Open workshop – Spelen in uitdagende hoeken

workshop Spelen in uitdagende hoeken - Juf Bianca

Wil jij jonge kinderen laten spelen in uitdagende hoeken?

Als je de gemiddelde kleutermethode openslaat, zou je denken dat onze baan als kleuterleerkracht bestaat uit het geven van lessen in de grote of kleine kring. Hoe fijn zou het zijn als de kinderen tijdens hun spel de doelen behalen die jij eigenlijk in de kring wilde behandelen?

Spelen in uitdagende hoeken, het kan!

Als de hoeken in jouw lokaal goed ingericht zijn, kan dit! De kinderen gaan aan de slag, jij hebt tijd om mee te spelen en te observeren. Tussendoor loop je even bij je bureau langs om wat bevindingen te noteren. De kinderen spelen. Is dat niet hoe jonge kinderen leren en zich ontwikkelen?

Al jaren geef ik de workshop Spelen in uitdagende hoeken op scholen, precies om dit te vertellen. Want hoe richt je de hoeken in, zodat de kinderen er vrijwel zelfstandig in kunnen spelen? Welke materialen zet je erin, hoe begeleid je het spel en hoe zorg je ervoor dat de kinderen niet binnen 5 minuten uitgespeeld zijn?

Een open workshop

Deze workshop bied ik nu ook aan als zogenaamde open workshop. Je kunt je hiervoor individueel aanmelden, handig als je geen kleutercollega’s hebt of als jouw school geen ruimte heeft voor een studiemiddag. Je meldt je aan voor een workshop van 3 uren in jouw regio. Het wordt niet alleen een gezellige middag met collega’s, je gaat naar huis boordevol ideeën om meteen de volgende dag toe te passen!

De beschikbare data:

 • 16 september 2020 - Eerbeek (UITVERKOCHT)
 • 23 september 2020 - Vlaardingen (UITVERKOCHT)
 • 28 oktober 2020 - Emmen
 • 03 maart 2021 - Heerhugowaard
 • 10 maart 2021 - Almere
 • 17 maart 2021 - Wolvega
 • 07 april 2021 - 's-Hertogenbosch

Wat kost dat?

Workshop was inspirerend en boeiend. Het is fijn dat er weer belangstelling is voor de specifieke ontwikkeling van de kleuter. Dat heb ik jaren gemist. Ik ga zeker aan de slag met mijn hoeken. Zoals je al zei: Geen tijd is geen excuus, het is een kwestie van prioriteit. Bedankt!
Caro
kleuterleerkracht

Wanneer moet je je NIET aanmelden voor deze workshop?

 • Als je al eens eerder een workshop van Juf Bianca op jouw school gevolgd hebt. Het verhaal dat je deze middag hoort is vrijwel hetzelfde. Bij voldoende behoefte kan ik wel een vervolgcursus aanbieden!
 • Als jij vindt dat je hoeken prima ingericht zijn, de kinderen altijd zelfstandig spelen in de hoeken en je geen ruimte voor verbetering ziet. Ik denk dat je dan niet voldoende uit deze middag kunt halen. Wat zou jij graag zien in een workshop?
 • Als je de workshop bij Kleuteruniversiteit gevolgd hebt, is er sprake van overlap. Beslis zelf of je dit vervelend vindt of niet!

Wanneer moet je je WEL aanmelden voor deze workshop?

