Zoek jij een bedankje voor die ene stagiaire? Of een cadeautje voor die leuke collega die afscheid neemt? Of misschien wel voor de juf of meester van je kind, om hem of haar te bedanken aan het einde van het schooljaar? Ik verzamelde de 10 leukste boeken voor je, want boeken zijn altijd leuk om te krijgen, toch?

10x De leukste boeken als bedankje voor juf en meester

Ik heb geprobeerd om allerlei verschillende soorten boeken te verzamelen, zodat je kunt kijken wat nou het beste bij de juf of meester in kwestie past. Als je het boek cadeau geeft namens de kinderen van de klas, is het leuk als iedereen zijn eigen naam voorin het boek schrijft. Op die manier wordt het boek ook een blijvende herinnering aan de klas!

Een voorleesboek voor meester

De meeste boeken over kleuterklassen gaan toch over juffen… Maar gelukkig hebben we tegenwoordig ook Meester Bakkebaard! Geschreven door een meester, dat is toch dubbel leuk? Meester Bakkebaard neemt de hele klas mee naar de groenteboer, wordt verliefd op juf Lidewij en heeft een verrassend talent. Samen met de klas doet hij mee aan een knutselwedstrijd om een schoolreisje naar een pretpark te winnen. Met meester Bakkebaard is het nooit meer saai op school! Een grappig voorleesverhaal over een meester met rare streken.

10x De leukste boeken als bedankje voor juf of meester - Juf Bianca

Meester Bakkebaard – David Vlietstra en Juliette de Wit

Een voorleesboek voor juf

De állerliefste juf, dat is de juf die voor je staat, toch? In dit voorleesboek vind je allerlei verhalen over de bekende karakters van Marianne Busser en Ron Schröder. Denk bijvoorbeeld aan Jetje Kadetje, haas en egel, en het mannenkoor. Maar ook de drie jongetjes komen weer even langs. Speciaal voor de juf die van voorlezen houdt (maar… deze mag natuurlijk ook naar een meester!).

10x De leukste boeken als bedankje voor juf of meester - Juf Bianca

Het voorleesboek voor de allerliefste juf! – Marianne Busser en Ron Schröder, Dagmar Stam

Een prentenboek

De schoolvakantie gaat bijna beginnen, toch kijkt Bever helemaal niet blij. Hij gaat juf Hermelijn vreselijk missen! Op die laatste schooldag doet juf allemaal gezellige dingen in de klas. Zij weet wel hoe ze het afscheid wat makkelijker kan maken. Mooi, warm prentenboek!

10x De leukste boeken als bedankje voor juf of meester - Juf Bianca

Ik ga je missen, juf – Annemie Vandaele en Carolien Westermann

Een sprookjesboek

Sprookjes blijven ontzettend leuk om te vertellen en voor te lezen. Maar… de verhalen zijn oorspronkelijk helemaal niet voor kleuters bedoeld, en soms moet je een beetje sleutelen aan zo’n verhaal. Een sprookjesboek, speciaal geschreven voor kleuters, biedt dan uitkomst! Bij elk sprookje is wel een gesprek te voeren met de klas, in de verhalen zit meestal een ‘wijze les’ verstopt.

10x De leukste boeken als bedankje voor juf of meester - Juf Bianca

De bekendste sprookjes voor kleuters – Vivian den Hollander en Alex de Wolf

Een pop-up boek

Emoties zijn belangrijk om te benoemen, zeker als kinderen ze wél vaak voelen maar nog niet altijd goed onder woorden kunnen brengen. Met behulp van dit boek kunnen de kinderen kennismaken met verschillende emoties. Een creatieve leerkracht verzint daar vast prachtige verwerkingsactiviteiten bij!

10x De leukste boeken als bedankje voor juf of meester - Juf Bianca

Het kleurenmonster – Anna Llenas

Een boek over vouwen

Juf Janet de Vink, beter bekend als De Vouwjuf, verzamelde in haar eerste boek prachtige vouwwerkjes bij verschillende boeken en thema’s. Ze heeft daarbij aandacht voor de basisvouwsels, zoals Fröbel die ooit bedacht. Als kinderen die basisvouwsels eenmaal onder de knie hebben, kunnen ze aan de hand van de voorbeelden zelf met dit boek aan de slag!

10x De leukste boeken als bedankje voor juf of meester - Juf Bianca

Het grote vouwboek – Janet de Vink

Een boek met poëzie

Poëzie voor kleuters? Ja, dat kan heel goed! Hans en Monique Hagen schreven voor dit mini-boekje 23 verzen, die Marit Törnqvist illustreerde tot een prachtige bundel. Voorlezen, iedere keer weer, en met de kleuters luisteren naar het ritme, de rijmwoorden, de betekenis, de herkenbare situaties en de mooie klanken. Genieten!

10x De leukste boeken als bedankje voor juf of meester - Juf Bianca

Jij bent de liefste – Hans & Monique Hagen, Marit Törnqvist

Een liedjesboek

Jeroen Schipper is toch wel de koning van de swingende kinderliedjes! Hij won al de Willem Wilminkprijs voor het beste kinderlied. Kleuterleerkrachten zitten vaak verlegen om liedjes die ze zo even tussendoor kunnen zingen. Met een liedjesboek hoeft juf of meester nooit meer te zoeken!

10x De leukste boeken als bedankje voor juf of meester - Juf Bianca

Swingen als een kangoeroe – Jeroen Schipper

Drie boeken in één

De meester leerkrachten hebben wel gehoord van één van de boeken uit de winkeltjesstraat: Het Letterwinkeltje, het Cijferwinkeltje of één van de andere reeksen. Hoe leuk is het dan om een bundel met maar liefst drie winkeltjes erin cadeau te krijgen? De kinderen vinden het geweldig om op de platen de zoekopdrachten uit te voeren en te luisteren naar de verhaaltjes op rijm!

10x De leukste boeken als bedankje voor juf of meester - Juf Bianca

Het Winkelstraatje – Marianne Busser en Ron Schröder, Ingrid ter Koele

Een nóg betere juf of meester

Of je nu net afgestudeerd bent of al jaren in de kleuterklas staat, ik heb het boek Werken in een kleuterwereld geschreven voor iedereen die met kleuters werkt. Uitgangspunt is niet ‘zo moet het’, maar ‘hoe doe jij het en waarom doe je het zo?’. Aan de hand van verhalen, voorbeelden en theorie reflecteer je tijdens het lezen op je eigen handelen als kleuterleerkracht. Een aanrader voor ieder die met kleuters werkt!, aldus Anke.

Werken in een kleuterwereld - Bianca Antonissen

Werken in een kleuterwereld – Bianca Antonissen

Dat waren ze alle tien! Welke zou jij cadeau doen aan een juf of meester? En wat vind jij het allerleukst om als bedankje te krijgen?