foto van Daphne

Iedere kleuterklas heeft er wel één: een poppenhoek of huishoek. Welke naam je er ook voor hebt, het is een hoek waarin kinderen huiselijke situaties na kunnen spelen, een hoek waarin rollenspel erg belangrijk is. Ik vroeg jullie foto’s en ideeën in te zenden van deze hoek, zodat anderen geïnspireerd kunnen raken. Want om het spel echt goed tot z’n recht te laten komen, is meer nodig dan alleen een pop en een bedje!

Marjo Meulensteen (Basisschool Rapenland, Eindhoven)

Ooit heb ik op een rommelmarkt een aanrechtje op de kop getikt. Thuis hadden we nog een oude kraan. Die heb ik er door een collega op laten zetten, net als de 2 poten (want het andere deel steunt op de verwarming).
Hoe ik ooit aan de houten kast ben gekomen weet ik niet. Maar daar worden alle spulletjes in bewaard: de échte aardewerk kopjes, schoteltjes, schalen (die ook weer van een rommelmarkt komen).

De kinderen vonden dat er ook een tv hoort in een huishoek, nou die kreeg ik van een ouder. Hij werkt niet, maar soms zitten ze minutenlang te kijken naar een scherm, waar niks op te zien is. En dan moet je de verhalen horen: ze zien van alles!!
Verder staan er verschillende potjes (goed dichtgelijmd!) met macaroni, suiker, zout, enz. evenals lege kruidenpotjes, lege verpakkingen van pizza, enz. Een keer in de zoveel tijd gooi ik de lege kartonnen verpakkingen weg en zet er nieuwe voor in de plaats. Want alles wordt erg intensief gebruikt.
Diverse schoenen (mét hakken) en verkleedkleren zijn er ook te vinden. Die staan in bakken onder het aanrechtje. En onze kachel vinden ze ook super! Daar wordt zelfs in gebarbecued!!!


In de huishoek heb ik in tegenstelling tot de kasten in de klas niks gelabeld. Eigenwijs als ik ben vond ik dat niet passen in de huishoek. Ik heb foto’s gemaakt van hoe alles ingeruimd en opgeruimd moet worden. Die liggen onder de tv en met opruimen worden die te voorschijn gehaald. Ik ben erg trots op onze huishoek, niet alleen over de inrichting, maar zeker ook omdat hij zo enorm geliefd is! In de Kersttijd stond er zelfs een “echte neppe” kerstboom!

Marjan Putman

Ik heb een reuzengrote huishoek: er is een winkeltje bij aangesloten, een keukentje, een snoezelhoekje, een verzorghoekje, een verkleedkoffer, een badkamertje en zelfs een auto om mee naar het werk of… te rijden.
Er wordt heel veel in gespeeld. Hij is ook altijd open. Er staat geen beperking op het aantal kleuters dat in de huishoek kan. Ik heb 24 kleuters in de leeftijd van 2,5 tot 6. Ze spelen er heel fijn leeftijdsdoorbrekend in! Bij elk thema doe ik een kleine aanpassing, toevoeging of verwijder ik iets: zo blijft hij boeiend!

Daphne

Bij deze stuur ik je een foto van mijn huishoek. Ik heb geen foto van de binnenkant. Op het moment gaat dat ook niet, omdat het een bakkerij is geworden.

Marjon en Evelien (groep 2/3 Sint Jozefschool, In ’t Zand)

Wij hebben de gehele boven etage van onze klas ingericht als huishoek. Aan de linkerkant hebben we een woonkeuken gemaakt. Met een echt fornuis en echte pannen. Ook een echt servies, koffiezetapparaat, flessenwarmer etc. In het middelste gedeelte is de wasmachine en strijkplek. Hier staan ook wat bedjes voor de poppen. Rechts staan een echte bank, tafel en een televisie. Op de kop getikt bij de gemeente. Hier staat normaal ook het kledingrek voor de verkleedkleren en schoenen, maar die stond op dit moment in de verkleedwinkel die onder de etage is.

We proberen zoveel mogelijk echte spullen te gebruiken in onze huishoek. We combineren de huishoek als het kan met een hoek onder de etage. Wel is het zo dat wij de luxe hebben met zoveel ruimte.

Deze feestwinkel hoort nog bij onze huishoek. Hier zie je het kledingrek staan wat normaal in de huishoek staat. we zijn bezig met een verhalend ontwerp over clown Joris die een feestwinkel heeft. Maar in zijn winkel is er ingebroken en nu heeft hij ons gevraagd of hij onze winkel mocht gebruiken. En of wij hem dan willen helpen de winkel in te richten. Als bedank had hij een tas neergezet met alle spullen om koekjes te gaan bakken. We gingen de letter k bakken, omdat we met het thema kleding bezig zijn. En van daar ook koekjes. Een leuk thema.

