LaQ (je spreekt het uit als lakjoe) is een constructiemateriaal uit Japan, dat claimt dat je met slechts zeven bouwstenen (en fantasie) alles kunt bouwen wat je wilt. Ik ga in deze recensie kijken a) of dit materiaal die claim waar kan maken en b) voor welke kinderen dit geschikt is. Speel je mee?

Recensie LaQ - constructiemateriaal voor handige kinderen - Juf Bianca

Als kind groeide ik op met Lego, heel veel Lego, en ik heb nog steeds een zwak voor constructiematerialen. LaQ trok mijn aandacht dus, toen ik het tegenkwam op de NOT! Een bak met kleine vormen die je aan elkaar kunt klikken. Ik zag meteen voor me hoe een groep kinderen hierop zou duiken om ermee aan de slag te gaan!

Wat is LaQ?

LaQ bestaat dus uit zeven verschillende bouwstenen. Er zijn twee basisvormen, een vierkant en een driehoek. Daarnaast zijn er vijf connectoren, waarmee je de basisvormen aan elkaar kunt maken. Sommige connectoren zijn plat, maar er zijn ook gebogen connectoren of met een opstaande rand. Hierdoor kun je ook driedimensionale figuren maken.

Net zoals bij Lego zijn er van LaQ verschillende doosjes beschikbaar: van basisdozen tot dozen met specifieke voorbeelden om na te bouwen. In de doosjes zitten bouwvoorbeelden met Japanse tekens. Omdat de voorbeelden voor zich spreken, hoeven de kinderen niet te kunnen lezen om deze instructies te volgen.

Recensie LaQ - Constructiemateriaal voor handige kinderen - Juf Bianca

Hoe bied je het aan?

Bij elk constructiemateriaal zou ik er altijd voor kiezen om het eerst aan te bieden zonder enige uitleg. Ook zonder voorbeeldboekjes, trouwens! Dus alleen een bak met de materialen, verder niets. Hierbij kunnen kinderen zelf namelijk het materiaal ontdekken. Wat kun je ermee, hoe maak je het vast? Je zult zien dat kinderen (ook kleuters) dit razendsnel doorhebben!

Experimenteren en ontdekken moet naar mijn idee voorop staan. Pas als je merkt dat de kinderen ‘vast’ zitten, bepaalde technieken missen of toe zijn aan de volgende stap, kun je met voorbeeldboekjes laten zien wat er nog meer mogelijk is. Dit kun je trouwens ook heel goed doen door mee te spelen. De volgende stap is natuurlijk dat kinderen zelf iets bedenken en bouwen!

Recensie LaQ - Constructiemateriaal voor handige kinderen - Juf Bianca

Voor wie is dit geschikt?

LaQ bestaat uit kleine onderdelen, dit maakt het minder geschikt in een klas waar kinderen nog dingen in hun mond stoppen. Kinderen die hiermee gaan spelen moeten over enige motorische vaardigheid beschikken, zodat ze de vormen aan elkaar kunnen verbinden. Als je kinderen dan gewoon zelf laat bouwen, dus zonder voorbeeld, kunnen ze er veel plezier van hebben!

Het namaken van een voorbeeld, zoals de pinguïn hierboven, vraagt behoorlijk wat inzicht van kinderen. Wellicht heb jij kinderen in je klas die dit een leuke uitdaging zouden vinden. Ik vroeg onze jongste zoon (nu 6, in groep 3) dit voorbeeld na te maken, en het lukte hem bijna helemaal zelf. Hij is wel iemand met veel inzicht, hij vindt het bijvoorbeeld ook leuk om met Lego iets (na) te bouwen.

Meer informatie over LaQ, bijvoorbeeld verkooppunten, vind je hier.