Een nieuwe serie op Lespakket over techniek met kleuters. Juf Evy is leerkracht van een kleuterklas in België. De komende weken vertelt ze hier hoe ze de techniekkoffers maakte en wat ze er allemaal in deed.

Als het snikheet wordt in de klas wordt het tijd om de waterbak boven te halen. Je kan toch even verfrissen en het is geen probleem als de kleuters kleddernat worden. Vergeet niet om dweilen klaar te leggen!

techniekkoffers van juf Evy - drijven en zinken - Lespakket

In het midden van de klas wordt de waterbak gevuld met emmers water, iedereen kan helpen om het water te versjouwen. De kleuters krijgen lege potjes, schepjes, trechters en slangen. Op die manier ontdekken ze al vlug dat water echt alle kanten oploopt. Ze kunnen de buizen en trechters proberen aan elkaar te kleven met ducktape om zo een waterparcour te verkrijgen.

Om een extra dimensie te geven voeg je shampoo toe of enkele druppels voedingskleurstof. Als de kleuters voorzichtig zijn en het verschil kennen tussen op een rietje blazen of zuigen komen er prachtige bellen tevoorschijn.

Alle kleuters spelen heel graag in de waterbak en om iedereen aan bod te laten komen zet ik op tafel ook enkele kleine bakjes met water in. Hier kunnen ze aan de slag met materialen die zinken of drijven.

Techniekkoffers van juf Evy - drijven en zinken - Lespakket

In de koffer zitten bootjes, eendjes, kurk en ook stenen en balletjes. Door alles in de bak te gooien merken de kleuters op dat sommige dingen naar de bodem zakken en andere blijven drijven op het water.

Nog een stap verder is wanneer ze dingen die zinken op drijvende voorwerpen stapelen. Bijvoorbeeld stenen (zinken) op een bootje (drijven) of muntstukken (zinken) op een rondje kurk (drijven).

Techniekkoffers van juf Evy - drijven en zinken - Lespakket

We kunnen op een blad aangeven wat zinkt en wat drijft. Zo kunnen we er later samen over praten en proberen uit te zoeken waarom iets drijft of zinkt.

Aan het einde van de week brachten alle kleuters gekleurde sponzen mee. We verknipten deze en maakten er bootjes van die we lieten drijven in onze waterbak. Als afsluiter gingen we in de buurt naar de vijver waar we elke om buurt met een motorbootje mochten varen. Plezier verzekerd!

Zinken en drijven is heel veel nieuwe dingen ontdekken, elke kleuter op zijn eigen tempo!

Kijk voor meer ideeën op mijn Pinterestbord over techniek met kleuters, en volg juf Evy op Pinterest!

Volg het bord School: Techniek van Bianca Oldenbeuving op Pinterest.

Lees ook de andere artikelen over techniek met kleuters:

  1. Werken met techniek bij kleuters
  2. Techniekkoffers: magneten
  3. Techniekkoffers: knopen
  4. Techniekkoffers: bouten en moeren
  5. Techniekkoffers: zwaar en licht
  6. Techniekkoffers: drijven en zinken
  7. Techniekkoffers: spiegels
  8. Techniekkoffers: sleutels en sloten
  9. Techniekkoffers: hard en zacht
  10. Techniekkoffers: licht en donker