Inleiding

Een ideale inleiding voor het thema herfst is een duidelijke verandering in het seizoen. De blaadjes vallen van de bomen, er liggen eikels en kastanjes in het bos, het is ’s ochtends donkerder en het wordt kouder. Genoeg in de belevingswereld van de kinderen te vinden om eens naar te kijken! Ik vind zelf dat voor een thema over de herfst, het ook wel echt herfst moet zijn buiten. Er zijn genoeg sub-thema’s te bedenken voor de herfst, wat dacht je bijvoorbeeld van het bos, paddenstoelen, kabouters, kleuren, seizoenen, bomen, uilen, de Gruffalo, spinnen, enzovoort.

Boeken en materialen

   
 

Hier vind je nog meer herfstige boekentips!

Hoek

Deze herfsttafel is gemaakt door Erika. Ze heeft een boom gemaakt van dozen bekleed met bakpapier. Er zitten echte takken in. De tafel is gevuld met allerlei herfstmateriaal, meegebracht door de kinderen en de juffen. Er liggen geknutselde spinnen, er hangt een geknutseld paddestoelen-lichtsnoer en er logeren herfstdieren.

Knutselen

Herfstboom blazen: je laat een druppel zwarte ecoline vallen op een vel papier. Met een rietje blaas je het uit tot een boom. Een paar bomen maken al een herfstbos.

Herfstboom verven: maak een herfstboom door je onderarm en hand in te smeren met bruine verf. Druk dit op papier. Met je vinger stempel je gekleurde bladeren in de boom en op de grond.

Een bladerketting: de dorre bladeren die je op de grond vindt, rijg je tot een lange ketting. Een precies werkje, want als je niet voorzichtig bent, kruimelen de bladeren voordat je ze geregen hebt!

Muziekinstrumenten: schudkokers van eikels/kastanjes, ritmetakjes, …

Kijk ook eens op mijn Pinterest bord over de herfst!

Kringactiviteiten

Nog geen kringactiviteiten…

Lesideeën

Ik heb jaren geleden ritmekaarten herfst gemaakt over de herfst (let op: oude spelling). Ritmekaarten kun je op verschillende manieren gebruiken. Je laat de kaarten zien aan de kinderen. Je vraagt wat ze zien. (bijvoorbeeld een eekhoorn) Onder het plaatje staan 2 stippen. De kinderen zeggen dus ook eek-hoorn. Ze kunnen het woord klappen, je kunt het woord op de trommel slaan…

Spelletjes met de ritmekaarten

  • Jij klapt een woord, maar je zegt niets. De kinderen moeten raden welk woord het was.
  • Je deelt de kaarten uit en laat de kinderen met kaarten naast elkaar staan. Een ander kind klapt nu alle woorden achter elkaar, en zegt de woorden erbij. Jij doet dit ook, maar je maakt een fout (je draait er 2 om). Een ander kind mag jou verbeteren.
  • Je vraagt: bij welke woorden hoor ik maar 1 klap? En bij welke 2? Ken je nog meer woorden die 2 klappen hebben? Welke naam heeft 2 klappen?
  • Een liedje met ritmekaarten: Je kiest 4 kaarten uit. Die laat je voor de klas zien. De kinderen klappen en zeggen de woorden op volgorde. Hierna zing je: veel te zien, in het bos, en we zingen er op los! Je krijgt dan bijvoorbeeld:

eekhoorn, paddenstoelen, herfst, egel
veel te zien, in het bos, en we zingen er op los!

  • Welke dingen zijn er nog meer te zien in het bos? Kunnen we die woorden ook klappen?
  • De ritmekaarten zijn een voorbereiding op het noten lezen. Het woord herfst moet even lang duren als het woord paddestoelen!

Materialen

getallen1-12: print de kaartjes uit op groen, geel, bruin of rood papier, knip ze uit en lamineer ze. Je kunt er nu allerlei spelletjes mee doen:

  • Leg de kaartjes op volgorde
  • Welk kaartje is weg (1 kaartje uit de rij weghalen)
  • Evenveel herfst materialen erbij zoeken

een kabouter mandala en een paddenstoelen mandala

(afkomstig uit het boek Kindermandala’s om in te kleuren van Hannie en Corine de Jong)

Versjes en liedjes

Muziek maken met herfstmaterialen: Met takjes uit het bos maken we ritmestokjes, we maken schudkokers met eikels, tamme kastanje hulzen kunnen we raspen over een wc-rolletje, etc.

Weergeluiden maken: Met verschillende materialen kun je het weer uitbeelden. Takjes die zachtjes tegen elkaar aan tikken stellen de regen voor. Een trommel is het onweer, met een zaklamp heb je ook nog bliksem!