 • Als je denkt dat jouw hoeken nóg beter ingericht kunnen worden
 • Als je wilt dat de kinderen zoveel mogelijk zelfstandig spelen, omdat ze daar veel van leren
 • Als je spelen belangrijk vindt, maar wel aan de doelen wilt werken
 • Als je zin hebt in een studiemiddag die alleen gericht is op kleuters
 • Als jij dolgraag iets zou willen veranderen in je onderwijs, maar je de enige kleuterleerkracht op jouw school bent
Sharaya
kleuterleerkracht
Lees verder
Ik heb de workshop gevolgd bij de inspiratiedag van Kleuteruniversiteit. Helaas hadden we maar een uur de tijd. Ik vond het een inspirerende workshop en heb het ook aanbevolen voor onze school. Wij willen natuurlijk ook uitdagende hoeken!
Lisette
kleuterleerkracht
Lees verder
Ik heb laatst een open workshop gevolgd van Bianca. Het is gewoon fijn te horen dat kleuters echt moeten spelen om te leren, dat we dezelfde visie delen. Daarnaast is het erg fijn dat je met de kleine tips een hoek uitdagender kan maken. Ik zou nog zoveel meer handige tips horen, zodat het spel wordt uitgelokt!
Nathalie
kleuterleerkracht
Lees verder
Fijn om ideeën van iemand te krijgen die grotendeels hetzelfde denkt over spel en het gebruik van open materialen! De workshop hoeken was inspirerend!
Previous
Next

Welke collega's moeten dit weten?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

In deze workshop leer je:

Hoe je alle hoeken in je klas uitdagend kunt inrichten

Wat het belang van spel is (en wát spelen precies is… en wat niet!)

Hoe je ervoor zorgt dat kinderen betrokken zijn én blijven tijdens het spelen in een hoek

Welke materialen je kunt inzetten en hoe je het spel hiermee begeleidt

Hoe je het spel van kinderen kunt sturen, zonder opdrachten te geven

Over Juf Bianca

Wie is Juf Bianca - Bianca Antonissen

Toen ik (Bianca Antonissen) net van de PABO kwam (afgestudeerd als leerkracht oude kind!), wist ik nog niet precies welke leeftijdsgroep ik nou leuk vond. In mijn eerste jaar als kleuterleerkracht (mijn derde jaar als leerkracht) kwam ik erachter hoe leuk kleuters waren!

In de jaren die ik voor de klas heb gestaan, ontwikkelde ik mijn huidige visie op kleuteronderwijs. Kleuters moeten zoveel mogelijk spelen, daar leren ze van! Hoe je als leerkracht toch een beetje invloed kunt hebben op dat vrije spel, dat vind ik interessant. Nu ik niet meer voor de klas sta, maar werk als auteur en trainer, is het mijn missie om leerkrachten te inspireren zoveel mogelijk uit kinderen te halen, op een manier die bij kleuters past!

Veelgestelde vragen

Sommige scholen zijn pas om 14:30 uur vrij. Ik neem contact op met iedereen die zich ingeschreven heeft, om te kijken of de workshop eventueel eerder zou beginnen. De middag is wel altijd na drie uren afgelopen!

Ja, dat kan! Je hoeft je dan niet in te schrijven voor deze open workshop. Kijk op https://jufbianca.nl/workshop/ voor meer informatie. (Het schooljaar 2019-2020 zit al wel helemaal vol!)

Bovenstaande data zijn voorlopig de enige mogelijkheden. Houd de site in de gaten voor nieuwe informatie!

Je school is goed bereikbaar, met voldoende parkeerplekken. In ieder geval één collega is aanwezig als aanspreekpunt. De gastschool regelt de koffie en thee, ik neem zelf andere dranken en hapjes mee. Neem contact met me op als jouw school hieraan voldoet!

Nee, maar ik geef wel één collega 50% korting op de deelname. Zie het zo: je kunt een leuke, inspirerende workshop bijwonen, zonder dat je er extra voor hoeft te reizen!

Ik wil me aanmelden! Hoe gaat dat verder?

Aanmelden

Vul onderaan deze pagina je gegevens in. Je ontvangt direct een mail met een aanmeldknop!

E-mail

Je krijgt een e-mail, waarin ik je vraag om gegevens. Beantwoord deze zo snel mogelijk, zodat ik weet hoeveel deelnemers er zullen zijn.

Factuur

Drie weken voor aanvang ontvang je een factuur, die je binnen twee weken moet (laten) betalen. Nu is je inschrijving definitief!

Open workshop

Een week voor aanvang ontvang je van mij alle informatie die je nodig hebt voor de open workshop. Veel plezier!