Het was weer eens tijd om zelf klei te maken. Speciaal voor de gelegenheid bestelde ik nieuwe voedselkleurstof, want ik wilde echte lente klei maken. Onze dochter had meteen een goed idee voor een activiteit met deze klei: nestjes maken. Ik verzamelde wat materialen, en we konden aan de slag!

zelf klei maken - lente klei - Lespakket

Ik kocht gele en groene voedselkleurstof, en maakte met behulp van het basisrecept twee gekleurde bollen klei. De gele klei is lekker fel, niet te donker. Ik voegde aan de gele klei wat citroenolie en citroenrasp toe. Ik hoopte dat ik daarmee ook donkergele spikkels kreeg, maar die zie ik niet terug. Het ruikt wel heerlijk, een lekkere frisse lentegeur!

Met een paar drupjes groen kreeg ik een mooie pastelkleur. In deze klei deed ik wat tea tree oil, wat ik ook echt ‘groen’ vind ruiken. Ik heb trouwens ook eens groene klei gemaakt met spinazie, door de spinazie eerst een tijd te koken. Vervolgens pureerde ik de spinazie met het vocht, en gebruikte dat als vocht in het klei recept. Dit werkte heel goed, de kleur werd niet heel fel, maar het bleef wekenlang goed.

zelf klei maken - lente klei - Lespakket

Twee gekleurde bollen klei, wat eitjes uit de paasdoos en ik liep nog even met een schaar langs de coniferen in de tuin. Ik legde alles klaar op een bord, en we konden beginnen! Het is leuk om kinderen te leren hoe ze een duimpotje kunnen maken, en in dit geval kan het prima dienst doen als nestje. De kinderen kneden eerst een bol klei, en vormen er vervolgens met hun duimen een potje van. Ze drukken met hun duimen in het midden, terwijl ze met de rest van hun vingers de onderkant vormen. Met het groen kunnen ze het nestje af maken.

zelf klei maken - lente klei - Lespakket

Met de gele klei kunnen de kinderen kuikentjes kleien, die in het nestje kunnen wonen! De zachte klei is heerlijk soepel en goed te kneden. Bolletjes maken is ook een techniek die de kinderen goed kunnen gebruiken. Ze moeten tijdens het rollen overal evenveel druk geven, anders krijgen ze een worst in plaats van een bol!

zelf klei maken - lente klei - Lespakket

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: met zelfgemaakte klei hoef je nooit bang te zijn dat er ‘rommel’ in de klei blijft zitten. Het werken met natuurlijk materialen is juist heel erg leuk, en als de klei niet meer ‘netjes’ is, gooi je hem gewoon weg! Voeg ook eens eierschalen toe, en laat de kinderen er een mozaïek mee maken. Of voeg (plastic) bloemetjes toe, zodat de kinderen een tuintje kunnen maken. Laat de kinderen ook eens afdrukken maken in de klei met blaadjes of takjes.

Wat voor activiteit zou jij doen met lente klei?

Print, kleur en leg het paasei na

Paasei kralenplank

Laat je gegevens achter en ik stuur je dit paasei voorbeeld voor op de kralenplank!

Hiermee abonneer je je op de JufBianca nieuwsbrief. Je kunt je op elk moment uitschrijven van deze wekelijke e-mails. Wil je de download zonder lid te worden, stuur me dan even een berichtje! Powered by ConvertKit