Haal de dozen tangram maar uit de kast, want na het voorlezen van dit boek willen de kinderen ermee aan de slag! Ik heb het over het boek Tangramkat, gemaakt door het duo Maranke Rinck en Mathijs van der Linden. Ik vertel je graag hoe jij met dit boek aan de slag kunt!

review - Tangramkat - stof de tangram maar af - Juf Bianca

Voor wie tangram niet kent: deze puzzel bestaat uit 7 stukken, die samen een vierkant vormen. De hoofdpersoon uit het boek zegt: “Ze zeiden me dat ik er álles van kon maken. Dat geloofde ik natuurlijk niet.” Maar als je het boek verder doorbladert, zie je dat er behoorlijk veel van deze puzzelstukken te maken is!

Het boek Tangramkat

Ik kende het duo Maranke Rinck en Martijn van der Linden al van een ander succesvol prentenboek over een spel, namelijk Memorykonijn. Bij dit boek mocht ik een project maken voor Kleuteruniversiteit. Achterin dat boek zit een ‘echt’ memoryspel, dat je uit kunt drukken om écht te spelen. Ook bij Tangramkat is dat het geval: achterin het boek zitten de zeven tangram puzzelstukken waar je mee kunt puzzelen.

Bestel het boek Tangramkat hier

Bestel het boek Memorykonijn hier

De hoofdpersoon uit het boek (die geen naam krijgt) maakt van de tangram een kat. Leuk, heeft hij iemand om mee te spelen! Hij maakt voor de kat een vis, maar de kat is niet geïnteresseerd. Op elke bladzijde probeert de hoofdpersoon de aandacht van de kat te trekken, maar er gaat steeds iets mis. Met een nieuwe tangrampuzzel probeert de hoofdpersoon een oplossing te vinden. Al die tangrampuzzels kunnen de kinderen zelf namaken!

Tangram als ontwikkelingsmateriaal

Heb jij een doos tangram in de kast staan? Daar zitten vaak ook voorbeeldkaarten bij, die de kinderen kunnen na leggen. Het lijkt eenvoudig, met maar zeven puzzelstukken én een voorbeeld kan er niet veel misgaan, toch? Maar het is toch lastiger, omdat de stukken soms erg op elkaar lijken. De kinderen oefenen hun visuele geheugen en hun oriëntatie met het maken van deze puzzels.

Geef de kinderen eens de opdracht om een voorbeeld uit het boek (of van een voorbeeldkaart) na te maken. Het is hierbij handig als de stukken even groot zijn als die in het voorbeeld, bij het boek Tangramkat is dat ook zo. De kinderen kunnen de stukken dan op het voorbeeld leggen. Een volgende stap is dat de kinderen het voorbeeld op tafel na leggen.

Je kunt de kinderen ook vragen zelf iets te maken van de tangram. Kunnen zij iets ontwerpen dat kat leuk vindt? Of laat ze iets maken dat past bij het huidige thema dat speelt in je klas. Zo maakte ik bijvoorbeeld een Pikachu van tangram!

(Lees ook: 10x Pokemon Go in de klas)

Tangram knippen en plakken

Weet je dat je van een vouwblaadje zelf een tangram puzzel kunt maken? Dat is leuk als je de kinderen zelf een voorbeeld wilt laten na plakken. Neem hiervoor een zo groot mogelijk vouwblad. Het is best pittig, doe het samen met de kinderen zodat je dit goed kunt begeleiden. Wanneer de stukken klaar zijn, kunnen de kinderen weer zelf aan de slag met plakken. Het is ook van belang dat de kinderen recht knippen.

Tip: laat kinderen uit een oudere groep de tangram knippen voor de kleuters. Voor hen is het ook een goede oefening!

  1. Vouw het vouwblad met een schuine vouw en knip het blad doormidden.
  2. Neem één helft, vouw die weer doormidden en knip beide driehoeken los.
  3. Maak bij de andere helft een markering op het midden, door het losjes doormidden te vouwen. Vouw nu de punt naar het gemarkeerde midden en knip deze driehoek af.
  4. Vouw het resterende stuk doormidden en knip het door.
  5. Vouw twee keer een driehoek naar de rand, zoals op het voorbeeld. Knip deze stukken ook los en je hebt zeven puzzelstukken!

Knip je eigen tangram - Juf Bianca

Het voordeel van zelf geknipte tamgramstukken is dat de kinderen ze kunnen versieren, net zoals de afbeeldingen in het boek!

Tip: op het schutblad van het boek vind je nog meer voorbeelden om na te maken.

magnetische tangram - review Tangramkat - Juf Bianca

Tip: je kunt ook magnetische tangram bestellen!

Conclusie: met dit boek krijg je kinderen aan het puzzelen met tangram! Een leuk gegeven: de hoofdrolspeler lost problemen op door te puzzelen. Met de stukken achterin het boek kunnen de kinderen direct aan de slag. Weer een topper van het duo Rinck & van der Linden!