Het thema van de Kinderboekenweek 2017 is Gruwelijk eng. Dat klinkt niet als een heel kleutervriendelijk onderwerp. Toch zijn er zeker wel geschikte prentenboeken om voor te lezen in dit thema. Je kunt het hebben over monsters (en die zijn soms ook vreselijk grappig), over spoken die eigenlijk net een kind zijn en bang zijn. En dat is iedereen wel eens, toch? Ik heb vandaag een lijst met prentenboeken die aansluiten bij het thema griezelen, bang zijn. Gruwelijk eng!

Kinderboekenweek 2017 - Gruwelijk enge prentenboeken - Juf Bianca

Er is veel discussie geweest over het thema van dit jaar. Boeken waar heksen en geesten of monsters in voorkomen, zijn door enkele scholen in de ban gedaan als niet passend. Gelukkig zijn er genoeg prentenboeken, voor ieder wat wils.

JufBianca - gratis download - monster kleimatten

Tip! Laat hieronder je gegevens achter en download de gratis monster kleimatten. Zijn ze niet gruwelijk leuk?

Kinderboekenweek 2017: Gruwelijke enge prentenboeken - Joke wil spoken

Joke wil spoken – Jeroen Schipper en Cindy van de Ven

Dit is zo’n boek waar veel over te doen is geweest, één van de kerntitels van de Kinderboekenweek. Het gaat over Joke, een geest. Ze wil liever een spook zijn en gaat op zoek naar een passende doek. Ze wil iedereen graag bang maken. De tekst is geweldig (heb je weleens een workshop van Jeroen Schipper op een inspiratiedag van Kleuteruniversiteit gevolgd) en de afbeeldingen zijn superleuk. Joke in een Mona Lisa doek? Geweldig gevonden! Ik mocht een project schrijven bij dit prentenboek, waarin de kinderen meer leren over griezelen, bang zijn, stoffen en toewerken naar een voorstelling!

Tip: kijk ook eens op de website bij dit prentenboek!

Kinderboekenweek 2017: Gruwelijk eng - Aaa-woe wie maakt dat geluid

Aaa-woe! wie maakt dat geluid? – Jonny Lambert

Dieren die bang zijn voor een eng geluid. Dat ligt dicht bij de belevingswereld van kleuters! Er zijn steeds meer dieren die zich bezorgd afvragen waar dat enge geluid vandaan komt. Ieder maken ze een eigen geluid, maar wie doet er nou AAA-WOE? Het blijkt het wolfje te zijn, die huilt omdat hij zo bang is. Aandoenlijk! En leuk om te gebruiken als je wilt werken over enge geluiden. Ik kan me voorstellen dat de kinderen zelf geluiden kunnen maken (blazen over de hals van een fles, bijvoorbeeld). Vooral de bladzijde waarop alle dieren uit de boom vallen is geweldig, omdat alle ‘geluiden’ van deze dieren ook naar beneden vallen!

Kinderboekenweek 2-17 - Gruwelijk eng - De grote grijpmedan

De grote Grijpmedan – Julia Donaldson en Helen Oxenbury

Op de voorkant van dit boek staat duidelijk aangegeven dat dit boek gemaakt is door de auteur van De Gruffalo (Julia Donaldson) en de illustrator van Wij gaan op berenjacht (Helen Oxenbury). Dat moet wel goed zitten, dus! Zoals we van Julia Donaldson gewend zijn, zit er veel herhaling in het verhaal. Er klinkt een stem uit een hol, die zegt: Ik ben de grote Grijpmedan! Vreselijk eng, zo vinden de dieren die het horen. Alleen mama Kikker is dapper genoeg om die engerd uit het hol te laten komen. Uiteindelijk blijkt het niet zo’n engerd te zijn. Door de herhaling is dit prentenboek erg geschikt voor kleuters. De sfeervolle prenten maken het helemaal af! Niets om bang voor te zijn, gelukkig.

Kinderboekenweek 2017 - Gruwelijk eng - Ik eet je niet op

Ik eet je niet op – Adam Lehrhaupt en Scott Magoon

Dit keer zit er een monster in een donker hol, dat zegt: Ik eet je niet op. Het is niet een blij monster, een beetje chagrijnig. Dus als op een dag een kind langskomt en hem het bloed onder de nagels vandaan haalt, dreigt Theodoor de draak hem toch op te eten. Bovendien heeft hij honger. Uiteindelijk loopt het verhaal af met een lach. En, zoals Theodoor zegt, als je met iemand kunt lachen, kun je hem niet opeten. In het begin van het verhaal zullen de kinderen zich afvragen wat er voor engs in de grot zit. Met een mopperende draak die de slappe lach krijgt, zullen ze wel kunnen leven, denk ik!

Kinderboekenweek 2017 - De grootste griezel

De grootste griezel – Loes Riphagen

Dit verhaal deed me denken aan een vis, die wordt opgegeten door een vis, die weer wordt opgegeten. Het begint met de spin, die zegt dat hij de grootste griezel is. Andere dieren, bijvoorbeeld een slang en een vogel, zijn het niet met hem eens. Ze denken op hun beurt dat ZIJ de grootste griezel zijn. Uiteindelijk bewijst spin dat toch echt HIJ de grootste griezel is. Of… Loes Riphagen heeft weer gebruik gemaakt van de kniptechniek, meesterlijk! Op haar youtube kanaal laat ze zien hoe ze deze techniek gebruikt voor het maken van een ander prentenboek.

Kinderboekenweek 2017 - Gruwelijk eng - Lekker nooit niet bang

Lekker nooit niet bang! – Vivian den Hollander en Dagmar Stam

Tot slot niet een prentenboek, maar een voorleesboek! Geschreven ter gelegenheid van de Kinderboekenweek, en daarom voor een wel heel schappelijke prijs verkrijgbaar. Voor maar €5 koop je dit voorleesboek, met verhalen van de bekende Lisa en Jimmy. Vivian den Hollander schreef al meerdere boeken over dit duo, en Dagmar Stam maakt de bekende tekeningen. In dit boek laten Lisa en Jimmy zien dat ze lekker nooit niet bang zijn, of soms toch wel een beetje. Voor een hamster, voor iets dat onder het bed ligt. Allemaal bekende verhalen voor kleuters!

Zoek je nog meer ideeën bij dit thema, kijk dan eens hier:

Thema de Gruffalo

Bang zijn: activiteiten over griezelen en spoken

Prentenboeken over mindset: De leeuw in de muis

Monster kleimatten

Schermafbeelding 2017 09 15 om 22.18.47

Laat je gegevens achter en download deze gruwelijk enge kleimatten. De kinderen maken de monsters af met ogen en armen/benen. Hoeveel? Daarvoor moeten ze goed tellen!

Hiermee abonneer je je op de JufBianca nieuwsbrief. Je kunt je op elk moment uitschrijven van deze wekelijke e-mails. Wil je de download zonder lid te worden, stuur me dan even een berichtje! Powered by ConvertKit