schrijfbladen-verhalen - een set van schrijfbladen waarop de kinderen verhalen kunnen schrijven - Lespakket

Hoe daag je kinderen uit te gaan schrijven, ook al hebben ze het gevoel dat ze dat nog niet kunnen? Hoe kun je hen laten oefenen met het maken van woorden en zinnen? Hiervoor maakte ik deze schrijfbladen, waarop de kinderen een tekening kunnen maken en erbij kunnen schrijven.

Een tekening maken, dat kunnen de kinderen vaak wel. Sommige kinderen kennen ook genoeg letters om er woorden mee te kunnen maken, maar niet iedereen wil daar ook mee oefenen. Toch is het goed om op die manier te oefenen met letters en woorden.

Ik heb 4 verschillende bladen gemaakt. Twee bladen hebben een groot vlak voor een tekening, en daaronder ruimte voor woorden en zinnen. Ook is er ruimte om de naam te schrijven, ook een belangrijke vaardigheid! De bladen kunnen eventueel op een gekleurd vel papier geplakt worden, en zo tentoongesteld worden.

Daarnaast is er een blad met 3 vakken. De kinderen die dat kunnen, maken hierin een ‘eerst-daarna-tot slot-verhaal. Ze bedenken eerst hoe het verhaal eruit komt te zien, wat gebeurt er eerst, wat gebeurt er daarna en hoe eindigt het verhaal? Ook dit kan ondersteund worden met een verhaal.

Als de kinderen overigens niet zelf het verhaal kunnen of willen schrijven, kun jij als leerkracht dat doen. Dit stimuleert ook de ontwikkeling, omdat kinderen dicteren wat de leerkracht opschrijft moeten ze nadenken over de zinnen. Wellicht herkennen ze al enkele letters die de leerkracht opschrijft.

Tot slot heb ik nog een blad toegevoegd met denk- en praatwolkjes. De kinderen kunnen hierin schrijven wat een figuur denkt of zegt, de wolk uitknippen en op de tekening plakken. Dit vraagt een andere manier van zinnen maken, in plaats van een beschrijvende zin komt er nu een praatzin. Best lastig!

Ik ben benieuwd of jullie deze schrijfbladen kunnen gebruiken in de groep. Ik ga ze zelf gebruiken in groep 3 (en zal zo snel mogelijk voorbeelden hieronder toevoegen), maar ik zie ook mogelijkheden voor in groep 1/2. Als jullie voorbeelden hebben, dan ontvang ik die graag!

Download hier de schrijfbladen:

schrijfblad – liggend

schrijfblad – staand

schrijfblad – 3 vakken

schrijfblad – wolken

Opmerking: ik heb er expres voor gekozen om geen ‘Lespakket’ op de schrijfbladen te zetten, omdat ik vind dat ouders en kinderen er niets mee te maken hebben waar het blad vandaan komt. Toch wil ik jullie vragen de schrijfbladen niet zo maar te delen, maar altijd terug te linken naar deze pagina. Zo weten andere leerkrachten wel waar ze vandaan komen, en kunnen ze terug komen voor meer schrijfbladen. Alvast bedankt!

Voorbeelden uit mijn groep 3:

voorbeeld1 - Lespakket voorbeeld2 - Lespakket voorbeeld5 - Lespakket