Als kleuterleerkracht kun je niet overal verstand van hebben. Toch brengt het begeleiden van een klas elke keer weer nieuwe verrassingen met zich mee. Gelukkig zijn er mensen die zich gespecialiseerd hebben op een bepaald vakgebied, en die ons informatie kunnen geven over uiteenlopende onderwerpen. Vandaag laat ik Esther Bergsma aan het woord over hoogsensitiviteit.

7 Dingen die elke kleuterleerkracht moet weten over hoogsensitiviteit - Juf Bianca

Op haar website Hoogsensitief.nl staat:

Esther Bergsma (1972) is net als haar twee opgroeiende pubers hoogsensitief. Ze is sociaal-wetenschappelijk onderzoeker, registercounsellor, expert Hoogsensitiviteit, HSP Professional van het Jaar 2017, spreker, trainer en auteur (…). Zij deelt in haar blogs graag nieuwe wetenschappelijke inzichten of handige overzichtjes, zodat de kennis over hoogsensitiviteit toeneemt. En HSP de begeleiding krijgen die zij nodig hebben.

Esther, het woord is aan jou!

7 dingen die elke kleuterleerkracht moet weten over hoogsensitiviteit

Eén op de vijf kinderen

Eén op de vijf kinderen is hoogsensitief. In een klas van 20 zijn dus vier kleuters hoogsensitief. Het is belangrijk om die kinderen te herkennen, omdat het gedrag dat ze vertonen wellicht te maken heeft met hoogsensitiviteit. Kinderen die snel boos worden, die moeite hebben met veranderingen, of die zich juist steeds aanpassen, kunnen hoogsensitief zijn.

Fysieke prikkels

Hoogsensitieve kinderen kunnen last hebben van prikkels. Vaak komen fysieke prikkels hard binnen. Hoogsensitieve kleuters kunnen bijvoorbeeld last hebben van geschreeuw of harde muziek, van zand aan hun handjes of water op hun kleding, of van fel licht van de zon of tl-lampen.

Emotionele prikkels

Ook emotionele prikkels komen harder binnen. Hoogsensitieve kleuters voelen het aan als andere kinderen verdrietig zijn en trekken zich dat heel erg aan. Ze kunnen ook slecht tegen onrecht en willen dat het eerlijk gaat in de klas. Als ze zelf verdrietig zijn, huilen ze snel.

Diepgaande verwerking

Gevoeligheid voor prikkels is echter slechts een onderdeel van hoogsensitiviteit. Diepgaande verwerking van informatie is het kernaspect van de eigenschap. Dat betekent dat hoogsensitieve kinderen diep nadenken over wat ze waarnemen en dat ze verrassende verbanden leggen.

Meer tijd nodig

Hoogsensitieve kleuters hebben door de diepgaande verwerking soms wat meer tijd nodig om tot een antwoord te komen. Ze wegen de verschillende mogelijkheden af, voordat ze tot een antwoord komen. Ook zijn ze eerder geneigd voor een puzzel of een taak te kiezen waarvan ze zeker weten dat het goed gaat. Daarom is het aan te raden de tijd te nemen als je een hoogsensitieve kleuter een test wilt afnemen.

Allemaal anders

Niet elke hoogsensitieve kleuter is hetzelfde, omdat ze daarnaast eigenschappen kunnen hebben zoals een sterke wil (deze kinderen zijn wat dwingender) en sensatiezoeken (deze kinderen zijn wat ondernemender) of andere eigenschappen. Wat elk hoogsensitief kind kenmerkt is de opmerkzaamheid en diepgaande verwerking van prikkels.

Begrip en structuur

Hoogsensitieve kleuters zijn nog meer dan andere kinderen gebaat bij een begripvolle leerkracht die een duidelijke structuur hanteert. Als dat er niet is, gaat leren moeilijk. In een veilige omgeving echter presteren hoogsensitieve kinderen vaak beter dan de gemiddelde leerling.

Het hoogsensitieve brein - 7 dingen die elke kleuterleerkracht moet weten over hoogsensitiviteit - Juf BiancaHoogsensitieve kinderen - 7 dingen die elke kleuterleerkracht moet weten over hoogsensitiviteit - Juf Bianca

Esther is auteur van twee boeken over hoogsensitiviteit. Het boek Hoogsensitieve kinderen heb ik zelf gelezen, en ik vond het erg verhelderend. Dit boek is voornamelijk geschreven richting ouders van hoogsensitieve kinderen, maar ook als leerkracht kun je dit boek lezen voor tips over omgaan met hoogsensitiviteit in de klas. Haar nieuwste boek heet Het hoogsensitieve brein, en richt zich op professionals die meer willen weten over dit onderwerp.

Je kunt meer over dit onderwerp te weten komen op de website van Esther Bergsma, Hoogsensitief.nl. Hier vind je bijvoorbeeld ook informatie over trainingen die Esther geeft.

Wat neem jij mee naar jouw eigen praktijk?

Beschik jij zelf over expertise die je zou willen delen in de vorm van een artikel? Neem dan contact op met Juf Bianca!