Tijdens het thema herfst is het leuk om een spin en/of een spinnenweb te knutselen. Op één of andere manier horen spinnen toch een beetje bij de herfst, alhoewel ze natuurlijk het hele jaar rondkruipen. Voor je met de kinderen aan het knutselen gaat, kun je eerst een flimpje bekijken over hoe een spin een web weeft, en natuurlijk in de tuin en in het bos op zoek gaan naar spinnen en hun webben! Hieronder vind je verschillende technieken om een spinnenweb te knutselen. Ook een leuke activiteit voor in de herfstvakantie!

Spinnenwebben knutselen - Juf Bianca

1. Waskrijtjes en waterverf

Teken met een wit waskrijtje op wit papier een spinnenweb. Natuurlijk zie je er zo niets van! Als je met zwarte waterverf (of verdunde zwarte ecoline) over het spinnenweb gaat, komt het weer tevoorschijn. Knutsel een spinnetje (in het voorbeeld gebruikte ik een pons van een hand, ik maakte er 2 uit zwart papier en knipte de duimen eraf) en je spinnenweb is klaar!

spinnenwebben knutselen - Lespakket

2. Knippen met kranten

spinnenwebben knutselen - Lespakket

Knip stroken uit krantenpapier (ik gebruikte hier, bij gebrek aan krant, een zwart-wit foto uit een reclamefolder!). Hoe dunner de stroken, hoe beter! Maak nu eerst een kruis, en plak nog een strook door het midden. Gebruik nu de overige stroken om het spinnenweb rond te plakken. Goed passen en meten! Uit hetzelfde papier knip en plak je een spinnetje.

3. Wol en lijm

spinnenwebben knutselen - Lespakket

Teken met lijm een spinnenweb op een vel stevig papier. Bedek de lijm met de wol. Je kunt de lijm ook eerst drenken in de kleuterlijm (behangerslijm kan ook), en het dan op het papier leggen. Wel goed laten drogen! Een spinnetje kun je ook maken van de wol: knip 4 stukjes wol en maak dat in het midden vast. Zo heeft je spin 8 pootjes!

4. Knip en plak

spinnenwebben knutselen - Lespakket

Net zoals bij spinnenweb 2 kun je stroken knippen uit allerlei papier. Hier gebruikten we zilverkleurig sitspapier, maar alles mag! In het midden maak je een mooie spin, wel 8 pootjes maken hoor.

5. Weven met een kastanje

spinnenwebben knutselen - Lespakket

Neem een kastanje en 7 satéprikkers. Prik met een prikpen 7 gaten rondom in de kastanje, en doe er de satéprikkers in (goed aandrukken). Helemaal in het midden knoop je een draad vast, en dan ga je weven! Je laat je draad rond en rond gaan, je kunt ervoor kiezen de draden dicht tegen elkaar aan te drukken of er wat ruimte tussen te laten. Draai de draad steeds rond de satéprikker, voordat je naar de volgende prikker gaat. Dit zorgt ervoor dat je draad goed blijft zitten! De laatste draad knoop je goed vast, zo kun je het spinnenweb ophangen.

6. Strijkkralen

spinnenwebben knutselen - Lespakket

Neem een rond strijkkralen bordje en strijkkralen in de kleur van je keuze. Begin met het middelste rondje, dan weet je zeker dat je goed zit. Maak een rondje om de middelste, lege pin. Vervolgens maak je aan elke kraal uit het rondje een spaak naar de buitenste rand. Nu kun je de tussendraden maken. Even goed strijken, anders blijven de kralen niet goed aan elkaar plakken! Het is leuk dit spinnenweb met een dunne draad voor het raam te hangen.

7. Stempelen

spinnenwebben knutselen - Lespakket

Neem een kurk, een wc-rol en wat zwarte verf. Stempel met de wc-rol het lijf, met de kurk de kop op een stevig vel papier. Als de verf droog is, teken dan de pootjes van de spinnen. Leuk als groepswerk!

8. Op het raam

spinnenwebben knutselen - Lespakket

Neem een rol schilderstape en maak een spinnenweb op het raam. Maak vanuit de hoek eerst de ‘spaken’ van het spinnenweb, en plak vervolgens de korte stukken ertussen. Leuk voor het tentoonstellen van de geknutselde spinnen!

9. Borduren op karton

spinnenwebben knutselen - Lespakket

Neem een stuk karton (onbedrukt) en teken er een spinnenweb op. Prik met een prikpen gaatjes op alle punten, en prik er nog wat extra gaten tussen, op de lijnen. Neem nu een naald met stompe punt en een stukje garen. Borduur nu het spinnenweb, het kan netjes over de lijntjes, maar ook willekeurig. Het effect blijft leuk! Je kunt ook hier een spinnetje maken van wol, en die aan een stukje draad laten bungelen. Zo is je spinnenweb klaar!

Nog meer ideeën:

10. Neem een schoenendoos en leg er een vel zwart papier in. Doop een knikker in de witte verf, leg hem in de schoenendoos, en schud die heen en weer. De knikker zorgt voor een spinnenweb patroon!

11. Maak spinnen door een chinees hoedje te maken van een zwarte vouwcirkel. Je knipt die cirkel tot de helft in, en plakt de helften een stukje over elkaar zodat het lijfje bol wordt. Maak de spin af door er een hoofd, poten, een kruis, ogen, etc op te plakken. Poten kun je bijvoorbeeld maken van vlechtstroken of repen crêpepapier.

12. Maak spinnen door je duimafdruk een aantal keren op papier te stempelen. Teken met een zwarte stift de pootjes eraan.

13. Maak een spin van een dopje uit een eierdoos.

spinnenwebben knutselen - eierdoos spin - Juf Bianca

Voor meer ideeën kun je een kijkje nemen op mijn Pinterest bord over de herfst!