We zijn aan het einde gekomen van de serie over de huishoek. We hebben veel besproken, maar ook nog lang niet alles! Als we even terug kijken naar dag 1, dan zien we dat het voornaamste doel was: checken of de huishoek op de goede plek staat en een stevige basisinrichting heeft. Heb je dat nog niet gedaan omdat je daar geen tijd voor had, dan kun je later alles rustig eens terug lezen.

Ook hebben we het gehad over het spel in de huishoek, hoe je dat kunt begeleiden, en hoe je de hoek aanpast aan je thema. Dit kan door eenvoudig wat thematische attributen toe te voegen, maar je kunt er ook voor kiezen een aparte themahoek te maken. Tot slot heb ik nog een aantal suggesties gedaan voor wanneer je specifieke taal- en rekenactiviteiten wilt uitlokken in de huishoek.

De huishoek - tot slot

 

Er zijn veel reacties achtergelaten op de verschillende artikelen. Ik vond het ontzettend leuk en inspirerend om ze te lezen! De tendens was toch wel ‘oh ja, natuurlijk, goed er even aan herinnerd te worden‘. Ook vaak gehoord: ‘onze huishoek is aan een make-over toe!‘. Ik hoop dat jullie geïnspireerd zijn geraakt.

Er zijn ook veel tips gegeven, waarvan ik er een paar zal uitlichten. Wil je alle reacties lezen, scroll dan bij elk artikel helemaal naar onderen!

Heerlijk de verschillende huishoeken onder handen genomen. Veel spullen inderdaad weg moeten gooien. Wat doen 5 prinsessenjurken in de verkleedkist, terwijl ze de leukste jurken met losse doeken maken? Op de vrijmarkt allerlei spullen ingeslagen: tosti-ijzer, houten lepels, kookschort, Wasrekje. Even huis gesopt en gezogen, dus helemaal klaar voor de laatste schoolweken! – Irma

Maak ook wel eens foto’s van de inhoud van de kastjes en plak deze aan de binnenkant van het kastdeurtje een geweldige steun bij het opruimen!!! – Ingrid

Wij werken bij de kleuters met de rode sjaal. Als de leerkracht die om heeft mogen de kinderen even niet storen. Regelmatig ga ik met mijn rode sjaal om in de huishoek. Zo heb ik even de tijd om lekker samen met de kinderen mee te spelen en belangrijk bij ons op school, de woordenschat uit te breiden! – Simone

Kleuterplein levert ook rollenspelkaartjes via hun site (gratis!). Dit gaat volgende week mijn uitgangspunt worden voor het rollenspel. Eerst de kaarten bekijken en over praten, dan in de kring stukjes uitspelen. – Miranda

Deze kaartjes kun je vinden als je ingelogd bent op Mijn Malmberg. Ze staan bij lessuggesties, en heten ‘spelkaarten Wat doet de ober’.

Huiswerk

Als je je huishoek nog niet aangepakt hebt: maak een stappenplan en bedenk welke materialen je nog nodig hebt. Heb je je hoek wel aangepast? Maak een foto en laat hem ons zien! Dat kan bijvoorbeeld door hem te pinnen op het onderstaande bord, maar je mag hem ook op een andere manier sturen.

Pinterest

Voor alle Pinterest-enthousiastelingen onder ons: ik maak een groepsbord aan over de huishoek. Vind je het leuk foto’s van je eigen huishoek, de vorderingen en leuke ideeën die je tegenkomt met ons te delen, stuur mij dan (via contact-formulier of sociale media) je e-mailadres, en ik voeg je toe!

Volg het bord Lokaal: Huishoek van Bianca Oldenbeuving op Pinterest.

Huishoek
Mam juf pakt de huishoek aan - serie de huishoek - introductie
De huishoek - deel 2 - Plaats en grootte
De huishoek - deel 3 - De basisinrichting
De huishoek - deel 4 - Hoe begeleid je het spel
De huishoek - deel 5 - Aanpassen aan je thema
De huishoek - 5x taal en rekenen in de huishoek
De huishoek - tot slot