Open workshop – Spelen in uitdagende hoeken

Als je de gemiddelde kleutermethode openslaat, zou je denken dat onze baan als kleuterleerkracht bestaat uit het geven van lessen in de grote of kleine kring.

Hoe fijn zou het zijn als de kinderen tijdens hun spel de doelen behalen die jij eigenlijk in de kring wilde behandelen?

Spelen in uitdagende hoeken, het kan!

Als de hoeken in jouw lokaal goed ingericht zijn, kan dit! De kinderen gaan aan de slag, jij hebt tijd om mee te spelen en te observeren. Tussendoor loop je even bij je bureau langs om wat bevindingen te noteren. De kinderen spelen. Is dat niet hoe jonge kinderen leren en zich ontwikkelen?

Al jaren geef ik de workshop Spelen in uitdagende hoeken op scholen, precies om dit te vertellen. Want hoe richt je de hoeken in, zodat de kinderen er vrijwel zelfstandig in kunnen spelen? Welke materialen zet je erin, hoe begeleid je het spel en hoe zorg je ervoor dat de kinderen niet binnen 5 minuten uitgespeeld zijn?

Een open workshop

Deze workshop bied ik nu ook aan als zogenaamde open workshop. Je kunt je hiervoor individueel aanmelden, handig als je geen kleutercollega’s hebt of als jouw school geen ruimte heeft voor een studiemiddag. Je meldt je aan voor een workshop van 3 uren in jouw regio. Het wordt niet alleen een gezellige middag met collega’s, je gaat naar huis boordevol ideeën om meteen de volgende dag toe te passen!

Let op: Deze middagen gaan door bij meer dan 15 aanmeldingen, maar bij 25 aanmeldingen kun je je alleen nog inschrijven voor de wachtlijst! Wil je dus zeker zijn van een plek, meld je dan snel aan. Ik verwerk de aanmeldingen op volgorde van inschrijving.

De beschikbare data:

 • 16 oktober 2019 – 15:00 – 18:00 uur – locatie Wilp – Achterhoek

Wat kost dat?

Een workshopmiddag kost €90. Dit bedrag kan vaak uit jouw persoonlijke scholingsbudget betaald worden. Wil je ook het boek Werken in een kleuterwereld ontvangen, dan krijg je korting op de workshop. Je totaalbedrag wordt dan €105. Zodra er meer dan 15 aanmeldingen zijn, ontvang je een factuur die je kunt (laten) betalen. Pas bij betaling is jouw inschrijving geldig.

Werken in een kleuterwereld - Juf Bianca

Sharaya over deze workshop: Ik heb de workshop gevolgd bij de inspiratiedag van Kleuteruniversiteit. Helaas hadden we maar een uur de tijd. Ik vond het een inspirerende workshop en heb het ook aanbevolen voor onze school. Wij willen natuurlijk ook uitdagende hoeken!

Na afloop van de workshop ontvang je een certificaat als bewijs van deelname.

Wanneer moet je je NIET aanmelden voor deze workshop?

 • Als je al eens eerder een workshop van Juf Bianca op jouw school gevolgd hebt. Het verhaal dat je deze middag hoort is vrijwel hetzelfde. Bij voldoende behoefte kan ik wel een vervolgcursus aanbieden!
 • Als jij vindt dat je hoeken prima ingericht zijn, de kinderen altijd zelfstandig spelen in de hoeken en je geen ruimte voor verbetering ziet. Ik denk dat je dan niet voldoende uit deze middag kunt halen. Wat zou jij graag zien in een workshop?
 • Als je de workshop bij Kleuteruniversiteit gevolgd hebt, is er sprake van overlap. Beslis zelf of je dit vervelend vindt of niet!

Wanneer moet je je WEL aanmelden voor deze workshop?

 • Als je denkt dat jouw hoeken nóg beter ingericht kunnen worden
 • Als je wilt dat de kinderen zoveel mogelijk zelfstandig spelen, omdat ze daar veel van leren
 • Als je spelen belangrijk vindt, maar wel aan de doelen wilt werken
 • Als je zin hebt in een studiemiddag die alleen gericht is op kleuters
 • Als jij dolgraag iets zou willen veranderen in je onderwijs, maar je de enige kleuterleerkracht op jouw school bent

In deze workshop leer je:

 • Hoe je alle hoeken in je klas uitdagend kunt inrichten
 • Wat het belang van spel is (en wát spelen precies is… en wat niet!)
 • Hoe je ervoor zorgt dat kinderen betrokken zijn én blijven tijdens het spelen in een hoek
 • Welke materialen je kunt inzetten en hoe je het spel hiermee begeleidt
 • Hoe je het spel van kinderen kunt sturen, zonder opdrachten te geven
workshop Spelen in uitdagende hoeken - Juf Bianca

Over Juf Bianca

Toen ik (Bianca Antonissen) net van de PABO kwam (afgestudeerd als leerkracht oude kind!), wist ik nog niet precies welke leeftijdsgroep ik nou leuk vond. In mijn eerste jaar als kleuterleerkracht (mijn derde jaar als leerkracht) kwam ik erachter hoe leuk kleuters waren!

In de jaren die ik voor de klas heb gestaan, ontwikkelde ik mijn huidige visie op kleuteronderwijs. Kleuters moeten zoveel mogelijk spelen, daar leren ze van! Hoe je als leerkracht toch een beetje invloed kunt hebben op dat vrije spel, dat vind ik interessant. Nu ik niet meer voor de klas sta, maar werk als auteur en trainer, is het mijn missie om leerkrachten te inspireren zoveel mogelijk uit kinderen te halen, op een manier die bij kleuters past!

Veelgestelde vragen:

 • Waarom begint de workshop om 15:00 uur? Sommige scholen zijn pas om 14:30 uur vrij. Ik neem contact op met iedereen die zich ingeschreven heeft, om te kijken of de workshop eventueel eerder zou beginnen. De middag is wel altijd na drie uren afgelopen!
 • We willen deze workshop eigenlijk wel bij ons op school, kan dat? Ja, dat kan! Je hoeft je dan niet in te schrijven voor deze open workshop. Kijk op https://jufbianca.nl/workshop/ voor meer informatie.
 • Ik kan niet op de data die hierboven genoemd zijn, kom je ook nog een andere keer mijn kant op? In het schooljaar 2019-2020 zijn dit de enige data die ik vrij kan maken. Bij voldoende animo organiseer ik deze workshops komend schooljaar weer!
 • Als ik me aanmeld, hoe gaat het dan verder? Je ontvangt direct nadat je op ‘meld mij aan’ gedrukt hebt een mail met meer informatie. In een volgende mail vraag ik je om gegevens voor de factuur. Zodra deze betaald is, is je inschrijving definitief.