Tijd, het blijft een lastig begrip. ‘Is het nu vandaag?’ vraagt onze jongste vaak. Hij hoort dan bijvoorbeeld op tv dat er vandaag een nieuwe aflevering van een serie te zien is. Begrippen die voor ons vanzelfsprekend zijn, zijn voor jonge kinderen nog lastig. Leg maar eens uit wat vandaag nu eigenlijk is. En dat je morgen ook vandaag tegen de dag zegt… En dat een ochtend ook een morgen kan heten. En dat het nog lang duurt tot je jarig bent, omdat je net jarig geweest bent. Gelukkig zijn er prentenboeken over dit onderwerp geschreven!

Nog 2 boeken over tijd - Juf Bianca

Ik schreef al eerder over 7 prentenboeken die over het begrip tijd gaan. Sommige verhalen bespreken een specifiek stuk van het domein tijd, zoals Rupsje Nooitgenoeg over de dagen van de week. Andere verhalen omvatten juist het hele begrip tijd en het ongrijpbare ervan, zoals Olifant en de tijdmachine.

Vriendjes vandaag en morgen

Het eerste boek dat ik vandaag wil bespreken, kreeg ik van Alice Hoogstad. Ze signeerde het boek speciaal voor onze jongste, die zoveel moeite heeft met het begrip tijd. Het is NU vandaag!

Nog twee prentenboeken over tijd - Juf Bianca - Alice Hoogstad - Vriendjes vandaag en morgen600

 

De tekst in het boek is van Hans Kuyper, er zijn meerdere boeken verschenen over de vriendjes, waarin steeds begrippen worden uitgelegd. De boeken zijn uitgegeven door Leopold. In dit boek dus begrippen die met tijd te maken hebben!

VIER JAAR GELEDEN werd Schaap geboren. VORIGE WEEK kochten zijn vriendjes cadeautjes. GISTEREN brachten zijn vriendjes kaarten naar het postkantoor. En VANDAAG is hij jarig! MORGEN mag hij naar groep 1. En OVER EEN JAAR haalt hij zijn zwemdiploma. Want LATER als hij groot is… wordt hij kapitein!

>> Bestel het boek Vriendjes vandaag en morgen bij bol.com <<

Had ik maar een tijdmachine

Een vergelijkbaar boek is het boek Had ik maar een tijdmachine. Ook dit start met een verjaardag, alleen is de verjaardag van het kind net geweest. Aan de hand van seizoenen, begrippen over tijd en een mama die probeert uit te leggen hoe lang het nog duurt, verstrijkt de tijd en wordt het kind eindelijk weer jarig.

Had ik maar een tijdmachine is een uitgave van educatieve uitgeverij Graviant, geschreven door Suzan Boshouwers en Jeanette van Tricht, en geïllustreerd door Barbara van Rhenen. Het staat vol met plaatjes die besproken kunnen worden, zoals de tandwielen uit een klok, de maan in verschillende vormen en de jaarringen van een boom.

>> Bestel het boek Had ik maar een tijdmachine bij bol.com <<

Bij dit boek is ook een klok-puzzel verkrijgbaar, een ronde klok is opgedeeld in verschillende stukken tijd. Een halfuur is een halve cirkel, vijf minuten is maar een klein stukje.

>> Bestel de klok-puzzel bij bol.com <<

Project bij Kleuteruniversiteit over tijd

Mijn eigen absolute favoriet heb ik al eerder besproken op deze site: het boek Nippertje van Rian Visser. Ik heb er een project bij geschreven voor Kleuteruniversiteit. Binnen de activiteiten die daarin staan, staat het begrip ‘tijd’ centraal. Ben je nieuwsgierig geworden naar dit project, neem dan snel een kijkje!

>> Het project Nippertje bij Kleuteruniversiteit <<