Denk jij bij de voorbereiding van je thema na over hoe je het buitenspel kunt stimuleren? Als dit nog een punt van aandacht is voor jou, lees dan vooral verder. Kleuterleerkrachten weten dat kinderen heel veel kunnen leren tijdens het buitenspelen. Toch staat de buitenspeeltijd steeds vaker onder druk. Op het lesrooster wordt het gezien als pauze en vervolgens worden er vraagtekens geplaatst bij de lengte ervan. Het is tijd om het buitenspelen weer als onderwijstijd te zien. Ik hoop je daar met dit artikel bij te helpen!

Neem je thema mee naar buiten - rijk spel op het schoolplein - juf Bianca

Komt bij jou op school de buitenspeeltijd in de verdrukking? Maak je collega’s dan (vriendelijk doch dwingend!) duidelijk wat buitenspelen voor jonge kinderen inhoudt. Het is niet alleen een onderbreking van de lestijd (binnen), van het zitten aan een tafel op een stoel. Voor jonge kinderen is ‘spelen’ sowieso leren, en dat stopt niet als je met de klas naar buiten gaat!

Het helpt wel om ook daadwerkelijk te laten zien dat je buiten aan heel veel doelen werkt. Daarmee bedoel ik niet dat je een doelenmuur op het schoolplein op zou moeten hangen (alsjeblieft niet, zeg!). Maar je kunt wel laten zien dat jij de buitenspeelplaats met aandacht inricht, net als de hoeken in en om je klas. Laat zien dat je nadenkt over de materialen die buiten beschikbaar zijn, over wat de kinderen nodig hebben.

Wat ook helpt: vraag of je in een komende teamvergadering een korte presentatie mag houden over het buitenspelen. Film het spel, maak foto’s en begeleid dit met een verslag van wat jij observeert tijdens het spel. Dan weten je collega’s ook meteen dat je niet ‘lekker op dat bankje zit’, maar dat je echt met je werk bezig bent! Laat zien wat de kinderen verwonderde, vertel hoe de gesprekken verliepen, welke begrippen de kinderen gebruikten, hoe ze met hun hele lijf bezig zijn. Zijn je collega’s enthousiast? Nodig dan de mensen van Kommee uit voor een teamscholing over buitenspelen! Want buitenspel stopt niet als kinderen in groep 3 zitten. Maar dat wisten wij natuurlijk al lang…

Neem je thema mee naar buiten

Vind jij het nog lastig om het buitenspel voor te bereiden, om ideeën te bedenken voor het schoolplein? Neem gewoon eens wat kosteloos materiaal mee naar buiten en kijk wat de kinderen ermee doen! Je kunt denken aan:

  • lappen stof
  • stokken
  • de watertafel gevuld met water
  • tapijtrollen (van die stevige kokers)
  • eierdozen

Echt, je zult zien dat de kinderen geen enkele moeite hebben om ideeën te bedenken. Ze betrekken de materialen bij hun spel en jij hoeft alleen maar hetzelfde te doen als je in de klas ook doet: meespelen, observeren, het spel (bege)leiden. Ben je bang dat je toch te weinig ideeën hebt? Gelukkig hebben Marja en Bianka van Kommee daar een oplossing voor gevonden.

Neem je thema mee naar buiten - rijk spel op het schoolplein - juf Bianca 2

De OMklapper

De OMklapper is een sta-kalender die je op je bureau kan zetten. De pagina’s kun je omklappen, hierop staat steeds een thema met allerlei buitenspelideeën. Bij 25 veel voorkomende thema’s kun je niet alleen ideeën vinden, je ziet op de achterkant ook nog eens welke ontwikkelingsgebieden je met de activiteiten stimuleert. Handig, ook als je aan anderen wilt uitleggen waar een activiteit voor dient! Bij de OMklapper hoort bovendien een grote poster, die je op kunt hangen in je klas, de teamkamer of op de leerkrachten-wc. Dan weet je zeker dat je je collega’s inspireert tot rijker buitenspel!

Enkele voorbeelden van de OMklapper:

  • Kunst: een waterschilderij maken met grote (echte!) verfkwasten en rollers
  • Afval: Sorteer in grote dozen bladeren, papier, plastic flessen
  • Post: zoek contact met de echte postbode en vraag of je met je groep mee mag lopen
  • Kamperen: kleren wassen met de hand, uitwringen en ophangen

Geïnteresseerd? >> Bekijk de OMklapper hier <<

Met dank aan Kommee mag ik één OMklapper + poster weggeven! Wil je kans maken, deel dan hieronder een (bijzondere) buitenspeelervaring. Uit alle reacties kies ik dinsdag 25 juni een winnaar. Succes!