In 2014 richtte ik de facebookgroep Kleuterwereld op. Toen had ik niet kunnen bedenken dat deze groep nu tienduizenden leden zou tellen! Dagelijks komen vele leerkrachten en andere professionals in de groep, op zoek naar inspiratie, informatie en gezelligheid. De groep Kleuterwereld is niet alleen bijzonder, ook het werken in een kleuterwereld is dat. Zo bijzonder, dat ik er een boek aan wijdde. Als je nieuwsgierig bent, lees dan gauw verder, want je kunt een stukje van het boek downloaden en lezen!

Werken in een kleuterwereld - Juf Bianca

Elke week verstuur ik een nieuwsbrief aan mijn abonnees, met als doel het inspireren van mensen die met jonge kinderen werken. Dat doe ik al jaren, maar als je pas net abonnee bent, heb je dus al stapels nieuwsbrieven gemist. Dat vond ik zonde, dus ik zocht een manier om deze al verstuurde nieuwsbrieven beschikbaar te maken voor anderen.

Ik gooide al die teksten die ik al geschreven had op een hoop, zocht een rode draad, vulde aan, herschreef, alles om dit boek te kunnen samenstellen. Ook als je al jarenlang abonnee bent, moet je nog steeds iets aan dit boek kunnen hebben!

In samenwerking met Sabine Kokee (uitgever bij Leuker.nu), Sabrina Wakker (vormgever bij Wakkerdesign) en Marita Weener (van redactiebureau Marita Weener) ligt er nu een boek, een echt boek! Een boek dat hopelijk bijdraagt aan nóg beter kleuteronderwijs.

Bestel Werken in een kleuterwereld hier

Vijf thema’s

Het boek is onderverdeeld in vijf thema’s. Je hoeft het boek niet van a tot z door te lezen, je kunt gerust van hoofdstuk naar hoofdstuk springen, of eerst alle hoofdstukken in een bepaald thema lezen. De thema’s zijn:

  • Wat kunnen kleuters al, en wat nog niet?
  • Kleuters en gedrag
  • Hoe jonge kinderen leren
  • Slimme kleuters
  • Het kleuterlokaal inrichten

Bij elk hoofdstuk vind je reflectievragen die je aan het denken zetten. Waarom doe ik het eigenlijk op deze manier? Een vaak gehoord antwoord op zo’n vraag is ‘omdat we dat nu eenmaal zo doen bij ons op school’. Maar als je even doorvraagt, kom je erachter dat niemand eigenlijk weet waar hieraan vastgehouden wordt.

Ik realiseer me altijd, als ik op scholen kom op workshops te geven, dat elke school zijn eigen visie op (kleuter)onderwijs heeft. Er zijn zoveel verschillende smaken waar je van mag proeven en je mag zelf bepalen welke je het lekkerst vindt. Ik zal je dus niet in dit boek vertellen welke smaak je moet nemen, maar zal je wel laten proeven en kiezen!

Nog meer informatie

Als ik workshops kom geven, zeg ik altijd: Ik kom overal over praten, als het maar over kleuters gaat. Maar… over kleuteronderwijs zou ik nog veel meer boeken kunnen schrijven! Al mijn ideeën pasten echt niet in dit boek, ik heb me moeten beperken. Daarom geef ik wel na elk hoofdstuk tips zodat je verder kunt lezen. Soms zijn dit websites, soms zijn dit boeken, soms zijn het filmpjes. Je weet het: als leerkracht ben je nooit uitgeleerd!

Ik hoop dat kleuterprofessionals in dit boek niet alleen inspiratie kunnen vinden, maar ook herkenning en érkenning. Ooit kreeg ik van een lezer de reactie: Ik voel me echt gesteund als juf om de kleuters dat onderwijs te geven waar ze recht op hebben. Dát bedoel ik dus!

The best teachers tell you where to look, but don’t tell you what to see

Ik ga je niet vertellen wat je moet doen in de klas, maar ik vertel je liever wat er allemaal mogelijk is. Ik zet je met dit boek (en met alle artikelen op mijn website en met al mijn nieuwsbrieven) aan het nadenken over je eigen handelen als professional. Dát betekent ‘werken in een kleuterwereld’ voor mij, wat betekent het voor jou?

Wil je alvast een kijkje nemen in het boek? Hier kun je enkele bladzijden downloaden!

Bestel Werken in een kleuterwereld hier

Werken in een kleuterwereld - Bianca Antonissen
Met het boek Werken in een kleuterwereld reflecteer je op je handelen als kleuterleerkracht, aan de hand van allerlei verschillende onderwerpen. Je vindt het boek hier (of bij je lokale boekhandel)!