Inleiding

De beste inleiding: zwanger worden! Maar natuurlijk kan een aanstaand broertje of zusje in de klas ook de aanleiding zijn.

Je kunt het thema verschillende kanten op laten gaan: de verzorgende kant, de knutsel-kant of de taalkant, bijvoorbeeld. De inleiding hangt daar een beetje vanaf.

Boekentips

Hoek

 • Een babykamer: een wiegje, een commode, allerlei babykleertjes en benodigdheden.
 • Een drukkerij: voor de geboortekaartjes. Verschillende materialen om kaartjes mee te maken, letterstempels, enveloppen, geboortepostzegels, etc.
 • Een consultatiebureau: allerlei materialen om de baby’s te kunnen meten, wegen en onderzoeken.
 • Een babyspeelgoedwinkel (idee van Vera)
 • (ik ben nog op zoek naar meer hoek-ideeën!)

Knutselen

 • Een wiegje: knip een vouwkarton cirkel doormidden. Plak de helften op elkaar, zodat een wiegje ontstaat. Beplak een wc-rolletje en knip dat doormidden. Maak in de rolletjes een inkeping, waarin het wiegje gestoken kan worden. Verder versieren naar keuze. (je kunt verschillende technieken gebruiken voor het versieren van de wieg, je kunt een baby laten tekenen en erin laten plakken, je kunt werken met lapjes, etc)
 • Teken een baby in de buik van de mama: je kunt een moeder met dikke buik geven op roze of bruin papier. Laat de kinderen het kindje in de buik tekenen. Je kunt ook 2 mama’s geven, en in 1 buik een venstertje laten prikken. Later kan de ene mama (met venster) op de andere mama (met tekening) geplakt worden.
 • Beschuit met muisjes: laat de kinderen een bruin rondje beplakken met witte en roze/blauwe propjes crêpepapier.
 • Maak een wiegje van saladebakjes (idee van Ingrid)
 • Anders verven: meng babypoeder door de vingerverf, doe verf met een beetje water in oude speenflessen, verven met babylotion (evt. kleuren met ecoline?)
 • Knip een zwangere mama uit karton, prik de buik eruit en stop er een opgeblazen ballon in (idee van Vera)
 • Knip een babygezicht uit karton, laten schilderen, gaatje voor de mond en stop er een oude fopspeen in (idee van Vera)
 • Reuzenfopspeen: maak een reuzenfopspeen uit karton, het rubbertje om aan te zuigen maak je van een opgeblazen ballon (idee van Vera)
 • Als cadeautje maken we nog wel eens een meetlat; een papieren centimeter uit de bouwmarkt op een hele brede strook plakken. Ernaast kleine tekeningetjes voor de baby plakken. Natuurlijk is het ook leuk om jezelf te meten… (idee van Agnes)
 • Teken een slab op stevig papier, en laat de kinderen die uitknippen of -prikken. De rand kan versierd worden met bv. plakfiguren in een patroon, de slab zelf kan naar keuze versierd worden. Ook leuk: maak met een perforator gaatjes langs de kant, en laat de kinderen de randen rijgen met naald en draad.

Andere werkjes vind je op:

vouwwerkjessite
kleutergroep

Kringactiviteiten

Vraag materialen bij een verloskundige (bijvoorbeeld zo’n buik waar je de ligging van de baby kunt zien) en praat daarover in de kring.

Misschien wil een moeder haar baby showen in de klas, misschien zelfs in bad doen.

Rekenen-wiskunde: Teken de lengte van de baby (al geboren of niet) af op een strook. Laat de kinderen uit de klas spullen zoeken die korter, langer of even lang zijn.

Lesideeën

Laat de kinderen hun eigen babyfoto meenemen (en eventueel hun geboortekaartje). Wanneer je deze in plastic hoesjes bewaart, kunnen de kinderen ze bekijken, zonder dat ze beschadigen. Bij de babyfoto’s is het leuk om te kijken wie wie is (ook leuk voor de ouders!). De geboortekaartjes kunnen vergeleken worden: wat staat er allemaal op, kinderen kunnen de naam herkennen, de plaatjes/foto’s vergelijken.

Fruithapjes maken: laat zacht fruit in stukjes snijden en pureren met een vork. Meng er een beetje vruchtensap door en laat de kinderen het opeten!

Beschuitjes smeren: laat de kinderen zelf beschuit met muisjes maken (en neem meteen de muisjes onder de loep: waarom heten ze zo?)

Laat de kinderen het verschil proeven tussen vast voedsel (bv. een wortel) en babyhapjes.

Laat de kinderen experimenteren met verschillende luiers en water. Welke luier komt door de test?

Babykleertjes wassen in de watertafel en baby’s in bad doen.

Verschillende flessen, van verschillende afmetingen. In welke fles kan meer drinken? Hoeveel flessen passen er in een emmer? Waarin kan meer drinken: in een fles of in een beker?

Materialen

Materialen kun je vinden op kleutergroep

Versjes en liedjes

Op de melodie van In Den Haag daar woont een graaf

Wij hebben thuis een baby’tje
met kleine roze handjes
en als je in zijn/haar mondje kijkt
dan heeft hij/zij nog geen tandjes
elke keer dan denk ik weer:
die tandjes zijn vergeten
o, wat zal dat moeilijk zijn
om zo je brood te eten!

Baby’tje baby, wat ben je nog klein.
Vind je het prettig om bij ons te zijn?
een wiegje, een luier, een flesje erbij
en allemaal vriendjes, die vriendjes, dat zijn wij!
(van Ingrid gekregen)

Wij hebben thuis een wiegje.
Eerst stond het altijd leeg.
Maar dat is nu veranderd.
Omdat ik een broertje/zusje kreeg!
Hij/zij speelt al met de handjes.
En ik ben reuze blij.
Het duurt nog maar een jaartje.
Dan speelt hij/zij ook met mij!
(van Agnes gekregen)