Soms kom je een boek tegen dat je MOET hebben. Gewoon, omdat de titel je aanspreekt, of omdat je de illustraties prachtig vindt. In dit geval was ik om zowel de titel als de illustraties geïnteresseerd in dit prentenboek. Boze juffen blije juffen is een prentenboek van Siska Goeminne en Frank Daenen, uitgegeven door De Eenhoorn. En het gaat over… boze en blije juffen!

Bozen en blije leerkrachten - een prentenboek voor juf of meester - Juf Bianca

De karakters in dit boek zijn allemaal dieren. Dat is prettig, want dat betekent dat iedereen zich erin kan herkennen, of juist niet! Want niemand van ons is ooit die boze leerkracht, toch? Door voor dieren te kiezen kun je in een prentenboek lekker over the top gaan, zonder dat je daarmee iemand beledigt. En hoewel wij zelf NOOIT die boze leerkracht zijn, kunnen we er allemaal vast eentje noemen… Zo’n leerkracht die niet gelukkig lijkt in het vak. Waarvan je vroeger als kind dacht ‘Houd jij wel van kinderen?’ en waarvan je nu als leerkracht (of collega?) denkt ‘Waarom ga je niet iets anders doen?’. Maar omdat het in dit boek dus over dieren gaat, en niet over mensen, kun je het zonder problemen (en met een dikke knipoog) voorlezen aan je klas!

Ik spreek zelf liever van ‘kleuterleerkracht’ dan van ‘kleuterjuf’, omdat er ook hopen leuke ‘kleutermeesters’ zijn! Maar in dit boek is gekozen voor juffen. De boze en blije juffen dragen ook een rok en een handtas. Maar hee, meesters, jullie kunnen dit boek natuurlijk ook gewoon voorlezen en vragen aan je klas ‘Ben ik een boze meester of een blije meester?’.

Het boek is in twee delen te lezen. Het eerste deel (de eerste 8 spreads) gaat over BOZE juffen. En die komen er niet best vanaf! Ze zijn gevaarlijk, ze stinken, ze zijn eigenlijk ook een beetje zielig. Ze weten namelijk niet meer hoe het was om zelf kind te zijn. In het tweede deel (8 spreads) gaat het juist over BLIJE juffen. Blije juffen ruiken heerlijk, luisteren naar je en geven je het gevoel dat je alles kunt. In de laatste spread, spannend spannend, komen de kinderen erachter of ze dit jaar een BOZE of een BLIJE juf hebben. Maar… ze krijgen geen van beide! Meesters, die laatste spread is voor jullie!

Door de hoeveelheid tekst en de woordkeus in het boek zou ik het aanbevelen vanaf groep 2. Er staan woorden in als ‘verschrompelen’ en ‘gniffelen’. Begrijp me niet verkeerd, ik ben DOL op moeilijke woorden in een prentenboek. Juist dat nodigt uit tot een gesprek over het verhaal. Ook zonder dat je die moeilijke woorden begrijpt, snap je de verloop van het verhaal best. Dat is juist het voordeel van een prentenboek: de tekeningen vertellen ook een verhaal. Siska Goeminne geeft mooi weer wat de invloed van een leerkracht kan zijn, zonder daarbij beledigend te zijn.

Ze merken ook niet dat het knap lastig is voor zo’n klas vol kinderen, een boze juf die niet echt houdt van een klas vol kinderen.

Boze juffen blije juffen, Siska Goeminne & Frank Daenen, De Eenhoorn, 2019

In dit geval vertellen de tekeningen het verhaal van een klas die onder het gezag van de BOZE juf aan het muiten slaat. De kinderen zijn duidelijk niet gelukkig, en gaan van ‘mak’ naar ‘maf’ als ze met propjes gaan gooien. Bij de BLIJE juf is het juist een en al feest in de klas! De kinderen zijn blij en luisteren aandachtig naar wat de juf te vertellen heeft. Ik ben verliefd op de karakters die Frank Daenen gecreëerd heeft. Er is van alles te zien op de platen, zonder dat ze overweldigend zijn.

Conclusie: ik vind dit prentenboek zeker bruikbaar voor in de kleuterklas. Mooi om aan de hand van dit verhaal in gesprek te gaan met de kinderen. Wat vinden zij fijn? En… wat zouden ze willen veranderen? Naast het voorlezen aan je eigen klas, kan dit boek ook goed dienen als cadeautje voor die ene BLIJE kleuterleerkracht, die veel voor jouw kind betekend heeft.

Boze juffen blije juffen, Siska Goeminne & Frank Daenen, De Eenhoorn, 2019