Fijne motoriek

De motorische ontwikkeling van kinderen is vooral in de eerste fase van hun leven erg belangrijk. Denk je eens in wat een kind in 4 jaren tijd allemaal geleerd heeft, voordat het op de basisschool terecht komt! Ook dan blijft de ontwikkeling voort duren, en het blijft dan ook belangrijk als leerkracht deze ontwikkeling goed te observeren.

Nu leerlingen steeds vroeger aan het schrijfproces beginnen, bijvoorbeeld doordat ze steeds jonger in groep 3 komen, is het belangrijk aandacht te besteden aan de ontwikkeling van de fijne motoriek.

fijne motoriek - verzamelde berichten - Lespakket

Hier verzamel ik berichten die gaan over de (fijne) motoriek van kleuters:

Ook leuk om te lezen:

Comments

 1. ‘Omdat kinderen steeds jonger zijn als ze naar groep 3 gaan’.
  Hoe lang blijven we nog kinderen vragen (eisen) zich aan te passen aan het onderwijs dat we voor hen bedacht hebben? Het lijkt een open deur: het onderwijs moet passend zijn voor het kind. Maar kennelijk is het nog steeds nodig om aan die deur te rammelen. Elk kind heeft recht op het onderwijs dat bij zijn of haar ontwikkeling hoort. Dus kleuters die nog niet toe zijn aan schoolse vaardigheden zoals lezen en schrijven hebben recht op een langer rijpingsproces, ondersteund door een passend onderwijsaanbod. De Werk- en Steungroep Kleuteronderwijs (WSK) maakt zich hier sterk voor.

  • Elise

   04/05/2019

   Precies mijn eerste gedachte. Wat fijn om te weten dat WSK zich hier hard voor maakt! Tegelijkertijd natuurlijk niet verkeerd om aan de fijne motoriek te werken, maar geen haar op mijn hoofd die eraan denkt om dat te doen ” omdat-ie-perse-met-7-jaar-klaargestoomd-moet-zijn-voor-de-middelbare-school “

Trackbacks & Pingbacks

Leave a reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.