Lieselot Cottyn (basisschool Groenheuvel, Bellegem, België)

Boven (op het verdiep) staan de bedjes voor de poppen. Beneden in het huis is een keuken (met allerlei kookgerei) met een klein tafeltje en twee stoeltjes erbij. Naast het houten huis is de living. Daar staat een tafel, kleerkast en een verzorgingstafel.

Er is veel materiaal aanwezig in de poppenhoek en daarom is het vaak moeilijk om alles mooi op te ruimen. Momenteel heeft nog niet alles een vaste plaats, maar daar wordt nog aan gewerkt!

Naast de poppenhoek bevindt zich de winkel. Deze wordt als een hoek apart beschouwd. Maar kinderen in het poppenhuis kunnen op bezoek gaan naar de winkel en omgekeerd. Wat volgens mij niet mag ontbreken in een poppenhoek is: spulletjes om popjes te verzorgen, fototoestel, kookgerei, bedjes, kleertjes om aan en uit te doen, strijkplank + strijkijzer, poppenwagen, …

Alette Spoelstra (CBS De Acker, Bergschenhoek)

We hebben een klein lokaal dus de huishoek verandert nogal eens qua inrichting, passend bij het thema. Het voordeel is dat het spel steeds weer nieuw is voor de kinderen. Ze gaan er met enthousiasme in spelen en na een week of 6 is er weer een “andere” huishoek/themahoek. Deze foto’s gaan over..Afrika, we hebben bij de attributen waar we mee spelen ook dingen zelf gemaakt, zo hadden ze kettingen gemaakt met rolletjes papier en bordjes en kommetjes van papier maché waar ze uit aten.

Wijmke Frens

Carla Smit (basisschool de Springplank, Volendam)

Opruimen in de huishoek is altijd moeilijk vandaar dat wij plaatjes in de kast hebben geplakt waar het een en ander opgeruimd moet worden zoals bordjes in het kastje, sieraden, brillen enz. in een laatje. Verkleedkleren hangen aan een haakje bij de ingang dus als ze in de huishoek komen kunnen ze zich gelijk verkleden en liggen daar dus ook hun eigen spullen. Plantjes hebben we met klittenband aan het raam (houtwerk om de huishoek heen) geplakt zodat ze per dag verwisseld kunnen worden en ook per seizoen. Natuurlijk wordt de huishoek per onderwerp aangepast zoals in de schatkist beschreven staat (huis van beer, verwenhoek enz.)

Margriet van Laar

Haal een aanrechtkastje en doe i.p.v. de deurtjes een gordijn ervoor. Daarbovenop, haal je bij een kringloopwinkel, maak je een rooster met gaspitten en knoppen. De rest van de spullen koop je ook bij de kringloop: Echte borden, kopjes, bestek , pannen enz. Ik kan helaas geen foto maken, want het is op school en daar kom ik deze week niet meer. Netjes houden ging vanzelf, want het werkt met echte spullen en ik had zelfs een glazen koffiekan en die is na een hele poos pas gebroken.

Nikki Vonk

Maak foto’s van verschillende onderdelen in de huishoek, bijvoorbeeld van de kast. Deze foto hang je boven of naast de kast zodat de kinderen kunnen zien waar alles hoort te liggen en het netjes op dezelfde plek terug kunnen leggen. Dit kun je met alle onderdelen in de huishoek doen.
Ook zou je met kleuren kunnen werken, alles wat de kleur groen is moet in de eerste kast/ la. Alles wat de kleur rood heeft in een andere kast of la etc. Dit wordt alleen wat rommeliger, omdat niet alles een vaste plaats heeft.

Daphne

Op mijn stage heb ik een keer een brief geschreven aan de ouders van de kinderen in de klas. Hierop werd heel positief gereageerd. Alle themadozen konden we gaan maken. Als doos namen we dozen waar kopieerpapier in zit. Zo hadden we dozen met een deksel, die niet heel duur waren. Wat extra nietjes erin en een etiket erop.

Wil jij leren hoe je uitdagende hoeken inricht, waar kinderen graag in spelen, en waar ze veel leren? Hoe je de doelen kunt vertalen naar het spel in de hoeken, en hoe je het spel zo goed mogelijk kunt begeleiden en observeren? Bestel dan mijn boek Spelen in uitdagende hoeken!

Wil jij leren hoe je uitdagende hoeken inricht, waar kinderen graag in spelen, en waar ze veel leren? Hoe je de doelen kunt vertalen naar het spel in de hoeken, en hoe je het spel zo goed mogelijk kunt begeleiden en observeren? Bestel dan mijn boek Spelen in uitdagende hoeken!