Vandaag wil ik het graag hebben over een rekenspel dat ik gemaakt heb! Ken jij Gooi-tel-bedek al? Ik maakte dit product voor Kleuteruniversiteit, het bestaat uit bladen die je kunt printen (op 2 verschillende niveaus), en die je bij je thema kunt laten aansluiten. Wil je met kinderen oefenen met getalbeelden en tellen? Gebruik dan het rekenspel Gooi-tel-bedek!

6x spelideeën met gooi tel bedek - Juf Bianca

Een werkvorm die kinderen spelenderwijs laat oefenen met tellen, getallen en doortellen? Dat is gooi-tel-bedek! De spelers gooien om de beurt met één of twee dobbelstenen, tellen het aantal stippen en bedekken het juiste getal. Nu kun je deze werkvorm bij elk thema inzetten, met dit complete pakket! Er zijn 84 kaarten bij 28 thema’s, waaronder de vier seizoenen, feestdagen als Pasen en Sinterklaas, dino’s, piraten, ridders en nog veel meer. Bij elk thema krijg je drie kaarten: een variant voor één dobbelsteen, een variant voor twee dobbelstenen en een lege kaart waarmee je je eigen spel kunt maken. Lamineer de kaarten voor langdurig gebruik. Deze werkvorm blijft leuk door steeds nieuwe kaarten te gebruiken!

Er zijn diverse spelmogelijkheden, waarvan ik er vandaag een paar op een rijtje zal zetten.

  1. De eenvoudigste variant is: een kind gooit met een dobbelsteen, telt het aantal stippen, zoekt het juiste getal en bedekt dit met een fiche. Wie als eerste de kaart vol heeft, heeft gewonnen! Bij de moeilijke variant gooien de kinderen met TWEE dobbelstenen, waarbij de stippen bij elkaar geteld moeten worden.
  2. Natuurlijk kunnen de kinderen ook gooien met een getal-dobbelsteen. Daarmee oefenen ze vooral het herkennen van de getallen, dus het visuele aspect ervan. Je gebruikt dan alleen de eenvoudige kaarten.
  3. Behalve met dobbelstenen, kun je dit spel ook spelen met dominostenen! Een kind pakt blind een dominosteen, telt de stippen en legt een fiche op het juiste getal.
  4. De kinderen kunnen dit als een gezelschapsspel spelen, wat natuurlijk het leukste is, maar ook individueel.
  5. Slimme kleuters kun je vragen de sommen die bij de dobbelstenen of dominostenen horen op te schrijven.
  6. Met lege bladen kun je je eigen spel ontwerpen. Schrijf er bijvoorbeeld letters in (leuk voor groep 3!) en schrijf op een blokje de 6 letters die je uitgezocht hebt. Zo kan het ook met woorden, vormen of stippen (waarbij je dan gooit met een getaldobbelsteen!).

Bestel Gooi-tel-bedek bij Kleuteruniversiteit!

Kende jij dit rekenspel al? Ik hoop dat je iets aan deze suggesties hebt gehad. Gebruik jij het in de klas, wellicht op nog een andere manier dan ik hierboven beschreven heb? Laat het me weten!