Onze zoon is niet dol op bouwen. De Kapla die onze kinderen van Sinterklaas hebben gekregen frustreert hem enorm. Alles wat hij wil bouwen stort in! Bouwen is goed voor de ontwikkeling van kinderen, maar hoe krijg ik onze zoon ook aan het bouwen? Op Pinterest zag ik eens een site voorbij komen, waar blokjes gecombineerd met klei werden aangeboden. Dat moest ik ook eens proberen!

uitnodiging tot bouwen - blokjes en klei - Lespakket

Het klaarzetten van deze activiteit was eenvoudig, aangezien wij altijd zelfgemaakte klei voorradig hebben. Heb je dat niet, dan is dat vrij eenvoudig te maken met dit recept. Ook kleine gekleurde blokjes hadden we in huis. Blank houten blokjes kunnen natuurlijk ook gebruikt worden, maar ik vond dat kleur hier wel iets extra’s bracht. Ik zette alles op tafel, en het spelen kon beginnen!

uitnodiging tot bouwen - blokjes en klei - Lespakket

Je neemt steeds een klein stukje klei, legt dat op een blokje, en drukt er een ander blokje op vast. Zo bleven de opstaande blokjes ineens wél staan, wat fijn! Ook als de blokjes een beetje scheef staan, blijven ze op hun plek. Op deze manier kunnen de torens hoog gebouwd worden, zonder dat ze omvallen.

uitnodiging tot bouwen - blokjes en klei - Lespakket

Ook onze dochter speelde mee, en zij kwam erachter dat blokken nu ook ineens op plaatsen blijven zitten, waar ze zonder klei niet zouden blijven plakken. Zo maakte ze een poppetje, met armen aan de zijkant!

uitnodiging tot bouwen - blokjes en klei - Lespakket

Ook deze creatie is van haar: een giraf. Ook hier zie je dat het blauwe blok zonder klei nooit zo zou blijven zitten. Al met al was dit een leuke activiteit die kinderen uitnodigt eens op een andere manier te bouwen. Ook kinderen die niet zo van bouwen houden, zullen misschien geboeid zijn door deze activiteit. Misschien wordt hierdoor de stap naar bouwen wat kleiner!

Nu jullie: welke activiteiten bedenk je om niet-bouwers aan het bouwen te krijgen?

uitnodiging tot bouwen - blokjes en klei - Lespakket