Welkom bij een nieuw deel van de serie kijkje in de klas, waarin we virtueel op bezoek zijn bij kleuterklassen door het hele land! Vandaag zijn we te gast bij juf Sandra Meester.

Een kijkje in de klas bij Sandra Meester - Lespakket

Sandra is werkzaam op Basisschool de Rozemarn in Amsterdam Zuidoost. Ze zit voor 1 schooljaar in een tijdelijk onderkomen, samen met nog drie kleuterklassen, twee groepen 3 en de voorschool. In een korte tijd heeft ze in de beperkte ruimte toch een leerrijke omgeving geprobeerd te creëren!

Een kijkje in de klas bij Sandra Meester - Lespakket

Op de linker foto zie je de ingang van het lokaal, met de verjaardagscupcakes. Je ziet ook een klein stukje van de kast voor gymkleding e.d. Op de rechter foto zie je een overzicht van het lokaal. Achterin is de huishoek, daarvoor de puzzel- en taalkast.

Een kijkje in de klas bij Sandra Meester - Lespakket

Hier zie je de themamuur en stempeltafel. Deze hoeken combineert Sandra altijd met elkaar. Samen is dit de taalhoek.

Een kijkje in de klas bij Sandra Meester - Lespakket

Op de linker foto zie je de themamuur nog eens goed in beeld. Op de rechterfoto zie je de leeshoek rechts om de hoek van de deur.

Een kijkje in de klas bij Sandra Meester - Lespakket

Hier zie je lettermuur, waar duidelijk de letter h centraal staat. Er staan twee boeken, die opengeslagen zijn op de letter die geleerd wordt.

Het ene boek heet Het grote letterboek van a tot z, het andere heet Het grote ABC van Tuk. Beide zijn helaas op dit moment niet leverbaar bij bol.com, maar het laatste boek is wel te bestellen bij Lobbes. (tip: een leuk alternatief is Kijk, mijn letter.)

Het grote ABC van Tuk - Lespakket Het grote letterboek van A tot Z - Lespakket

Een kijkje in de klas bij Sandra Meester - Lespakket

Links zie je het verteltafeltje. Een leuke plek om verhalen na te spelen (en ook leuk omdat het past binnen het thema ‘familie’ en bij de h van huis!). Rechts zie je nog een overzichtsfoto, nu van de andere kant. Sandra zegt: “Bij het raam staat een laptop met daarop het digikeuzebord. Naast het digibord komen nog whiteborden.”

Een kijkje in de klas bij Sandra Meester - Lespakket

Hier zie je de rekenhoek. Ik vind hem leuk! Veel materialen waarmee de kinderen aan de slag kunnen, kaartjes met getallen en hoeveelheden, een balans. En, wat ik dan ook weer leuk vind: boeken in de rekenhoek!

Een kijkje in de klas bij Sandra Meester - Lespakket

Hier zie je de bouwhoek. Sandra zegt zelf: “Het is een klein lokaal maar wel lekker licht met alle ramen.” Ik vind het knap dat ze alles toch een plekje heeft weten te geven in dit lokaal!

Een kijkje in de klas bij Sandra Meester - Lespakket

Tot slot: nog twee foto’s van de huishoek.

Dat was het! Ik vind het elke keer weer leuk om bij iemand anders in de klas te kijken. In deze rubriek ben je natuurlijk wel afhankelijk van wat de leerkracht zelf laat zien. Zo kun je stiekem ook wel een beetje zien waar iemand trots op is, en wat de sterke kanten van het lokaal zijn. Zo zie je in het lokaal van Sandra dat taal belangrijk is. Sandra zegt: “We zijn een school met veel anderstalige kinderen, maar ook nederlandstaligen met een kleine woordenschat. We hebben veel Surinaamse, West-Afrikaanse, Zuid-Amerikaanse kinderen. Woordenschat is een belangrijk speerpunt in ons onderwijs. Daarvoor gebruik ik ook de lettermuur en de spullen met de woordjes erbij.”

Heb je nog vragen aan Sandra, laat het dan gerust weten. Of zou jij graag eens met jouw lokaal in deze rubriek staan? Laat een reactie achter of neem contact met me op!