een keer appelmoes maakte in de klas, met behulp van mijn slowcooker, maakte ik partjes van de appels met een partjessnijder (IKEA). Met een gewoon botermes konden de kinderen deze partjes in kleinere stukken snijden. Zorg ervoor dat datgene wat gesneden moet worden plat op de snijplank ligt. Een tomaat rolt alle kanten op, tenzij je deze halveert. Wijs de kinderen erop dat ze nooit hun vingers onder het mes houden als ze snijden.

Gezond of ongezond?

Het is altijd lastig om hier een uitspraak over te doen. Zo zijn er mensen die een boterham met kaas gezond vinden, terwijl andere mensen dit absoluut niet eten. Natuurlijk moet je altijd letten op allergieën in de klas voor je begint met koken. Mijn mening is: zo gezond mogelijk. Geen suiker toevoegen als dat niet nodig is, veel fruit en groente, maar dan wel extra aantrekkelijk gepresenteerd. Er zullen vast kinderen zijn die ‘dat lust ik niet’ zeggen. Maar: met z’n allen eten zorgt er vaak voor dat kinderen toch iets vreemds willen proberen. Meestal zeg ik: Je moet in ieder geval een hapje proeven, je mag het niet lekker vinden, dan geef je het aan iemand anders. Trouwens: iemand dwingen om te proeven is een slecht idee. Als een kind echt niet wil, jammer dan!

10 Herfst recepten

1. Bananen spookjes – Laat de kinderen de bananen pellen en halveren. Met een beetje pindakaas plakken de kinderen rozijntjes op het spookje: twee halve voor de ogen en eentje voor de mond. Mag het een beetje zoeter? Dip het spookje dan in gesmolten witte chocolade en strooi er kokosschaafsel op.

Tip: Bekijk ook eens het project bij Joke wil spoken!

2. Appelmoes of appeltaartjes – Verzamel appels en laat de kinderen ze in stukken snijden. Bestrooi met kaneel, suiker is niet nodig! Maak er moes van door ze met een laagje water te koken. Of doe er rozijnen door en schep dit mengsel in bladerdeeg, bijvoorbeeld in een muffinvorm. Even afbakken en klaar zijn je mini appeltaartjes!

3. Worst spinnen – Laat de kinderen knakworsten in tweeën snijden. Om het midden van zo’n helft rollen ze een reepje bladerdeeg. Aan beide kanten snijden ze de worst in tot het lijf, in vier repen. Door ze te bakken in de oven, gaan de pootjes iets uit elkaar staan. Wil je lekker griezelen? Maak dan eens mummie-worstjes! Rol de worstjes in een reep bladerdeeg, bak ze en doop ze in bloed. Eh, ketchup bedoel ik, natuurlijk!

4. Paddenstoelen – Kook eieren en laat de kinderen ze pellen als ze afgekoeld zijn. Ze snijden het kontje van het ei, zodat het rechtop blijft staan. Nu snijden ze een tomaat doormidden en halen hier het binnenste uit. Dit wordt de hoed van de paddenstoel! Heb je geen keuken, dan kun je de eieren ook thuis koken, of laten koken door een ouder!

5. Appel slakken – Haal het klokhuis uit een appel en snijd ze doormidden. De kinderen mogen nu de appel snijden, zodat ze allemaal halve cirkels krijgen. Ze nemen een grote en een kleine cirkel en plakken deze met een beetje pindakaas aan elkaar vast. Het lijf van de slak kan gemaakt worden van een half knakworstje of een halve wortel.

Koken in de klas - 10 herfst recepten - Juf Bianca
6. Champignonnesoep – Met al die paddenstoelen in het bos mag je niet koken, maar met champignons wel! De kinderen kunnen de champignons heel goed zelf snijden met een botermes. Met wat bouillonblokjes heb je al snel een lekkere soep!

Tip: in het project bij De Kindereter maken de kinderen echte roverssoep!

7. Appels drogen – Ok, dit is niet een receptje dat snel klaar is. Tenminste, als je de appels in de klas laat drogen. Je kunt ook appelchips maken door appels dun te snijden en dit te bakken op een lage temperatuur in de oven. Maar maak ook eens van de appelkrullen, die je aan een gordijnstang in de klas laat drogen tot ze goed zijn. En het staat ook nog eens gezellig!

Tip: gebruik voor het snijden van de appels een appelsnijder, die kunnen kinderen eenvoudig zelf bedienen.

8. Herfstkoekjes – Koekjes bakken, altijd leuk! Maak een eenvoudig zandkoekjes deeg, laat de kinderen het uitrollen en er koekjes uit steken. Gebruik bijvoorbeeld deze leuke vormpjes van de Ikea! Of neem een uitsteker van een hart, snijd de harten doormidden en laat de kinderen met een prikker de nerven tekenen. Herfstblaadjes!

9. Snacken in herfstkleuren – Vooral voor de kinderen die veel ‘lust ik niet’ zeggen, is het goed gewoon eens een bord met eten te maken, waar ze zelf uit kunnen kiezen. Alles wat rood, oranje, geel, groen of bruin is mag op dit bord liggen! Maak er een dipje bij, van griekse yoghurt met wat mayonaise, peper en zout. Wat mag er gedipt worden? Tomaatjes, worteltjes, komkommer, appel, paprika, selderij. Laat de kinderen alles in repen snijden en presenteren op een bord.

Tip: voor wie durft? Op Pinterest vond ik een prachtig bord, opgemaakt als een uil!

10. Egel broodjes – Maak een eenvoudig brooddeeg volgens de verpakking of volgens een recept. Natuurlijk mogen de kinderen hierbij helpen (en ik vind het zelf dan leuker om een brood ‘from scratch’ te maken, in plaats van uit een pakje!). Van dit deeg rollen ze kleine balletjes, waar ze een spitse snuit aan maken. In het kopje drukken ze twee rozijnen als ogen. Deze zullen tijdens het bakken wat zwart worden, waarschijnlijk. Als de broodjes klaar zijn, bestrooien de kinderen het lijf met geraspte kaas, waarna ze nog even in de oven mogen. Dit ziet er net uit als stekeltjes! Op Pinterest vond ik meerdere voorbeelden, je kunt ook sesamzaadjes, maanzaadjes of noten gebruiken. Gewoon zoeken op ‘egel broodjes’!

Dat waren ze, de 10 herfstrecepten om te maken in de klas! Heb jij nog meer leuke ideeën? Laat het ons vooral weten!