Zelf klei maken is heel erg leuk om te doen. Maar… dan moet de klei wel lukken! Regelmatig bereiken mij berichten over klei die mislukt is, of die na een dag spelen plakkerig is. Dat gebeurt mij ook wel eens! Ik zou willen dat ik een pasklaar antwoord had op dit probleem. Helaas is dat niet mogelijk, omdat er veel dingen mis kunnen gaan. Met dit bericht probeer ik wat suggesties te geven om de klei minder plakkerig te laten zijn.

Help - mijn klei is plakkerig - Lespakket

Niets is zo vervelend (en smerig!) als spelen met plakkerige klei. In plaats van dat de klei lekker soepel is en doet wat jij wilt dat het doet, plakt het bij elke beweging aan je handen en de tafel waar je op werkt. Sommige kinderen vinden het wel lekker, een beetje smeren met prutklei. Maar je wilt liever dat de klei handelbaar is, toch?

Minder water

Al tijdens het maken van de klei, kun je ervoor zorgen dat die minder plakkerig zal worden. Probeer eens wat minder water toe te voegen als in het recept aangegeven staat. Immers: meer water kun je later nog toevoegen, maar water er weer uit halen lukt niet! Als je gebruik maakt van een vloeibare kleurstof, voeg die toe aan het water, zodat je niet méér dan de aangegeven hoeveelheid vocht toevoegt. Net zoals met het maken van brood kan de luchtvochtigheid meespelen, en kan het dus zijn dat je de ene dag meer water nodig hebt dan de andere.

Verhitten

Zorg ervoor dat je de klei voldoende verhit! Hierbij verdampt het overtollige water, dus wordt de klei minder vochtig. Als je in een pannetje werkt, mag je de klei echt doorroeren tot het net niet aanbakt. Je kunt de klei, als die klaar is, ook nog even in de magnetron doen. Steeds een minuutje, en kijk dan of de klei beter hanteerbaar is. Kijk wel uit, want de klei is heet!

Extra bloem

Als je merkt dat de klei toch wat plakkerig blijft na het verhitten, voeg dan gerust wat bloem toe. Kneed dit door de klei heen, en blijf bloem toevoegen tot de klei goed is. Dit heeft wel invloed op de kleur van je klei!

Blijven kneden

Tot slot is de beste tip: blijven kneden tot de klei niet meer plakkerig is. Als je Rudolf wel eens deeg hebt zien kneden op 24Kitchen, dan weet je dat het altijd plakkerig is in het begin. Blijven kneden tot het niet meer plakkerig is, kan ook helpen.

Opbergen

Ik heb gemerkt dat de klei soms wat gaat ‘zweten‘ als die in een plastic zak bewaard wordt. Je wilt de klei luchtdicht bewaren, om die tegen uitdrogen te beschermen. Maar een plastic bak werkt dan beter dan een afgesloten zak. Waar bewaar jij de klei in?

Heb jij nog een top-tip tegen plakkerige klei?