Misschien komt het wel omdat ik juf ben, maar ik vind het organiseren van kinderfeestjes leuk om te doen. We hebben zelf drie kinderen, die samen al vele kinderfeestjes gevierd hebben. Onze jongste wordt binnenkort vijf, hij mag dan zijn eerste kinderfeestje geven. Al maanden weet hij precies wat het thema moet worden en wie er allemaal mogen komen. Vandaag vertel ik je graag hoe ik zo’n kinderfeestje organiseer!

Kinderfeestjes met een thema - Juf Bianca

Thematische kinderfeestjes

Het begint eigenlijk altijd met een thema. Piraten, vampiers, Minecraft, superhelden, dat zijn enkele thema’s die hier al uitgevoerd zijn. De kinderen mogen hierin zelf kiezen, maar ik probeer wel eens wat te sturen. Vervolgens kijk ik op Pinterest: met een beetje mazzel zijn er al ouders me voor geweest, en zijn er al ideeën voor dat thema bedacht. Beter goed gejat dan slecht bedacht, toch?

Het voordeel van een thema is dat je vele, al bestaande, spelletjes kunt ombuigen. Koekhappen met vampiertanden, superheldenbingo, gewone spelletjes worden ineens interessant omdat ze er net even anders uitzien!

Kinderfeestjes met een thema - Juf Bianca

De uitnodiging

Zo’n kinderfeestje begint natuurlijk met dé uitnodiging. Voor een superheldenfeestje maakten we een kaartje van rood karton met daarop alleen een masker. Heel simpel, wel veel werk, maar zo leuk om te doen. Ook print ik wel eens een foto van de jarige, die ik in Photoshop bewerkt heb met de belangrijkste informatie voor het feestje. Nadeel is dan wel dat het op ‘gewoon’ papier geprint wordt. Niet zo chique, wel eenvoudig. Ik houd zelf niet zo van de voorgedrukte kaartjes die je in pakjes van tien kunt kopen. Waarom? Geen idee, misschien is dat wel té eenvoudig, of niet persoonlijk?

Kinderfeestjes met een thema - Juf Bianca

Greetz benaderde me met de vraag of ik hun uitnodigingen voor kinderfeestjes eens uit wilde proberen. Hmm, voorgedrukte kaartjes, is dat wel persoonlijk dan? Toen ik een kijkje nam bij het aanbod, zag ik dat er ruime keuze is (met diverse karakters, mocht je kind dat leuk vinden), én dat er de mogelijkheid is om een foto van je kind toe te voegen. Aan de slag!

Ik maakte twee verschillende kaartjes. Ten eerste omdat het feestje in kwestie nog lang niet gevierd wordt en het thema dus nog kan wijzigen (onze zoon kennende). Ten tweede omdat ik niet zeker wist of het kaartje-met-foto echt leuk zou worden. Het ene kaartje maakte ik met een afbeelding van Mario, die ik gevonden had op internet. Met digitale stickers kon ik dat kaartje opleuken. Voor het andere kaartje gebruikte ik een foto, die met een filter en sticker er best professioneel uitziet (al zeg ik het zelf!).

Kinderfeestjes met een thema - Juf Bianca

Op de achterkant van het kaartje zette ik:

 • wanneer het feestje is
 • waar het feestje gehouden wordt (in ons geval: thuis)
 • de duur van het feestje (we willen graag dat de kinderen bij ons gebracht en gehaald worden, maar anders had hier een ‘je wordt weer thuisgebracht’ bij gekund)
 • mijn telefoonnummer en mailadres (omdat ouders soms even contact willen over het cadeautje of andere zaken)
 • overige informatie (in dit geval: zwemkleding! Ik hoop eindelijk eens op een mooi-weer-feestje, zodat we in de tuin met water kunnen spelen)
 • niet onbelangrijk, behalve als je een foto gebruikt: van WIE het kaartje afkomstig is

Ik vind zelf eigenlijk het kaartje-met-foto het leukst geworden. Het zijn mooi stevige kaartjes, een gelikt uiterlijk maar dan zonder het één-in-een-dozijn gevoel van een voorgedrukt kaartje. En, niet onbelangrijk: binnen no-time thuisbezorgd (als je wilt zelfs de volgende dag al)!

De activiteiten

Meestal heb ik, zeker na een bezoek aan Pinterest, veel te veel ideeën en moet ik een selectie maken. Een feestje begint altijd met een welkom, waarbij ik zorg voor kleurplaten (in thema, lang leve Google). Als alle kinderen er zijn, worden de cadeautjes uitgepakt (dit kun je doen met verstoppen enzo, maar soms wil de jarige gewoon UITPAKKEN).

Ik maak een onderscheid tussen ‘tafel-activiteiten‘ en ‘beweeg-activiteiten‘. Deze probeer ik af te wisselen, zodat we soms wat energie kwijt kunnen en dan weer tot rust kunnen komen. Niet alleen voor de kinderen, maar ook voor de begeleiders belangrijk! Soms zet ik ook gewoon speelgoed klaar, Lego ofzo, dat vinden ze ook vaak heerlijk om mee te spelen.

Ik probeer in het thema altijd iets te knutselen (een piratenschatkistje, een kookschort, een knikkerzak, een fotolijstje). Ook zit er eigenlijk altijd wel een taart-versier-activiteit bij, weer in het thema. Soms versieren we een eierkoek, soms een brownie, soms een plak zelfgebakken cake. En soms laat ik de kinderen juist zelf hun hapjes klaarmaken! Door dit aan het begin van het feestje te doen, kan ik aan het eind nog iets lekkers serveren: patat of pannenkoeken. Terwijl de kinderen aan het smikkelen zijn, komen de ouders alweer binnendruppelen.

Wat moet dat kosten?

Ik schrik altijd als ik de kosten van een kinderfeestje-op-locatie zie. Onze dochter heeft één keer een zwemfeestje gegeven: voor alleen al de toegang en het eten was ik €10 per kind kwijt. Ik wil echt niet bezuinigen op een kinderfeestje, maar uit een zelf georganiseerd kinderfeestje haal ik meer voldoening. Zeker voor jonge kinderen vind ik een kinderfeestje bij ons thuis druk genoeg.

Ik geef geld uit aan:

 • de uitnodiging (als ik die niet van restjes papier gemaakt heb)
 • eten en drinken
 • kleine cadeautjes (als prijsjes voor bij de spelletjes)
 • knutselspullen (een houten kistje, een katoenen schort, textielstiften, fotolijstjes, etc)
 • aankleding (al probeer ik hier minimaal geld aan uit te geven!)

Het volgende feestje

Aan de uitnodigingen kun je al zien wat het volgende themafeestje gaat worden: Agent en Boef óf Mario. Zoals ik al zei hoop ik op mooi weer: onze dochter is in september jarig, maar we hebben niet altijd goed weer dan. Onze middelste zoon is in december jarig, die feestjes houd ik vaak wat korter en vaak binnen. Maar onze jongste is in juni jarig, dus ik gok op een feestje waarbij we ook naar buiten kunnen! Waterspelletjes in de achtertuin, misschien even naar het speeltuintje vlakbij of een wandeling naar het ‘bosje’, voor een speurtocht. We zullen het zien! De uitnodigingen heb ik alvast binnen, dat scheelt.

(disclaimer: ik heb van Greetz een vergoeding gekregen voor het bestellen van de uitnodigingen en het schrijven van dit artikel. Dat heeft op geen enkele manier mijn mening beïnvloed, wat je hier leest is mijn ervaring met Greetz.)